Alf ber för både människor och bilar

v.02-2011 - Alf - reportage
Ett radikalt möte med Jesus fick Alf Svensson att se hela världen med nya ögon. Det blev starten för ett liv för Jesus – där Alf ber både för människor och för bilar.

När Alf Svensson växte upp var han väldigt aggressiv mot det kristna.
– Jag tyckte att det var det största skrymteriet som fanns på jordklotet, berättar han.
Men en dag fick han besök av en bekant som själv precis hade blivit frälst. Han upplevde att han skulle åka hem till Alf, och trots att frun varnade honom, så åkte han.
– När Sven-Olof kom hem till mig blev jag så rasande att jag slängde ut honom. Men han kom in igen, tog mig i hampan och sa att nu håller du tyst. Jag ska ha fem minuter av ditt liv, och du avbryter mig inte.
– Under de fem minuterna knackade Gud hål på mitt hårda hjärta. Det blev tre timmar, och det var första gången som jag fick höra talas om en Gud som är levande idag, och som gör under och tecken.

Skånes största idiot
Alf följde med Sven-Olof till ett möte med Full Gospel Business Men.
– Jag möttes av en översvallande glädje. Jag är musiker och brukade spela jazz och blues på nattklubbar, men den glädje som människorna här utstrålade, den hade inte jag när jag satt bakom mina trummor.
Sigvard Wallenberg talade och bjöd fram människor för att möta Jesus. Många gick fram, men Alf satt kvar.
– Jag hade världens kamp inom mig. Jag hade en röst som sa att om du går fram så är du Skånes största idiot, och en annan röst som sa att du har allt att vinna och inget att förlora.
– Till sist gick jag fram. Jag fick inte se någon Kristusgestalt eller någon himmel som öppnade sig. Men jag fylldes av en otrolig kärlek, och fick samtidigt kärlek till andra människor.
Alf tänkte att det han varit med om var så otroligt att ingen annan kan ha varit med om något liknande. Han började berätta om Jesus för alla människor han mötte.
– Det gick så långt att en del började gå omvägar för att slippa möta mig.

Bensin och mission
Alf och Sven-Olof blev vänner. Och snart också kollegor.
– Vi var på ett möte där en man fick ett ord från Gud om att Sven-Olof och jag skulle arbeta tillsammans i tjänst för Gud. Några dagar senare ringde Sven-Olof och sa att han sett en annons i tidningen om en bensinmack i Örkelljunga som skulle arrenderas ut. Kanske var det det som vi skulle göra tillsammans.
Trots att oddsen var emot dem fick de ta över bensinstationen som snart i folkmun började kallas för missionsstationen eftersom de bad för allt – både människor och bilar. Varje morgon inleddes med en timmes Bibelstudium. Sedan blev det praktik, både på verkstadsgolvet och av det som de precis läst i Bibeln.

Sjuk blev frisk
– Vi var båda nyfrälsta och vi var oerhört naiva. Men i Bibeln står det: Vad ni än ber om i mitt namn, skall jag göra. (Joh 14:13) Och det tog vi fasta på.
En dag läste de om de tecken som ska följa de som tror: De skall lägga händerna på sjuka, och de skall bli friska. (Mark 16:18)
– Precis när vi läst det så ryckte det i dörren och vår första kund kom. Vi såg att han var kraftigt förkyld, med glansiga ögon och rinnande näsa. Så vi sade till mannen, vet du att det står skrivet i Bibeln om oss. Titta här. Du är sjuk och vi är troende. Då ska vi lägga händerna på dig och du ska bli frisk. Och så gjorde vi det. Vi lade händerna på mannen, men vi bad inte, för det stod det inte. Vi bara tittade på honom för att se vad som skulle hända. Då kom Guds kraft över mannen och han blev fullständigt frisk. Vi hoppade runt och ropade Halleluja, det fungerar!

Balanserade däck med bön
Alf och Sven-Olof började också sälja däck, men de hade ingen balanseringsmaskin.
– Vi ställde oss på Bibelordet. Slängde på däcket, lade händerna på det, sa ”I Jesu namn”, och så satte vi på en 30-grammare eller 50-grammare. På det sättet sålde vi flera hundra däck, och kunderna var nöjda.
Men en dag kom en gammal Saab tillbaka. Den riste rejält och däcken var väldigt obalanserade. Alf och Sven-Olof kom på att de hade glömt att be för den.
– Men då sviktade faktiskt vår tro. Vi balanserade däcken hos en konkurrent, och sedan började vi istället be för en balanseringsmaskin.
Kort därefter kom en man som de aldrig träffat tidigare. Han hade tagit bussen från Lund bara för att fråga om de ville köpa hans däckutrustning. Det blev affär, och efter det balanserades däcken med maskin.

Lade händerna på motorn
En gång gick Alfs kusins bil sönder.
– Hans bil bara tvärdog, men det var nerförsbacke till vår mack så han rullade in till oss och bad mig kolla den. Det var helt omöjligt att starta bilen, den var helt död. Jag tittade under motorhuven, men kunde inte se vad som var fel.
– Men så kände jag Guds ande som sa: Säg till honom att öppna motorhuven igen, lägg sedan händerna på motorn och be. Då kom fegheten. Det var min kusin, och han var ofrälst, men jag kapitulerade och bad honom öppna motorhuven igen eftersom jag glömt en sak. Sedan la jag händerna på motorn och sa: I Jesu namn, motor, gå igång. Samtidigt stod min kusin och tittade på och tecknade att han tyckte jag var helt knäpp. Men jag sa åt honom att gå in och sätta sig i bilen, för nu går den. Han gjorde det, och bilen gick alldeles perfekt.

Startade församling
1986, fyra år efter att han första gången fått möta Jesus, upplevde Alf hur Gud sa åt honom att starta en församling.
Jehovas Vittnen hade en lokal som de ville sälja. Två gånger kom de hem till Alf och frågade om han ville köpa deras lokal. Men han sa nej.
– Då sa Gud till mig att du ska köpa lokalen, och du ska betala 180 000 kronor. Jag svarade Gud att då får du skicka hit dem en tredje gång.
Männen kom tillbaka och så småningom fick Alf köpa huset för just 180 000 kronor. Det blev församlingen Lövhyddans lokal i 17 år.
– I mitt hjärta har jag alltid brunnit för att vinna nya människor för Jesus, och vi sträckte oss väldigt mycket till icketroende.
Genom åren har Alf Svensson fått be för flera hundra personer till personlig frälsning.
– Tillfällena finns hela tiden. Det har hänt att jag fått tala med Gud med människor på andra sidan bensinpumpen när jag tankat min bil. Ibland tror jag att vi är så försiktiga att vi missar människor.Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.