Från stenhård till stensättare

v.03-2011 - Familj - report
När han kom till dansgolvet flyttade folk sig. Ryktet som farlig gjorde att Mattias Cedesjö kände sig bekräftad. Men när han gjorde sin samhällstjänst i kyrkan förändrades Mattias liv totalt.

År 2001 dömdes Mattias Cedesjö till samhällstjänst för misshandel. Då hade han tidigare förlorat sitt jobb på grund av sitt alkoholintag och i samband med det blev han tvungen att sälja sitt radhus.
– Livet blev en ond spiral. Ju mer det snurrade, desto fortare och fortare gick det nedåt, säger han.
Mattias frågade Furuhöjdskyrkans vaktmästare Gustav Ek om han fick göra sin samhällstjänst i kyrkan i Alunda, och om Ek ville bli hans övervakare. Gustav Ek gick med på det.

– Jag sa då till honom att ”Jag gör min samhällstjänst i kyrkan och du ska inte pracka på mig din tro”, något som Gustav accepterade.
Men Mattias påverkades mycket av atmosfären.
– Människor visade kärlek och jag blev varmt mottagen.

Valde göra tvärtom
Mattias brottsliga bana började tidigt i livet. I grundskolans klass tre blev han avstängd för första gången.
– Jag var tidigt ett diagnosbarn, men det sågs mest som olydnad. Att ställa diagnos var inte vanligt då. Jag hade svårt att sitta still och problem med impulskontroll.
Totalt har Mattias Cedesjö dömts i närapå 20 olika rättegångar för ett 40-tal brott.
– Jag kan inte lägga skulden för mitt tidigare liv på någon annan än mig själv. Mamma har gjort allt hon har kunnat. Jag valde att göra tvärtom. Mamma ville väl men jag ville annorlunda.

Bekräftad av människors rädsla
Mattias säger också, vid flera tillfällen, att våldet och det liv han levde skapade en ond spiral. Ju längre man snurrade desto snabbare gick det.
– Det skapades ett rykte som krävde att man upprätthöll det. Ju mer jag levde upp till det ryktet, desto mer spårade allt ur. Men det var också ett sätt att bli bekräftad. När man är 16-17 år och folk flyttar sig för en på dansgolvet så känner man sig ganska tuff.

Nära döden
Det var i februari 2002 som Mattias började göra sin samhällstjänst. Vid påsken några månader senare blev han akut alkoholförgiftad och fick ligga på sjukhus en vecka med dropp.
– Då var jag väldigt nära döden, och började fundera väldigt mycket på livet.

Chans att lyssna
Tillbaka till samhällstjänsten efter sjukhusvistelsen frågade vaktmästaren om Mattias ville ansvara för sportturneringen under ett läger som skulle hållas i församlingen.
– Det han inte talade om var att turneringen också innehöll mycket Bibelstudier. Men jag satt med och fick en chans till att lyssna.
Vid ett möte en vecka efter lägret beslöt Mattias sig själv för att ta emot Jesus och bli kristen.
– Jag kände att Jesus rörde om och lyfte av all skuld som tyngde mig. Att ta emot Jesus är absolut det bästa beslutet jag har tagit i mitt liv. Jag har Jesus att tacka för allt i dag. Om jag inte ändrat mitt liv som jag levde då tror jag inte att jag levt idag.

Befriad från alkoholproblem
Sedan påsken då Mattias blev alkoholförgiftad har han inte druckit någon alkohol.
Under första året som kristen tillbringade han tid på en beroendeklinik för sitt alkoholmissbruk.
– Men jag kände att jag inte behövde det, jag blev befriad från alkoholproblem i samband med min frälsningsupplevelse.

Föll pladask
Under sin samhällstjänst i Furuhöjdskyrkan träffade Mattias också sin blivande fru. Han skulle hjälpa till på Ungdomsgården där hon jobbade ensam.
– Jag föll pladask för henne. Hon hade frågat Gustav Ek om det verkligen var en bra idé att hon jobbade själv med mig. Men jag lyckades bevisa att jag inte var så hemsk.
I februari 2003 gifte sig Mattias med Eva-Maria, nästan ett år efter att de träffades. Idag har paret två barn tillsammans. På min fråga hur det var att gifta sig med en före detta brottsling svarar Eva-Maria:

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag bad mycket för det innan, och kände mig trygg att det var rätt. Många var ju oroliga för min skull, men jag var inte orolig. Jag har hela tiden trott på det själv. Vi resonerar så, att vi tror att det är vi. Sen har det bara rullat på, säger hon.

Fotboll är drömmen
I dag jobbar Mattias som stensättare och utbildar sig samtidigt till fotbollstränare. Drömmen – den är att träna fotboll och att samtidigt vittna om Jesus.
– Min dröm och ambition är att jobba med fotboll på heltid. Det brinner jag för efter Jesus och familjen. Det är en miljö som jag själv trivs i och där Gud verkligen behövs, säger Mattias.Text & Foto: Sara Bornold. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.