Gud gav Therese en familj

v.01-2011 - Therese reporta
Therese Mazuelos liv har kantats av missbruk och misär. En misshandel ledde till missfall och hon förlorade en dotter i plötslig spädbarnsdöd. Efter många års sökande fann hon äntligen kärleken och friden i Jesus när hon fick en tydlig undervisning om omvändelse.

Therese växte upp med en ensamstående mamma i Göteborg.
– Min mamma gjorde så gott hon kunde men jag var ett vilset och jobbigt barn som inte hade fått rätt gränssättning och som inte hade lärt mig hur man uppför sig normalt.
Therese blev gravid som 15- åring och födde sonen Marcus. Hon kom snart in i fel kretsar bland missbrukare och kriminella.
– Jag var en fräck innetjej med blonderat hår, tajta jeans och korta skinnjackor. Jag levde i en rå och farlig värld och tyckte att jag fick en identitet där.

Misshandel och missfall
Therese blev gravid igen och fick missfall efter en grov misshandel. Efteråt tog ångesten tag i henne och hon började äta en mildare form av lugnande tabletter.
Hon följde också med två kristna väninnor till samlingar oftare än tidigare. De hade kommit till tro under konfirmationen. När Therese konfirmerade sig hade hon också börjat förstå att det fanns något mer. Hon kände kärleken och gemenskapen i kyrkan och älskade att vara där.

– Jag tog emot Jesus första gången där men jag förstod inte vad det innebar. Jag var ingen överlåten kristen för jag hade inte hört om hur man omvänder sig från det som är fel.
– Jag ville verkligen hitta den där Guden och få frid, men jag förstod inte vad de sa, bara att de hade något som var mycket bättre än det jag hade.

Lyste av glädje
Therese började äta starkare tabletter och hamnade på avgiftning. Hon träffade en man på det kristna behandlingshemmet Linnéahuset.
– Där blev han härligt frälst, det bara lyste om honom. Jag fick följa med honom och de andra killarna till Gileadkyrkan, där de stod med lyfta händer och prisade Gud. Jag kände en sådan glädje och tänkte att om det här är inbillning så är de grymma på att låtsas.
När de skulle döpa sig gjorde Therese det också. Hon såg det som en häftig grej.
– Jag var tjejen som rörde sig lika bra bland kallblodiga mördare som i kyrkan. Jag var väldigt avskuren och spelade ett spel.

Plötslig spädbarnsdöd
Therese fortsatte att leva ett destruktivt liv. Hon utsattes för misshandel och såg flera människor dö.
Hon gjorde ett nytt försök med avgiftning och blev senare gravid igen. Läkarna sa att fostret inte var levnadsdugligt, eftersom de inte såg några njurar vid ultraljudsundersökningen. Fostervattnet producerades inte normalt och det hämmade utvecklingen av barnets lungor.

Väninnan Lotta bad mycket under graviditeten och barnet överlevde mirakulöst. Ronja förlöstes med katastrofsnitt. Hon hade både njurar och lungkapacitet, men efter knappt fyra månader dog hon av plötslig spädbarnsdöd.

Psykos
För att bedöva sorgen gick Therese ännu djupare in i missbruk. Hon blev med barn igen och när barnet föddes fick hon en psykos.
Pojken liknade Ronja och hon trodde att om hon älskade honom så skulle hon förlora honom också. Therese klarade inte att ta hand om Rasmus så han fick bo hos sin pappa och där hade han det bra.

– För mig gick det stuprakt utför. Min son Marcus blev omhändertagen av socialen, jag blev hemlös och började injicera amfetamin.
Under hela den här tiden var Therese ett ”bönebarn”. Hennes morfar var starkt troende och bad för henne.
– Jag tror att även andra kristna människor jag mött under vägen bad för mig.

Kunde gråta igen
Efter något år som hemlös fick hon en lägenhet genom Kråkeberga ungdom. Där fick hon kärlek och hjälp att sluta med droger.
Therese och hennes väninna Lotta bestämde sig för att besöka den latinamerikanska församlingen ”Gud är kärlek”.
Pastorn pratade högt och skrattade mycket och berättade om sitt tidigare liv med droger och kriminalitet. Therese hade alltid fått höra att hon var för högljudd och dramatisk, men här passade hon in.

Sedan stod alla med uppsträckta händer och bad i tungor.
– Jag tänkte att om jag är galen så är jag i gott sällskap och det kändes skönt. De andliga uttrycken kan uppfattas som lite tokiga när man inte är van vid dem, säger hon med ett leende.
Pastorn bad om befrielse för Therese och den natten började hon gråta för första gången sedan Ronja hade dött.

Vill ha en annan mamma
Nästa gång Therese följde med till församlingen talade pastorn om vad det innebär att vända om från synden. Han förklarade att man har ett eget ansvar när det gäller frälsningen. Det var en tydlig undervisning som Therese menar att många behöver höra.
– Jag är ett levande bevis på att det inte fungerar utan omvändelse.
När pastorn frågade om någon ville ta emot Jesus tvekade hon först, eftersom hon gjort det så många gånger förut. Hon kände stor respekt och undrade hur hennes barn skulle känna igen henne om hon vände om.

Samtidigt upplevde hon ett lugn inom sig som sa: ”Det spelar ingen roll, för den du är nu vill de ändå inte ha.”
– Jag hade förstört så många människors liv och såg inte syftet med att fortsätta leva. Min enda bön var: ”Gör mig till en bra mamma, en mamma som mina barn förtjänar.”

Förlåtelse som bomull
Hon gick fram och till skillnad från alla andra gånger var hon ren från droger.
Hon fick se en bild för sin inre syn, där hon stod som liten flicka framför en stor gestalt. Gestalten öppnade hennes hjärta och något svart föll ut. Sedan satte han tillbaka hjärtat igen.
Nu förstod hon för första gången att Jesus skulle vara Herre över allting, de själsliga såren, missbruket, rökningen och hennes sätt att prata. Och hon behövde vända sig ifrån lögnen.

– När jag bad om förlåtelse för mina synder kändes det som ett regn över hela mig. Jag blev jätteledsen och glad på samma gång. Pastorn bad och jag föll ihop som i bomull och grät som ett litet barn.

Jesus älskar alla barnen
Therese upptäckte att Gud var en god far som faktiskt tog hand om henne. När hon började bli hel själv kunde hon också se vilket högt pris hennes egna barn hade fått betala på grund av hennes röriga liv. När hon insåg det blev hon helt förkrossad och bara grät. Klockan var tre på natten.
– Jag höll en kudde framför ansiktet och gallskrek. Det var för mycket smärta för att ha på insidan. Jag stod på knä på köksgolvet, bad om förlåtelse och ropade till Gud för mina barn, särskilt för Marcus som varit med mig under alla år i missbruket. Jag bad: ”Vänd förbannelse till välsignelse!”

Hon berättade inte om det för någon men när hon kom till kyrkan nästa dag fick pastorn en syn: ”Det finns en mor ibland oss som har bett en bön som har skakat helvetet. Klockan är tre på natten och jag ser henne stå på knä och ropa för sitt barn. Gud kommer att vända förbannelse till välsignelse.”

Lycka över nytt barn
En dag kom Manuel Mazuelos till församlingen. Han fick också sitt liv förvandlat, gifte sig med Therese och i somras föddes sonen Amadeus.
Under graviditeten sände Gud både en kristen barnmorska och en kristen psykolog, som hjälpte Therese att komma över rädslan för att det skulle hända barnet något.
– Jag har upplevt mycket i mitt liv, men det mäktigaste har varit att få lära känna Gud och att få föda barn. Jag upplevde en sådan lycka över Amadeus! Gud visade mig att det bara var en liten del av vad han kände när han skapade oss människor och vad han kände när jag föddes.

Ungefär samtidigt flyttade Therese åttaårige son Rasmus hem till henne och Manuel. Hon hade bett till Gud om att få en andra chans med honom.
Nu följer han med dem till kyrkan och de har pratat mycket om förlåtelse hemma. Rasmus för det vidare till sina kompisar. En lärare ringde hem till Therese och berättade att han hade tagit med sig en kompis till en annan för att de skulle förlåta varandra.
– Jag behöver inte bli något stort, inte förändra världen, predika eller missionera. För mig är det största att få vara mamma och för att axla den uppgiften krävs det en hel del.Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.