Evelina Gard

v.11-2011 - Evelina Reporta
På sin senaste skiva ”Take me as I am” sjunger Evelina Gard om att Gud älskar och accepterar oss och att vi är värdefulla som dem vi är. – Den texten kom till i ett ögonblick av uppror mot världens ideal. Jag kände att jag ville skriva något för att uppmuntra både mig själv och andra till att våga vara sig själva i ett samhälle där man ska vara smal, snygg, smart och framgångsrik.

Sångerskan Evelina Gard har en soulig rythm & blues-röst och skriver sina egna texter på engelska. I slutet av förra året kom hon ut med ytterligare ett album.
Hennes kristna tro har alltid spelat en stor roll i hennes liv. Hon växte upp i en kristen familj tillsammans med två systrar. Under hela sin uppväxt hade Evelina många starka Gudsupplevelser som har varit avgörande för hur hennes tro ser ut idag.
– När man som jag har vuxit upp i ett kristet hem, kan det vara svårt att säga ett exakt ögonblick då man blev frälst. Men jag vet att jag tog ett eget beslut att leva med Jesus när jag var på ett läger då jag var åtta år.

Evelinas pappa är pianist och mamma sångerska, så deras hem var alltid fyllt av musik.
– Vi lyssnade på musik och sjöng och spelade tillsammans, så det var naturligt för mig att så småningom välja musiken som mitt yrke. Under många år var vi ute och spelade som familj i kyrkor runt om i Sverige och även utomlands. Det var en fantastisk grogrund för mitt artisteri.

Musik är fantastiskt i alla lägen
Till vardags arbetar Evelina som sånglärare på Fryshuset i Stockholm.
– Jag har ett fantastiskt jobb! Varje dag träffar jag tonåringar som älskar musik och som vill utvecklas. Det som driver mig som sånglärare är den fantastiska feedbacken som jag får. Mina elever kan för en stund glömma mycket av det som ofta kan tynga en i den åldern, och bara förlora sig i musiken.
Det är också en stark drivkraft för Evelina att se elevernas framsteg.
– De blir så stolta när de lyckas med något.
Både att lära ut musik, lyssna på musik, att skriva musik och att musicera är alltså centrala delar av hennes vardag.

– Musik är fantastiskt i alla lägen i livet; när man är lycklig likaväl som när man är deppig. Det är det starkaste uttryckssättet för mig.
På sin senaste skiva började Evelina skriva låtar tillsammans med sin producent sedan många år som heter Magnus Ahlgren.
– Han skickade idéer till mig som jag jobbade vidare på. Låtskrivandet är ständigt pågående för mig, men när jag har ett mål, som en skivinspelning, då brukar det bli lite mer fart på det. Nu senast har jag skrivit många barnlåtar till en skiva som kommer ut i vår. Då bara sprutar jag ut låtar, säger Evelina.

Viktigt att inte jämföra sig
Evelina minns från sin barndom att hon nog alltid har varit väldigt trygg i sin identitet och vetat vad hon är bra på. På hennes senaste skiva som kom ut i november 2010, finns en sång som sticker ut lite extra, nämligen ”I´m a woman” som talar till kvinnor som kämpar med att leva upp till samhällets alla krav.
– Den texten kom till i ett ögonblick av uppror mot världens ideal. Jag kände att jag ville skriva något för att uppmuntra både mig själv och andra till att våga vara sig själva i ett samhälle där man ska vara smal, snygg, smart och framgångsrik. Jag kan bli så fruktansvärt trött på fixeringen vid det som är ytligt. Vi är skapade av Gud som helt unika individer. Faktum är att den sången fungerar väldigt bra. Varje gång jag sjunger den blir jag påmind om att jag är stark i Gud. Att vara den jag är, det räcker! Ju äldre jag blir, desto viktigare blir det för mig att inte jämföra mig med andra utan att spegla mig i Gud och vad Hans ord säger om mig.

Att se sina medmänniskor
En annan av sångerna på Evelinas album heter ”Brokenhearted Stockholm”. Den handlar om alla de trasiga människor som finns runt om i samhället och om att vi kristna har ett ansvar att hjälpa våra medmänniskor.
– Sången ”Brokenhearted STHLM” kom till efter ett samtal med min syster som då jobbade på en grundskola i västra Stockholm. Hon berättade en hjärtskärande historia om en pojke i en av hennes klasser vars föräldrar var missbrukare. Man kan verkligen bli förtvivlad när man tänker på all smärta som finns i så många hem runt om i vår stad. Det är ju inte bara det uppenbara, med hemlösa eller tiggare. Smärtan finns så mycket närmare oss än så. Det bästa man kan göra är ju att vara en medmänniska helt enkelt. Att se och inte vända bort blicken. Som kristen är det mest konkreta och effektiva man kan göra, enligt min mening, att engagera sig i en kyrka och på så sätt hjälpa.

Inte bara mysig gemenskap
Evelina är med i församlingen Hillsong i Stockholm.
– Det finns ingen tydlig formel för hur vi som kyrka ska nå ut med vårt budskap. Kyrkan är ju du och jag. Jag är Guds röst på mitt jobb och bland mina vänner. När vi kommer tillsammans som Hans kropp så finns det ingen gräns för vad vi kan göra!
Evelina berättar om sångaren Kirk Franklin som skrivit en låt om att vi som kristna inte ska låta oss luras att tro att kyrkan är en mysig gemenskap, dit vi kommer på söndagar och har det lite trevligt.
Texten i refrängen säger att våra ord om kärlek är tomma ifall människor vi möter inte kan se Jesu kärlek i oss. För vi är förmodligen den enda kontakten med Gud som de någonsin har fått:
If I say I love Jesus, but they can’t see my Jesus. My words are empty, if they can’t see Jesus in me. No more excuses – I give myself away. Because I may be the only Jesus they see.

Svårigheter gör att man växer
Evelina tycker att det är viktigt att inte vara rädd för motgångar och konflikter, eller att se dem som något nödvändigt ont. De slipar oss och gör oss dessutom till bättre och mer kännande medmänniskor, tror hon.
– Vid vissa stationer under sin livsresa stannar man till lite längre, andra svischar man förbi och tänker inte så mycket mer på det. Det konstiga är väl att det är de svåra upplevelserna, motgångarna och de jobbiga sakerna i livet som verkligen gör att man växer som människa.
Det är i de stunderna som Evelina känner behov av att skriva av sig. Det blir ett sätt att bearbeta upplevelserna.
– Det gör att mina texter kanske ibland känns lite svårmodiga. För några år sedan var hon med om ett missfall och då skrev hon låten ”I had you” som var med på förra skivan.
– Jag vet att den har hjälpt andra som har gått igenom liknande situationer.Text & Foto: Angelica Victorin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.