Emma o Johan - en kärleksberättelse om Guds nåd

JohanEmma640
Förra sommaren fick Emma ett tilltal från Gud om att hon inte skulle leva ensam länge till, för Gud skulle skicka en man. Två timmar senare mötte hon Johan som fått ett liknande tilltal ett år tidigare. Paret gifte sig i början på året och till våren väntar de barn.

På Vrångö, längst söderut i Göteborgs skärgård bor Johan och Emma Åström. Jag blir hämtad vid färjan med flakmoppe, som är det vanligaste fortskaffningsmedlet på ön. Den enda bil jag ser tillhör färdtjänsten. Vi åker till livsmedelsaffären, där texten ”Mat halleluja amen” står skriven på dörren. Det är Emma som driver affären och på andra våningen har hon inrett en mysig lägenhet. Här bor de med utsikt över havet och Vinga fyr, en vy som har följt Johan sedan han var tio år.

– Exakt den siluetten finns på ett foto som mina föräldrar har på väggen. Gud har en plan för allting och ibland visar han den ganska tidigt i livet, säger Johan.
Johan har varit på sjön i hela sitt liv, han har arbetat som skeppare på stora motorbåtar, seglat och byggt båtar. Ändå hade han aldrig varit på Vrångö förrän sommaren 2009, då han träffade Emma.
– Jag har fått mina drömmars kvinna och jag får bo på mitt drömställe. Det är fantastiskt! Gud är god.

Inte söka själv
Johan kom till tro i vuxen ålder genom en Alphakurs. Efter ett par år började han känna att han saknade en livskamrat. Han berättade om sin längtan för Lennart Janson som tagit med honom på Alphakursen och de bad till Gud. Efter några dagar upplevde Lennart att han fått en hälsning från Herren om att Johan inom ett år skulle få en troende kvinna med mycket kärlek i sitt hjärta. Johan tyckte att det verkade tokigt men han prövade det gärna. Det gick ett år och ingenting hände. Johan påminde Lennart om saken, Lennart bad till Gud och återkom ett par veckor senare med frågan om Johan var med på någon kontaktsida på internet. Det var han, bland annat på den kristna sajten 7e himlen. Han hade träffat några kvinnor men inte hittat kärleken. ”Sa jag att du skulle söka dig en fru eller att du skulle få en fru?” undrade Lennart. ”Gå nu bort ifrån de där sajterna, så kommer hon.”

Grät av glädje på lagret
Efter ett par månader skulle Lennart och Johan ha en seglarskola tillsammans på Vrångö. Samtidigt skulle det vara tältmöten i hamnen med sång och musik av syskonen Andersson och Roland Målare. Roland hade kommit dit med sin evangelisationsskuta ”Sally Stout”. Han brukade handla frukost i affären, där Emma jobbade. En dag kom han in och frågade Emma om hon levde ensam. Emma hade varit förlovad två gånger men båda förhållandena hade tagit slut. Nu var hon i 30-årsåldern och hade börjat ställa in sig på att leva ensam. ”Det kommer du inte att göra länge till för Gud kommer att skicka en man. Du ska inte leta, han kommer bara att dyka upp”, sa Roland. Denna profetiska hälsning väckte Emmas längtan till liv.
– Det bara bubblade inom mig av glädje över ett sådant tilltal. Jag började gråta och gick in på lagret men snart ropade någon i kassan, så det var bara att torka tårarna och gå ut till kunderna igen.

Kram efter tre minuter
Under lunchstängningen två timmar senare kom Emma in i affären och ropade till sin pappa att hon fått ett budskap från Herren. Då fick hon se att pappan inte var ensam. Det var Lennart Janson som var där och när han fick höra vad saken gällde sa han direkt: ”Det är Johan.” Emma visste inte vem Johan var, men Lennart försökte övertyga Emma om hur fin Johan var. Han berättade att de seglade tillsammans, att Johan älskade Jesus och att han hade en dotter som var sju år. ”Han är här, kom med ut och hälsa! Jag ska inte berätta något.” Emma tyckte att det hela kändes lite löjligt men hon följde med i alla fall och fick träffa Johan. När de hade pratat i några minuter kände Johan att han måste krama Emma, inte en gång utan tre gånger.
– Det är ju inte alla människor man kramar efter tre minuter, men Johan var så där go´ och glad, så det kändes rätt naturligt ändå, säger Emma.
Nu hade Emmas mamma och syster kommit och de undrade lite skämtsamt om han bara skulle krama henne, så då fick han krama dem också. När det kom fram att Johan var 43 år var Emmas första tanke att det inte kunde vara han. Han var ju mer än tio år äldre än hon.

Date på segelbåten
Lennart såg till att Emma och hennes kompis fick segla med Johans båt och sedan var de tillsammans och pratade hela kvällen. Johan kände att han måste få träffa Emma igen, men vågade inte be om telefonnumret. Han letade upp det på internet, ringde och sa att han behövde hjälp med att segla en båt till Marstrand. Emma som inte kunde segla förstod att detta var en date. Hon var tveksam till att uppmuntra Johan, eftersom hon intalade sig att hon inte var intresserad men samtidigt ville hon gärna träffa honom. Några kompisar följde med och det var bara Johan som kunde segla, men de lyckades ta sig till Marstrand och roligt hade de.
– Ett par dagar senare träffades vi själva, utan kompisar, och då var det kört, säger Emma. – Sedan dess har vi inte kunnat lämna varandra. Det var härligt att äntligen hitta sin bättre hälft, fortsätter Johan.

Baby och rynkor
I februari i år gifte de sig och i början av april är det beräknat att deras barn ska födas.
Både Johan och Emma har erfarenhet av hur det kan vara när en relation inte fungerar. För att förebygga de problem som kan uppstå har de varit på den kristna kursen ”Äktenskapsdialog”. Under en helg samlas flera par, lyssnar på föredrag och får olika frågor att samtala med varandra om.
– Vi fick verktyg för att kunna säga saker till varandra på ett fint sätt. Vi fick skriva ett kärleksbrev där vi berättade vad vi tycker om och vad vi har svårt för hos varandra. Det var helt förlösande, säger Emma.
– Det var många som kom dit för att reparera sin relation. Många undrade varför vi som var nygifta skulle vara med, men vi ville ge vår relation en bra start, förklarar Johan.
Nu ser de fram emot att bli föräldrar och de tycker att framtiden tillsammans med Gud känns väldigt spännande.
– Vår Herre har så mycket nåd, man får mycket mer än man är värd och det är underbart att få träffa en människa som man kan bli skrynklig ihop med, säger Johan.


Emmas story

Emma växte upp i en kristen familj på Vrångö. Föräldrarna var medlemmar i missionskyrkan och Emma var med i scouterna, söndagsskolan och ungdomsverksamheten. Hon hade kvar sin barnatro upp i vuxen ålder men hade aldrig tagit något eget, avgörande steg.
Det var när en barndomsvän frågade om Emma ville vara gudmor åt hennes son, som hon började fundera. Hon tog reda på att en gudmor skulle vara en vägvisare. Om föräldrarna inte var troende skulle hon kunna berätta om Jesus för barnet. Detta talade mycket till Emmas hjärta, eftersom hon själv inte levde nära Jesus. När barnet skulle döpas ville hon i alla fall ha ett bibelord att ge honom, så hon gick till ett möte i Missionskyrkan

Fastnaglad
Två tjejer från S:ta Clara kyrka i Stockholm var där och sjöng och berättade om sin tro.
– Det strålade om dem och jag satt som fastnaglad och lyssnade. Jag levde i en katastrofal relation och det kändes lite hopplöst, så när det blev förbön gick jag fram.
När tjejerna bad för Emma upplevde hon det som om bröstkorgen öppnades och allt dött drogs ut ur henne. Hon tog emot Jesus i den stunden och kom till barndopet och berättade att hon blivit frälst. När hennes pojkvän fick höra det gick han därifrån. Nu blev det ännu mer tydligt att relationen inte fungerade och de bestämde sig för att gå skilda vägar.
– Sedan har jag haft underbara år tillsammans med Gud. Jag har bott här själv, bara fokuserat på Jesus och haft en härlig relation med honom.

Johans story

Johan Åström mötte Gud genom en Alphakurs. Nu tävlingsseglar han båten ”Jesus for life” tillsammans med Lennart Janson, som tog med honom på kursen och Ulf Jacobson, ledaren för kursen. Med Alphaloggan i seglet får de visa på Jesus i kappseglingsvärlden.
Johan hade prövat det mesta i sitt sökande efter mening: alkohol, kvinnor, droger och nyandlighet, men ingenting fungerade.
– Varje gång jag funnit något blev det lite halvljummet i hjärtat, men sedan blev det tomt igen och jag landade ganska hårt.
Johan höll på att utbilda sig till medium när han fick höra talas om den nybyggda evangelisationsbåten Elida. Eftersom han byggt båtar i hela sitt liv var han intresserad av att se denna imponerande segelbåt. Han var misstänksam mot kristna och tveksam till att gå ombord, men till sist gjorde han det i alla fall. Veckan efter åkte han för att titta på båten en andra gång men ångrade sig och var på väg att köra därifrån när någon ropade hans namn.
– Jag fick syn på en kille jag träffat tio år tidigare. Nu såg han tio år yngre ut och var jätteglad. Han sa att han hade mött Jesus och jag tänkte: ”Stackars honom”. Förut hade han varit en hårdför affärsman och inte fullt så glad.

Såg kärleken och glädjen
Lennart Janson, världsmästaren i havskappsegling arbetade nu med Elida. Han tog med sig Johan upp på kontoret och berättade att han blivit frälst och att han gråtit i en kyrka. Johan tyckte att det hela verkade tokigt, men han såg att Lennart hade hittat kärleken och glädjen som han själv hade sökt i hela sitt liv.
– Det lyste om honom och det kom verkligen inifrån, det var på riktigt. Jag blev intresserad.
När Lennart föreslog att Johan skulle följa med på en Alphakurs hemma hos några vänner rös Johan. Han hade börjat förstå att det nyandliga inte riktigt stämde men visste inte vilken väg han skulle gå. Nu upplevde han det som om en stor hand höll honom bakom ryggen och som om en röst sa till honom: ”Nu finns det bara den här vägen kvar för dig.” Lennart berättade att Alpha var en grundkurs i kristen tro och att man fick kaffe där också. Han lovade att följa med.

Gav sitt liv
På kursen fick Johan ställa alla sina frågor och han hade aldrig tidigare blivit så kärleksfullt bemött.
– Jag hade väntat mig en konfrontation när jag sa något provocerande, men varje gång fick jag fullständig kärlek tillbaka. Det överrumplade mig.
Efter det tredje kurstillfället frågade den evangelistiska ledaren Ejan Jacobson om deltagarna ville lägga sina liv i Jesu händer. En kvinna som inte sagt något under hela kursen sa att hon tänkte göra det och då ville inte Johan vara sämre. De bad frälsningsbönen och sedan sjöng de några lovsånger. Då upptäckte Johan att han för första gången någonsin kunde sjunga klara toner.
– Det var ett bevis för mig att Jesus fanns och att något verkligen hände! Jag blev alldeles varm i hjärtat av den glädje och kärlek jag kände och jag började storgråta.

Talade med "döda"
Som medium hade Johan hållit i seanser där man ”talade med döda”. ”De döda” kunde tala på tre olika sätt, antingen genom en hörbar röst i rummet eller genom en röst som bara Johan kunde höra. Ett tredje sätt var att ta över mediets talorgan och tala genom honom. För att det inte skulle finnas någon tvekan, brukade man stänga av all elektricitet. Ibland flög saker omkring i rummet. Nu har Johan förstått att det inte är de döda man talar med, utan onda andar. Eftersom Johan hade öppnat sig för den ockulta världen, blev han attackerad när han lämnade den och blev kristen.
– Man ska inte leka med ondskans makter. Nu började de jaga mig på nätterna. Jag kunde vakna av att någon skrek och det var ingen där, saker försvann och det möblerades om hemma.
Han fick tag i Anita Barkers bok ”Det finns frihet” som mp3- fil och började ”programmera om” sina tankar. Han använde samma metod som reklammakare gör, han lyssnade på budskapet varje dag under 30 dagar och bad alla böner om förlåtelse, befrielse och beskydd. Sedan lyssnade han i 30 dagar till och upplevde att han verkligen blev fri. Lennart Janson lärde honom att säga: ”Försvinn i Jesu Kristi namn” när de andliga attackerna kom. Han fick också användning av det när en drogpåverkad man kom rakt emot honom för att slåss.
– När jag uttalade de orden tyst för mig själv, satte han sig ner och såg sig förvånat omkring. Det är inte personen man vänder sig emot utan ondskan som är runt honom.

Lägga över skulden
Johan upplever att han har en helt annan målsättning med livet nu, han springer inte i cirklar utan vet vart han är på väg. Han har överlåtit sitt liv till Jesus och får öva sig på att följa hans ledning istället för att göra saker i egen kraft. Johan är jurist och arbetar bland annat med överlåtelsedokument, exempelvis i samband med försäljningen av en bil.
– Om jag överlåter en bil till någon så kan jag inte komma efter ett halvår och säga att jag ska köra den. Likadant är det när jag har överlåtit mitt liv till Jesus. Då kan jag inte plötsligt börja styra det själv igen. Ändå är det så jag ofta gör, men det fungerar inte.
Johan arbetar också med testamenten - gåvor från den som har avlidit. På samma sätt ser han att Gamla och Nya testamentet är gåvor från Gud. Att han dog för våra synder är också en fantastisk gåva. Det svåra är att lägga all skuld på Jesus och inte bära den själv, menar Johan.
– Jag som har gjort så mycket dumt i mitt liv, varför hjälpte han mig? Jag fattar det inte, men jag tackar honom varje dag för att jag får leva och uppleva hans kärlek. Det är underbart! Det här livet kanske inte alltid är lättare, men vilken tröst man har i Herrens ord!


Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.