Jennie tvingades välja - Gud eller mamma

Jennie640
När Jennie Nielsen Holm som 15-åring kom hem från en kristen nyårskonferens och berättade om sin frälsningsupplevelse, blev det en smärre chock för hennes mamma. - Det sista mamma ville var att jag skulle bli ”hjärntvättad” i en kyrka.

Jennie Nielsen Holm – 19 år - växte upp i ett skilsmässohem med en alkoholiserad pappa och en hårt arbetande mamma. Från treårsåldern var pappan borta ur bilden. Hon växte därför upp tillsammans med sin mamma och en lillebror. Detta ledde till att Jennie och hennes mamma utvecklade en mycket stark vänrelation. Det handlade inte bara om en mor- dotterrelation. De blev de bästa vänner.
- Det sista min mamma ville var att jag skulle bli ”hjärntvättad i någon andlig kyrka”, som hon uttryckte det. När jag därför kom hem från nyårskonferensen och berättade om min frälsningsupplevelse, blev det en smärre chock för mamma.

Mamma flyttade
- Vi bodde i Falköping, men den församling jag gick till och kände mig hemma i fanns i Göteborg. Min storasyster arbetade som Lovsångspastor där. Jag hade en sån hunger efter mer av Jesus, så resorna till Göteborg blev ganska många. Detta hade mamma väldigt svårt att förstå eftersom hon vägrade acceptera min tro. Men jag varken kunde eller ville hålla tillbaka min kärlek till Jesus.
Det hela ledde till att Jennie och hennes mamma gled isär allt mer. Samtidigt hittade hennes mamma en ny man. Så en kväll när Jennie kom hem från Göteborg var lägenheten tom. Hennes mamma och bror hade flyttat hem till den nya mannen.

Inga pengar till mat
- Jag förstod inte hur Gud kunde tillåta att det hände. Där satt jag i en fyrarums lägenhet, 17 år gammal, ensam, övergiven av både mamma och pappa. Men att skylla på Gud var meningslöst. Jag insåg snart att det är inte Gud som styr över människors handlingar.
- Mamma betalade hyran och räkningarna. Men i längden blev det för dyrt att bo i en stor fyra, så efter några månader flyttade jag in i en studentlägenhet.
- De enda gångerna jag och mamma träffades var när hon ibland kom med en påse mat eller hämtade möbler i lägenheten. Hon fortsatte att betala hyran och elen för studentlägenheten. Men hon vägrade betala någon mat så länge jag tänkte fortsätta gå till kyrkan. Hon tvingade mig på det sättet att välja mellan henne eller Gud. När jag då valde Gud, fick jag på ett fantastiskt sätt se Guds omsorg.

Vänner ställde upp
- Flera vänner kom till min hjälp. De ställde upp med både matkassar och matpengar. Också människor jag knappt kände hörde från Gud att de skulle hjälpa mig, människor som inte hade en aning om min situation.
Jennie fick ett extrajobb, några timmar i månaden, på en restaurang som egentligen inte behövde mer personal. På det sättet fick hon de pengar hon behövde för att kunna pendla med tåg till kyrkan i Göteborg.
- Mamma hade under hela min uppväxt varit min stora trygghet. Även om nu Gud tagit den platsen, så var saknade efter henne och den vänrelation vi haft enormt stor. Trots allt som hänt älskade jag henne väldigt mycket.
- Samtidigt var det omöjligt för mig att förneka Gud. Han hade gång på gång visat sin storhet under de här svåra åren. Han hade försörjt mig och tröstat, när ingen annan fanns där.

Fått en bonusfamilj
Idag bor Jennie i Göteborg i egen lägenhet. Hon jobbar i ett ungdomsteam i Göteborgskyrkan. Fungerar bland annat som kamratstödjare på en grundskola och är ute och berättar om Jesus på skolor och torg.
- Jag har fått en bonusfamilj i församlingen, säger Jennie.
- Min relation med mamma håller på att helas på djupet. Även om hon inte accepterat mina val har hon accepterat mig som sin dotter igen. Vi har förlåtit varandra och fått en större förståelse för varandra. Den djupa vänrelation vi en gång hade är på väg att upprättas igen.
- Min högsta önskan är att mamma skall få möta Jesus på samma sätt som jag. Jag tror att den dagen inte är långt borta.


Text & Foto: Tomas Ander. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.