Gud skapade en ny njure

Benjamin640
Benjamin Nyman är en aktiv kille på tio år som älskar att sporta. Men att han lever idag är ett mirakel. – Efter förlossningen bad jag att så som Gud blåste liv i första människan, skulle han göra med Benjamin, säger pappa Rickard Nyman. Sedan nös Benjamin till, började andas och fick färg på hela kroppen.

För tio år sedan var Nadja Nyman lite drygt sju månader på väg i sin graviditet. Hon plågades av svåra ryggsmärtor och hade en väldigt stor mage.
På Sundsvalls sjukhus konstaterades att varken hon eller bebisen mådde bra och att förlossningen måste sättas igång tidigare.
På ultraljudet kunde de se att barnet inte hade någon koppling mellan magsäck och tarmar och att den saknade en njure.
Efter en vecka satte en specialist igång förlossningen och Benjamin föddes.
– Han var otroligt blå och jag minns att jag tänkte ”ska han ha en sådan där färg?”, säger Nadja.
När förlossningen var över och de sprang iväg med sonen fick Rickard följa med till ett rum för akutvård och där dök flera läkare upp.
– Pojken var mörk i färgen och han andades inte, säger Rickard. Hjärtat slutade slå och de försökte uppliva honom.

Födas för att dö?
Fyra månader tidigare hade Rickards storebror dött och Rickard fick under den krisen ett personligt möte med Gud. När lillebror nu gav upp andan vände Rickard åter sin uppmärksamhet till Gud.
– Varför skulle Benjamin födas för att dö? Då kom en röst inom mig som sa: Vi har en överläkare. Jag började be tyst, en kraft kom rakt uppifrån. Jag lyfte händerna i luften och bara ropade ut i tungotal. Jag såg att läkarna tittade på mig men jag var så fylld. Jag bad att så som Gud blåste liv i första människan, skulle han göra det med Benjamin. Sen nös Benjamin till, började andas och fick färg på kroppen.

En njure och tre hål i hjärtat
Vårdpersonalen tog pojken till prematuren. När Benjamin var undersökt skickades han till Uppsala sjukhus med helikopter. Föräldrarna fick åka efter i taxi.
Innan de åkte fick de veta vilka fel som läkarna hittat på Benjamins lilla kropp. Han hade tre stora hål i hjärtat, bara en njure, tarmarna var inte ihopkopplade med magsäcken, han kunde inte röra ena benet, hade en onormalt smal käke, för liten tunga och han hade svårt att andas genom sina trånga luftrör.
I taxin kontaktade Rickard medlemmar ur den finska gruppen i Pingstkyrkan i Sundsvall. De ringde runt till sina vänner som startade bönekedjor och bad för Benjamin.
När de kom fram till Uppsala fick de ta in på patienthotellet. Några timmar senare kom en läkare med en stor bunt papper. Han såg brydd ut och pustade och frågade vad de hade sagt på Sundsvalls sjukhus om Benjamin. De berättade för honom om alla felen. Då kom läkaren med en helt annan version av journalen.
”Det är så märkligt. Benjamin har inte bara en njure, utan två. Han är inte rörelsehindrad längre och han har inte tre stora hål i hjärtat, bara ett litet som är helt normalt.”
Rickard kunde inte förstå att miraklet kom ifrån Gud och berättar skrattande:
– Fortfarande var jag så oerfaren, så jag ringde upp läkaren i Sundsvall och sa åt honom att skaffa sig ett nytt jobb.
Läkarna kunde själva inte förstå vad som hade hänt med Benjamin. När han opererades i magen öppnade läkaren lite extra för att känna att den andra njuren verkligen var där.
– Den enda skillnaden var att den nya njuren som Gud gett honom var tre millimeter mindre, säger Nadja.

Slutade andas flera gånger
Benjamin flyttades till Sundsvalls sjukhus och fick fortsatt vård för sina problem. Han fick mat genom en sond i näsan och luftrören hindrade honom att andas.
– Så fort han blev upprörd så blev han blå. Han var otroligt trång i luftrören, trång i näsan och sonden som han matades med gjorde sår som blev till ärrvävnad. Han slutade att andas flera gånger på sjukhuset och de fick sätta igång honom igen.
Vid två månaders ålder opererades han på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Först satte de in rör i näsan för att vidga, men det fungerade inte, utan de fick operera honom igen för att sätta in en trakealkanyl i halsen.
– Det absolut sista alternativet för läkarna var att göra trakeostomi*. Jag var irriterad på att de inte gjorde det på en gång, för jag visste att då skulle han kunna andas.

Två barn från BB
En överraskning till väntade paret Nyman när Nadja upptäckte att hon var gravid igen. Resultatet blev att de fick ta hem två barn, både Benjamin och Alex, med bara två dagars mellanrum. För när Benjamin fick lämna sjukhuset första gången var han elva månader gammal och behövde från början personliga assistenter runt omkring sig 16 timmar om dygnet.
– Det var en tuff tid, men Benjamin var jätteduktig och kom själv i gåstolen när han behövde hjälp. Jag tränade med honom för att han skulle kunna få ljud genom halsen och han blev allt starkare. Vid två års ålder kunde de ta bort trakealkanylen och han blev friskförklarad.
Familjen fick uppleva Guds mirakel på flera områden i deras liv. De bodde på olika sjukhus i över sju månader och de hade inga arbeten. Alla problem löste sig genom att de fick
vad de bad om.
– Vi var som i en bubbla och vi fick en sådan kraft från Gud under den här tiden. Janette var som en ängel. Hon var bara två år men vi behövde aldrig säga åt henne att inte röra någonting på sjukhusen.

Fixar allting själv
Idag lever familjen Nyman med sina tre barn i Timrå. Benjamins käke ska opereras i Umeå i sommar och därefter väntar tandställning. Han har ett aktivt liv, är duktig i skolan och är sportintresserad, framför allt av hockey där han håller på favoritlaget Timrå.
Men Benjamin provar gärna på nya sporter som bandy, skytte, fotboll och det allra senaste är nu boxning.
– Det är något speciellt med Benjamin, det säger många, säger Nadja. När han var liten visste han hur han skulle få till det med andningen. Så är han än idag, han bara vet och fixar allting själv.

*Trakeostomi, så kallat strupsnitt, är ett operativt ingrepp som innebär att man gör en öppning på halsens framsida för att skapa fri luftväg.Text & Foto: Gunvor Wärme. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.