Alf Lax sprider hopp innanför murarna

v.05-2011 Alf - Reportage
En kristen bartender fick Alf Lax att inse att det fanns ett annat liv än det han levde. Han fick hjälp att hitta en mening med sitt liv och bli fri från sina alkoholproblem. Idag hjälper han andra som kommit snett i livet, både innanför och utanför fängelsemurarna.

Alf Lax är en välkänd sångare och låtskrivare. Genom åren har han skrivit närmare 300 sånger varav drygt hälften har spelats in på skivor. Just nu arbetar han med en ny skiva, Försoning, som kommer att släppas i slutet av mars.
– Jag har alltid skrivit mycket sociala texter. Det religiösa språket går inte alltid hem, och jag försöker sjunga för människor utanför kyrkan.

Spriten styrde livet
Alf Lax livshistoria började i Jönköping. Föräldrarna skilde sig tidigt och Alf, som var enda barnet, fick bo hos pappa.
– Han är en härlig gubbe och en bra far. Men han hade alkoholproblem. Det förstod jag inte på allvar förrän jag själv började dricka i 14-årsåldern. Då kände jag igen tecknen. Det var nog inte så kul för honom att se sonen gå samma väg.

För Alf blev drickandet bara värre och värre. Mellan 20 och 30 års ålder hade han nästan inget socialt liv.
– Jag var arbetslös och drev omkring med gängen. Det var på 70-talet, och det var mycket droger som florerade.
Alf satt anhållen några gånger och hamnade i några rättegångar, men klarade sig undan rättsliga påföljder.
– Jag vet inte varför jag klarade mig. Det var väl på gränsen, som att spela på lotteri och jag hade väl helt enkelt tur.

Vittnade på puben
Men 1982 förändrades hela livet.
– En kväll kom jag till en pub i Jönköping. Där fanns en bartender som var kristen, och han började berätta om sitt liv för oss killar. Mig grep det väldigt hårt. Jag var så trött på livet som jag levde.

Alf följde med bartendern hem. Hans familj tog hand om Alf och en kväll fick de be för honom.
– Jag kan inte säga vad som hände mer än att jag förstod att det fanns en Gud och att jag var älskad. Det var härligt, men också förvirrande och omtumlande.
Bartendern följde med Alf till Torpahemmet i Jönköping som drivs av LP-stiftelsen. Han fick en plats på hemmet och kom att stanna ett helt år.
– Där hände det något. Jag fick lära mig allt möjligt, som socialt beteende. Men framför allt fick jag en förankring i Gud och Jesus. Allt var svart och vitt, och det kanske var naivt, men det var nödvändigt med gränsdragning. Jag levde skyddad i den kristna sfären. På sitt sätt var det en bubbla, men det var en positiv bubbla. Jag är väldigt tacksam för den tiden.

Bad för pappa
Han fick också se en förändring i sin pappas liv.
– Jag kom hem till pappa för att berätta att jag mött Jesus. Han satt i köket med en flaska på bordet, och jag såg hur han ryckte till när jag berättade om min tro. Men pappa följde med mig till Torpahemmet och till samlingarna där, och några månader senare fick jag vara med om att be för honom.

Som tonåring hade Alf ägnat mycket tid åt musik. Men när drickandet var som värst fick han lägga ner musiken. Det fungerade inte. På Torpahemmet kom sången och musiken tillbaka. Tillsammans med de andra var han ute mycket och sjöng och spelade.
Alf började också arbeta för LP-stiftelsen, först i Sundsvall och sedan i Göteborg, där han träffade sin fru och blev kvar. Han blev anlitad som sångar-evangelist, och åkte kors och tvärs över landet för att vara med på möteskampanjer.
– Ofta var det kampanjer onsdag till söndag, och så höll jag på i 15-20 år. Jag ville tjäna Gud, och det är ju viktigt, men samtidigt kom jag att försumma familjen och barnen, och det var inte bra. Det måste vara lite balans också.

Nåd och kärlek
Men vägen genom livet har inte varit rak.
– Det har varit lite upp och ner. Jag har fallit tillbaka, och jag har fått brottas med min gamla missbrukarnatur hela vägen. Visst finns det de som stängt dörren, när man inte har levt upp till alla moraliska och etiska normer. Men Gud har varit god, och kristna människor runt omkring mig har varit förstående.

– Som människa tycker jag att jag borde ha förtjänat att vara förkastad. Jag har ju så många fel och brister. Men jag har fått uppleva Guds nåd, den har bara blivit större och större, och var jag än kommer så brukar jag prata om Guds nåd och Guds kärlek. Det är på grund av den som jag är kvar idag.

När Alf ska beskriva sin tro, så liknar han den vid ett ankare, ett fäste, som ger en enorm trygghet och styrka.
– Smärta och misslyckanden tillhör livet. Ingen kan leva ett felfritt liv, men det är det som hela den kristna tron handlar om. Det lagen inte kunde göra, det gjorde Gud när han sände sin son. Det är så skönt att få förmedla förlåtelse, försoning och hjälp ovanifrån.
Sången och musiken har alltid varit en stor del av Alfs liv. Han har sjungit i olika sammanhang och gett ut en rad skivor med egna sånger.
– Ofta kommer faktiskt sångerna efter ett misslyckande. Det är som om jag får något från Gud. Jag skriver ner det, och sedan får jag uppleva hur andra människor känner igen sig i texterna. Genom åren har jag fått mycket gensvar på min musik. Människor skriver brev och tackar. Det finns faktiskt folk som varit på gång att ta sina liv, men där mina texter har påverkat dem i rätt riktning så att de inte har genomfört sina planer. Då känns det verkligen meningsfullt.

Sjunger på fängelser
Alf har alltid brunnit för att hjälpa andra som har det svårt.
– Jesus gick omkring och hjälpte människor, och det driver mig att göra detsamma. Som kristna bör vi sträcka oss ut och hjälpa andra. Där ligger trovärdigheten i kyrkans vara eller inte vara.

Idag arbetar han med Svenska Fängelsemissionen, som sprider hopp och glädje på Sveriges fängelser.
– Det började med att jag satt och diskuterade med en nyfrälst kille som suttit inne i många år. Vi ville göra något för att nå killarna innanför murarna, och planerade för en organisation som skulle styras av häften ”rövare” och hälften pastorer.
Alf berättade om visionen för Samuel Alexandersson som arbetade som fängelsepastor.
– Han fick den som ett spjut i sitt hjärta, och förverkligade drömmen.

Gitarrer till fångar
Under de senaste åren har Alf Lax arbetat som informatör på Svenska Fängelsemissionen. Det innebär att han åker runt på fängelser, berättar om sitt liv, sjunger och vittnar.
– Jag får ett väldigt positivt bemötande av fångarna. Jag har aldrig blivit hånad, tvärtom är de väldigt tacksamma för att jag kommer dit.
Fängelsemissionen arbetar bland annat med ett projekt där fångar eller fängelseavdelningar kan ansöka om att få en gitarr. Missionen samlar in bra begagnade gitarrer som de renoverar upp och delar ut på anstalterna.

– Det kan betyda så mycket. Jag minns en kille som satt på livstid. Han var så tacksam för sin gitarr. Överhuvudtaget blir det många ärliga möten på fängelserna. När man samtalar med någon som har suttit inne i några år, så blir det ofta väldigt ödmjuka och allvarliga samtal, där man ofta kan uppleva en väldig Gudsnärvaro.
Till hösten siktar Alf Lax och Svenska Fängelsemissionen på att genomföra en turné på svenska fängelser tillsammans med svenska artister. Namnen är inte klara, men flera välkända artister har visat intresse för att vara med.
– Temat blir försoning – ett viktigt ämne på anstalterna där det förekommer mycket av vendettor och hämndaktioner.
Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.