Lasse är inte för cool för Jesus

v.10-2011 - Lasse - Reporta
– Sprid ljuset om Jesus till jordens alla hörn. Den uppmaningen fick åkaren och lastbilschauffören Lars Adolfsson att göra en skiva. Nu är den klar, och Lars hoppas att den ska nå ut överallt för att få människor att hitta till Jesus.

Lars Adolfssons liv kan beskrivas som ett före och ett efter. Brytpunkten var Jesusfestivalen 2006, då både Lars och hans hustru Annika fick ett starkt möte med Jesus.
– Jag fick känna Guds kraft fysiskt, i händerna och i kroppen. Det var som om jag fått ström i händerna. Det nästan sprakade om dem.
Lars hade tidigare mättat sin andliga hunger med new age och bland annat sysslat med healing, tarotkort och shamanism.

Nu försvann tarotkort och stenar från makarnas hem. New age-böcker byttes ut mot Bibeln, och new age-kurser mot Bibelskola.
Idag vill Lars helst inte prata om sitt förflutna.
– Min bakgrund tillhör den gamla människan, men den människan finns inte längre, och det som hände då är inte längre viktigt.

Ny inriktning på musiken
Sången och musiken har alltid varit en viktig del av Lars liv.
– Jag har spelat i olika band, och även som trubadur. Många gånger har jag också försökt att skriva sånger, men det har jag aldrig kunnat.
Efter mötet med Jesus har det blivit en annan inriktning på musiken.
– På Bibelskolan fick vi undervisning om lovsång och tillbedjan, och jag fick inspiration att be om sånger. Sedan dess har jag skrivit ner det som kommit till mig och det har blivit sånger. Det är inte jag själv som hittar på sångerna och det är inte ens mitt personliga språk. Det är Guds sånger, och därför är sångerna på skivan ett underverk i sig.

– Ibland när jag ber om en sång, så kommer den direkt. Men ibland så kan jag be en hel dag utan att något händer, men senare – mitt i något annat – så bara kommer den till mig, både text och musik.
En gång fick Lars en melodi, men inte någon text, något som han funderade mycket på. Långt senare hittade han en text som han skrivit tidigare, men glömt bort. Den passade perfekt till melodin, och blev låten Hej min vän som finns med på skivan.

Vill inte bli applåderad
För ett år sedan, i samband med att Lars berättade om sitt liv på Kanal 10, fick han en stark känsla inom sig.
– Jag kände att ljuset från Jesus som finns i mig ska spridas till jordens alla hörn. Det är anledningen till att jag gör skivan. Den ska ut överallt, och jag hoppas på sikt även kunna göra en engelsk version. Sedan ber jag till Gud att jag ska hitta rätt säljkanaler.
Något år tidigare hade Lars spelat in en enkel skiva med fyra sånger som han själv ackompanjerade på gitarr. Men den nya skivan blev istället en betydligt större produktion, med tio sånger i ordentliga arrangemang, med fler instrument och med bakgrundskör.
Men Lars har inte spelat in skivan för att stå på scen och bli applåderad.

– Nej, absolut inte. Det har jag redan varit med om. Den tiden är förbi, och det ger inget. Skivan finns för att sprida Guds ljus. Jag vill inspirera människor till att höra ordet, läsa ordet och göra ordet. Jag vänder mig till alla. Jag hoppas att de ska kunna känna igen sig i mina texter och att de ska bli nyfikna på tron. Jag har ju fått sångerna från Gud, så det är faktiskt Guds röst till människorna.
– Jag vill ställa frågor till de som lyssnar. Hur står det till med dig? Vad finns det för dig? Och så vill jag berätta vad Jesus har gjort för varje människa, och visa på den befrielse som finns genom Jesus.

Tränat trosmusklerna
Egentligen har Lars inte råd att ge ut en skiva.
– Det här är ett projekt som helt och hållet är sprunget av tro. Att spela in en skiva kostar en hel del, och när jag började med inspelningen hade jag inga pengar alls till det. Men på något märkligt sätt har vi klarat att dela upp kostnaderna och göra delbetalningar här och där. Och även om vi inte är framme än, så ser vi att betalningen kommer att lösa sig. För mig har arbetet med skivan stärkt min tro, jag har fått träna mina trosmuskler.
I en av sångerna delar Lars med sig av sitt personliga vittnesbörd.

– Det var en sång som verkligen pockade på och behövde komma ut, och jag fick ingen ro förrän jag satt mig ner och börjat spela. Melodin kom direkt, men texten fick jag först bara lite av. Sedan kom resten mitt i tandborstningen, och då var det bara att snabbt skriva ner resten av texten.
Även om Lars har ett starkt vittnesbörd hämtat ur sitt eget liv, så är det inte det vittnesbördet han först och främst vill lyfta.
– Mitt vittnesbörd kan kanske inspirera andra, men det kan inte frälsa. Det enda som kan rädda en människa är vittnesbördet om Jesus.Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.