Boxaren Kjell blev helad från förlamning

kjell stor
Han besegrade Lillen Eklund i boxning, men ett slagsmål satte stopp för karriären. Och efter ett nacksving blev Kjell Gälldin förlamad. I sjukrummet fick han se Jesus och sen började kroppen plötsligt vakna till liv. - Det är så underbart att det inte finns något liknande!

I slutet av sextiotalet började Kjell Gälldin träna boxning och det visade sig snart att han var ett löfte.
– Jag testade fem matcher mot Lillen Eklund och vann faktiskt tre av dem.
I mitten av åttiotalet skulle Kjell precis in i svenska boxningslandslaget och började bli igenkänd på stan. I och med det fick han inte heller vara i fred.
– Folk kom från hela landet och ville testa att slåss mot mig och de gav sig inte, så jag var tvungen att försvara mig.

Karriären förstörd
En kväll såg Kjell och hans kompisar hur ett gäng med raggare stod i en ring inne på en festplats. Inne i ringen sparkade en av tjejerna på en äldre man som låg på marken.
– Jag gick dit och drog bort henne. Hon kände igen mig och raggarna sa att jag skulle fixa ihop ett gäng så skulle vi slåss mot dem på parkeringen.
Kjell fick tag på 20 till 30 personer, men när de kom fram blev de andra rädda och stack. Kjell stod ensam kvar, omringad av raggare.
– Jag fick så mycket stryk! Och mitt i allt bet någon av mig halssenan.
Doktorn förbjöd Kjell att boxas och på en sekund var karriären över. Kjell började jobba på Sandvikens järnverk, skaffade familj och levde ett ganska vanligt Svenssonliv.

Förlamad efter nacksving
På semestern, sommaren 2001, åkte Kjell ner till en bilträff i Västerås. Det var en riktigt varm sommardag och gänget skulle ta sin veteran Cadillac cabriolet ner till badplatsen. Kjell satt och körde, och bilens ägare satt bredvid. Det var mycket folk överallt och ägaren blev orolig.
– Plötsligt fick han psykbryt och ställde sig upp i bilen och hoppade och skrek åt folk som var i vägen.
När Kjell försökte tala honom till rätta hoppade kompisen ur bilen, sprang runt, och tog nacksving på honom. Kjell kanade längs med bilens utsida ner på marken.
– Då hörde jag att det small till, som två skott ur en dubbelbössa. En vakt som stod i närheten kom och frågade hur jag mådde och jag sa att jag kände mig iskall över bröst och mage.
På sjukhuset visade det sig att femte och sjätte nackkotan var skadade och hela överkroppen hade blivit förlamad.

Dog under operationen
– Det var nog uppemot femton personer: doktorer, kirurger, narkosläkare och pastorer som kom och talade med mig. De berättade att om jag opererades skulle jag ha trettio procents chans att överleva. Jag ville inte ligga sådär resten av mitt liv, så jag sa ja.
Det var en avancerad operation. Bland annat togs ben från höften för att göra två nya diskar och samtidigt skulle sjätte kotan bort.
– Under operationen dog jag två gånger, men de fick liv i mig igen. Jag förlorade mycket blod.

Jesus i sjukrummet
Kjell överlevde operationen, men resten var en besvikelse. Han förblev förlamad och blev liggande stirrandes upp i taket i två-tre månader. En dag när han låg där hände något märkligt.
– Jag såg ett starkt ljussken ute i hallen. Det var format som en båge och mitt i ljuset stod Jesus!
Den enda kontakt Kjell haft med kristen tro var när han gick i söndagsskolan när han var liten, men på något sätt fattade han direkt att det var Jesus han såg. Han hade ljusa kläder, var skäggig och lite långhårig.
– Han hade ett väldigt snällt leende och var liksom lugn och fin. Sen sa han ”Frukta inte, allt jag gör finns en mening i”. Jag bara låg där och gapade.
Kjell kände sig lite rädd men ändå förunderligt lugn inombords, och när Jesus försvunnit fick han mycket att fundera över.
– Jag låg där och tänkte i flera dagar. Jag vågade ju inte berätta för någon, för då skulle de tänka att det inte var nog med att jag var förlamad, nu hade det slagit runt i huvudet på mig också!

Läkare mållösa
Efter två dagar kände Kjell att det började rycka i vänstra tummen. Han ropade på sköterskan som avfärdade alltihop med att det var en nervryckning.
– Jag blev ledsen, det tog bort allt mitt hopp. Men två-tre dagar senare började det rycka i högra tummen också.
Läkarna kunde inte förklara vad som hände, för nerverna mellan ryggen och armen hade ingen kontakt. Undan för undan började Kjell kunna röra på fingrarna och till slut hela handen.
– Jag kunde knyta och öppna handen med egen kraft och då blev det tydligt att det inte var några nervryckningar.
Efter en tid fick Kjell åka hem och han började gå på rehabilitering.

Stortjöt
Den positiva utvecklingen fortsatte men det tog tid. När äldsta barnet ville åka till Kyrkans barntimme fick farfar hjälpa till att skjutsa. När Kjell så småningom blev bättre följde han och de yngre barnen också med. Efter ett år frågade ledaren om Kjell kunde komma med som hjälpledare till en annan ort.
– Jag hade fortfarande inte full funktion i kroppen och rörde mig i slow motion, men mina barn skulle ändå dit så jag följde med.
På ett möte på kvällen började Kjell plötsligt gråta.
– Jag stortjöt och fattade inte vad det var som hände. Jag var alldeles het i hela kroppen och har aldrig känt något liknande. Där träffade jag Herren, jag fick personlig kontakt med honom som jag sett på sjukhuset tidigare.
Kjell började gå regelbundet till Pingstkyrkan och snart bad han om att få bli döpt.
– Jag ville lämna mitt gamla liv och börja om på nytt.

Hittade hem
Livet med en förhållandevis orölig kropp hade gjort Kjell deprimerad. Han hade skilt sig redan innan förlamningen och när barnen var i skolan satt han själv därhemma. En man i kyrkan tog med honom till RIA och LP där man arbetar med missbrukare och hemlösa.
– Jag kände direkt att detta var mitt kall. Jag har mycket att ge till de här människorna. En del är så trötta på sina liv så jag berättar om mitt liv – att det finns hopp. Nu förstår jag vad Jesus menade på sjukhuset. Han ville att jag skulle komma ut och tala om honom.
Idag är Kjell återställd till 80 procent och känner att livet med Jesus gett honom så mycket.
– Det är så underbart att det inte finns något liknande! Jag är så glad att jag bara skulle vilja ställa mig och skrika… och det gör jag ibland, säger Kjell Gälldin.Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.