Anders startade cellgrupp i cellen

v.05-2011 Anders - Reportag
En Alphakurs inne på Karlskogaanstalten blev räddningen för Anders Holm. Han fick uppleva ett nytt liv på insidan, och startade en cellgrupp i cellen. Sedan några år är Anders Holm en fri man – i dubbel bemärkelse.

Anders Holm har levt ett rörigt liv.
– Det har varit mycket missbruk och mycket våld. Det brott som jag nu sonat handlade om att jag och en kompis sökte upp en man som vi haft affärer med. Vi tog oss till hans bostad mitt i natten. Jag sågade upp dörren med en motorsåg, och sedan skulle min kompis skjuta mannen, men som tur var klickade pistolen. Vi greps av polisen mitt i natten. I efterhand så tänker jag att Gud nog hade en hand med redan då. För om inte pistolen hade klickat hade konsekvenserna blivit så mycket större.
När Anders hamnade i häktet bestämde han sig för att nu fick det vara nog.

Alphakurs på anstalten
– Jag började studera Bibeln redan på häktet. Jag kände att nu räckte det. Nu ville jag inte leva det här livet längre.
Anders placerades på Karlskogaanstalten där han fick möjlighet att gå en Alphakurs inne på anstalten. Och där föll alla bitar på plats.
– Jag har varit en sökare länge, och jag har träffat många pastorer, men jag har aldrig riktigt fått höra talas om frälsningen tidigare. Men nu har jag både hört talas om den och upplevt den. Det känns underbart.

En dag på kursen satt Anders och funderade på att han gärna ville bli frälst. Och plötsligt frågar Leif Lindström som leder kursen om Anders vill bli frälst.
– Det ville jag ju, så jag svarade ja.

Hat blev förlåtelse
Beslutet kom att förändra Anders liv.
– Allt hat som jag burit på har försvunnit. Idag sprudlar jag av glädje. Jag har en dotter på tolv år som utsattes för våldtäkt när hon var sex år, och varje gång jag tänkt på gärningsmannen så har jag uppfyllts av hat. Men bara en vecka efter att jag blivit frälst så kände jag att jag kunde förlåta honom. Och idag har jag en mycket mer ödmjuk inställning till människor. Jag har också haft hat till invandrare, men det är borta. Idag känner jag kärlek till alla människor.

Anders åt tidigare stora mängder medicin.
– Jag hade sju olika antidepressiva medel. Det är jag helt fri från nu. Jag gick till psykologen på fängelset och sa att jag inte ville ha medicinerna längre. Hon sa att du kan ju inte sluta tvärt, men jag svarade att det kan jag visst, för jag är frälst nu. Hon trodde nog att jag inte var klok, men jag slutade och fick ingen som helst abstinens.

Cellgrupp i cellen
Sedan dess har mycket hänt. Ryktet spred sig snabbt, och Anders mötte en stor respekt från sina medfångar, när han berättade att han blivit frälst. De försökte till och med låta bli att svära när Anders var i närheten. Snart startade han en riktig cellgrupp – i cellen.
– Andra interner kom till mig. De visste att jag hade mött Jesus, och de ville att jag skulle berätta. Vi bad och studerade Bibeln tillsammans. Jag hade ju inte så mycket kunskaper, men jag bad den helige Ande att han skulle vara med mig, och det fungerade.
För en tid sedan skulle Anders söka lägenhet. Att ha en bostad när man kommer ut från fängelset är A och O. Annars tvingas man bo hos gamla kompisar, och då är det väldigt lätt att gå in i missbruket och det gamla livet igen.

– Jag ringde från anstalten, och det blev tvärnobben överallt. Men jag berättade om mina problem för en kristen kompis och vi bad för det. Och så en dag ropade en vakt på mig. Han berättade att ett hyresbolag ringt och att jag blivit erbjuden en lägenhet.

Berättar om sitt liv
Nu har Anders muckat från fängelset. Och han har brutit kontakten med sina gamla missbrukskompisar.
– Jag har hittat en bättre gemenskap. Jag har fått väldigt bra stöttning av Leif och Vivianne Lindström och deras församling som heter Nytt Liv. De har tagit med mig till olika möten, och jag har fått berätta om det jag varit med om.

Anders har fått mycket lättare att prata inför folk.
– Förut hade jag svårt att prata om det var mer än två personer som lyssnade. Nu har jag vittnat på möten och till och med pratat i direktsändning på Kanal 10. När jag var i Hedemora och pratade på ett möte, så såg jag en kvinna som kändes bekant. Det var min gamla socialsekreterare som av en slump hade gått till just den kyrkan just då. Hon var verkligen jätteglad för att få höra mitt vittnesbörd.

Anders har fått bättre kontakt med sin dotter. Och hans gamla mor är glad.
– Hon har varit väldigt orolig för mig, men när jag hälsade på henne sist så sa hon att hon kände en sådan frid och lugn när jag kom dit. Jag berättade att det måste vara för att jag fått möta Gud. Nu vill hon att jag ska komma igen, för att hon ska få känna friden.Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.