Lovas pusselbitar föll på plats

v.19-2011 - Lova Reportage
När Lova Lundin var på nyårsläger med Ungdoms-Oas föll pusselbitarna på plats. Hon har vuxit upp i ett kristet hem, men där på nyårsnatten blev hennes tro ”på riktigt”. – Guds kärlek är så enorm så det går inte att förklara och det är så härligt!

Lova är 16 år och går på den kristna Vasaskolan i Göteborg. Till hösten börjar hon på gymnasiet och i framtiden skulle hon gärna vilja jobba i Afrika. På en resa med familjen till Kenya och Tanzania fick hon en stor kärlek till kontinenten.

Gemenskap och undervisning
Lova har varit på ett midsommarläger och ett nyårsläger med Ungdoms-Oas. Båda lägren var på Åh stiftsgård i Ljungskile, där hon tidigare konfirmerat sig.
– Det var mycket gemenskap, gudstjänster och väldigt bra undervisning. Jag gick på seminarierna om den helige Ande. Det var spännande och jag fick lära mig mycket nytt, säger Lova.
Ungdomarna bad för varandra i grupper och fick träna sig på att lyssna in om Gud hade något att säga till den de bad för. Om någon fick en bild eller ett ord kunde man dela med sig av det.

Lovsång i nyårsnatten
Den starkaste upplevelsen fick Lova under gudstjänsten på nyårsnatten. Kyrkan var nedsläckt och det regnade och stormade utanför. Alla satt helt tysta, sedan räknade man ner till tolvslaget då lovsången började och kyrkan tändes upp.
– När alla stod upp och lovsjöng kände jag så starkt att det här måste vara på riktigt. Att Jesus verkligen har dött och uppstått för oss, att han älskar mig och att det här är något att lita på. Alla pusselbitar föll på plats för mig just då.

Bibeln morgon och kväll
Lova kände också att 2011 skulle bli ett riktigt bra år och hittills har det blivit det.
– Jag är med i Buråskyrkan i Göteborg, där jag har blivit fadder till härliga konfirmander. Allt har bara flutit på och jag har hittat mitt sätt att läsa Bibeln på.
Under lägret pratade man om att det är viktigt att ha rutiner för sin Bibelläsning, annars är det så lätt att det inte blir av. Lova har tidigare prövat olika andaktsböcker där man läser ett stycke ur Bibeln och sedan får en förklaring på det. Men hon har inte tyckt att det har passat henne, hon vill hellre tänka själv. På lägret fick hon tipset att läsa ett kapitel ur gamla och ett kapitel ur nya testamentet varje kväll och en psaltarpsalm varje morgon.
– Det är så skönt, för då får man med sig något att tänka extra på under dagen. När jag börjar med att lägga dagen i Guds händer känner jag frid och lugn.

Lättare att be
Lova tycker att det har blivit lättare att be också.
– Nu vill jag be, eftersom det är det här jag tror på och litar på och jag tappar inte koncentrationen lika lätt. Nu är det inte längre något man borde göra. Det är på riktigt. Jag har hittat hem.
I sommar hoppas hon kunna åka på Sommar-Oas i Kungsbacka och hon vill verkligen rekommendera Ungdoms-Oas.
– Man träffas och har det gott, man blir taggad och peppad och man lär sig jättemycket!Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.