Bittan hittade något bättre än partysväng, droger och glamour

v.12-2011 - Bittan Reportag
Bittan Ekman arbetar med behandling av missbrukare på Trappa Upp i Göteborg. I sin ungdom levde hon själv ett liv fyllt av festande och droger. I Chicago åkte hon fast med 100 kilo marijuana i bagaget, men mötet med några kristna ungdomar blev början på ett förvandlat liv.

Bittan hade en trygg uppväxt. Hennes föräldrar var med i en pingstkyrka och hon fick lära sig att det finns en god Gud. Men föräldrarna fick problem i äktenskapet och det som förut varit så självklart började skaka. I tonåren slutade hon att gå till kyrkan och umgicks hellre med sina icke troende kompisar.
– På den tiden var det snävt och trångt i frikyrkan. Jag var nyfiken och äventyrlig men det som verkade roligt i livet fick man inte göra.
Bittan fick en pojkvän som använde droger och ganska snart började hon själv röka marijuana och snatta i klädaffärer.

Resor och partysväng
Hon utbildade sig till idrottslärare och under samma tid gick hennes föräldrar igenom en skilsmässa. När utbildningen var klar arbetade hon som motionsledare på Mallorca och som reseledare och skidguide i Österrike.
Sedan åkte hon till USA med en kompis. De besökte Bittans före detta kille, som bodde i New York och var knarklangare. Där testade de hasch, kokain och LSD.
Sedan kom de till skidorten Aspen i Colorado och fick jobb som hotellstäderskor. Där bodde många rika människor och det fanns mycket droger.
– Vi drogs in i partysvängen fullt ut, men glamouren försvann mer och mer. Det kändes som om jag hade ett svart, ekande hål inom mig.

Knölen försvann
För att hinna åka mer skidor började hon jobba som kurir åt sin vän i New York en gång i månaden. Hon tjänade mer pengar på det än som städerska. Det gick bra, men sedan hände tre saker inom ett halvår som fick henne att stanna upp. Det första var att hon upptäckte en knöl i bröstet, som också syntes på röntgen. I sin ångest bad hon ”Gud som haver barnen kär”.
– Det var den enda bön jag kunde komma på. Det kom ett lugn över mig och när jag sedan skulle ta prov på knölen så var den helt borta. Det skakade om mig, men inte tillräckligt för att jag skulle ändra livsstil.

Fast med knark
När skidsäsongen var över fick Bittan möjlighet att köra 100 kilo marijuana från New York till Chicago. Hon blev stoppad av trafikpolis för att hon kört över heldragen linje och då avslöjades det vad hon hade i bagaget.
I cellen på polisstationen böjde hon knä och bad Gud om hjälp att ta sig ur situationen. Dagen innan rättegången ringde hennes vän från New York.

Mutade polisen
Hans kompis pappa var maffialedare och barndomskamrat till kommissarien som hade hand om Bittans fall.
– Han hade lyckats muta kommissarien och domaren frikände mig på grund av bristande bevis. Jag var nära att protestera, det här var ännu mer overkligt och chockerande än att åka fast.

Inte kristendomen
Nu föresatte hon sig att sluta med droger, kriminalitet och ytliga relationer men till sin förfäran insåg hon att hon inte klarade det själv. Det var som ett inre fängelse.
Hon behövde hjälp och bestämde sig för att söka Gud mer aktivt. Kristendomen stod längst ner på listan, eftersom hon förknippade den med ett tråkigt liv, så hon provade alla möjliga former av nyandlighet. Det var spännande i början, men det svarta hålet i hennes inre fanns kvar.

Cysta försvann
Den tredje saken som hände var att man upptäckte en cysta på Bittans äggstock. Hon bad till Gud igen och cystan försvann.
Hon började inse att det kanske var barndomens Gud som skulle kunna förändra hennes liv.
Hon bestämde sig för att gå till en kyrka på söndagen.

Två ”Curtar”
Men kvällen innan dök en mörk, snygg kille upp. Han hette Curt och sa att han hade kommit för att visa henne vägen till Gud.
Han var med i en nyandlig sekt. Bittan trodde att han var utsänd av Gud, så hon bjöd hem honom och han stannade över natten.
När hon vaknade på söndagen var det som om en inre röst sa till henne att gå till kyrkan. Men när hon kom fram var gudstjänsten redan över.
– Kyrkan var tom men det var som om någon stod och väntade på mig. En otrolig närvaro, kärlek och frid slog emot mig. Jag satte mig i en bänk med tårarna strömmande. Då kom en ljus, snygg kille och skulle hämta sin gitarr. Han hette också Curt och ville bjuda mig på brunch.
Två ”Curtar” inom 24 timmar blev lite för mycket för Bittan så hon tackade först nej, men till slut följde hon med i alla fall.

Helvetesresa
Curt berättade att hans liv också kretsat mycket kring droger, men när han förstått vem Jesus var hade det blivit en total förvandling.
Bittan kände igen den här typen av berättelser från sin barndom, men blev ändå förvirrad och till sist valde hon sekten i alla fall.
– Den mörke Curt tog mig med på en riktig helvetesresa och under tiden bad ”kyrko- Curt” och hans vänner att jag skulle inse att jag valt fel. Det gjorde jag efter tre månader, men då var jag slut som människa. Jag hade förnedrat mig på alla områden och fick till och med självmordstankar.

Ljus i svarta hålet
Då förnam hon den inre rösten igen, som sa till henne att söka upp vännerna i kyrkan. Hon trodde att de skulle ha en dömande attityd, men de blev jätteglada att se henne och mötte henne bara med kärlek.
Hon följde med på en ekumenisk ungdomsretreat, där det frusna i hennes inre började smälta ner. Hon bad en enkel bön: ”Jesus, om du är vägen, sanningen och livet, kom in i mitt hjärta och förlåt mig mina synder. Jag vill lära känna dig.”
– Då var det som om ett ljus fyllde upp det svarta hålet inom mig och någon tog av mig ryggsäcken med skuld och skam. Jag kände mig verkligen förlåten och fri. Kärleken kom in i mig och det mörka som hållit mig fången släppte. Det var bättre än någon drog jag hade testat och jag gick som på moln resten av helgen.

Det mest spännande
Sakta men säkert började Bittans liv förändras. Det gamla livet attraherade henne inte längre. Hon fick en ny kärlek till sig själv och sina medmänniskor. Hon gick två år på en bibelskola i Seattle där hon fick slå ner rötterna i det nya livet med Gud och bli hel på insidan.
– Jag som hade trott att det kristna livet var tråkigt och instängt. Att få lära känna den levande Guden var mer spännande än något jag hade upplevt!

Trappa Upp & Ner
Bittan Ekman är alkohol- och drogterapeut och föreståndare på Trappa Upp öppenvård för missbrukare i Göteborg.
Behandlingen är grundad på tolvstegsmodellen, som bygger på bibliska principer. Att få ett drogfritt nätverk är A och O för en person med missbruksproblem, därför samarbetar man med Anonyma alkoholister och Anonyma narkomaner.
Man erbjuder också en Alphakurs och de som kommer till tro får hjälp att hitta en kristen gemenskap.
Över hälften av de som gått igenom behandlingen är fortfarande drogfria och nyktra.
Verksamheten startade 2008 som en fortsättning på Café Trappanér, där Bittan var föreståndare tidigare.
Trappanér är ett nattcafé för missbrukare och hemlösa i baptistkyrkan
Tabernaklet.Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.