Edward hittade något viktigare än en idrottskarriär

v.43 Edward - ARTIKEL
Hans idrottstalang förde norsk-skottska Edward John till USA. Mitt i en match mötte han en personlig Jesus, och efter att ha lovat att följa Jesus även på annorlunda vägar har livet blivit omväxlande och spännande. Många av vägarna har inneburit TV-arbete. Nu blir Edward Kanal 10:s ansikte utåt, både i Sverige och Norge.

– När jag växte upp var jag mycket idrottsintresserad och också ganska framgångsrik. Jag var topp tre i Norge som backhoppare i min åldersgrupp och jag spelande i det norska pojklandslaget i fotboll.
Idrottsintresset förde Edward som 16-åring till USA. Han fick ett stipendium på Oral Roberts University (ORU) för att spela fotboll i deras collegelag.
De kristna ungdomar Edward mötte på ORU gjorde ett starkt intryck på honom.

– Att se dem stå i tusental med upplyfta händer på skolans morgonsamlingar och prisa Jesus, satte djupa spår i mitt liv. Jag förstod att de hade något som inte jag hade.
Under de fyra åren på ORU fick Edward utbildning i film- och TV-produktion, men framför allt fick han möta Herren på ett personligt sätt.
Han hade alltid trott på Gud. Med en katolsk pappa och en karismatiskt kristen mamma var tron på Gud en naturlig del av livet. Men mötet med Jesus kom att förändra allt.

Gud talade mitt i matchen
– Jag spelade proffsfotboll för Tulsa Roughnecks. Vi hade en match mot Dallas FC. Mitt under matchen talade Herren till mig med en tydligt hörbar röst: Skall du springa efter den bollen resten av ditt liv eller skall du springa efter mig, så intensivt som du springer efter bollen?

Han stannade upp mitt i matchen.
– Jag visste att Gud hade talat. Där, mitt på fotbollsplanen, började mitt nya liv. Detta var 1993 och jag var då 22 år gammal.
Vid den tiden fick Edward ett personligt tilltal från Herren genom orden i Ordspråksboken 3:1-6.
– Jag upplevde hur Herren sa att jag hade fått favör av honom. Jag sa till Herren att här är jag, använd mig som du vill. Där lovade jag också Gud att om någon frågar mig om något så skall jag göra det, även om det mänskligt sett verkar konstigt.

Hindu bad honom sjunga
Edward hade lärt sig tre ackord på gitarr och skrivit tre sånger.
Dagen efter upplevelsen med Herren mötte han en hinduisk vän på en bensinmack. Vännen frågade Edward vad han jobbade med nu.
Edward svarade att han börjat sjunga och spela kristna sånger. ”Så bra”, sa hinduen, ”en pastor ringde och sa att han ville ha någon som kunde sjunga i gudstjänsten på söndag!”
Edward, som lovat Gud att göra också det konstiga, bejakade inbjudan. När han stod framme på scenen i kyrkan glömde han av nervositet totalt bort de tre sångerna. Men Herren gav honom två helt nya sånger när han stod där framme.

– Efter gudstjänsten åkte jag hem. Kände mig misslyckad och bortgjord.
Några timmar senare ringde pastorn och berättade att hela församlingen fortfarande var kvar i kyrkan.
– De bara står och gråter och är förkrossade inför Herren.
Denna mäktiga och märkliga upplevelse blev inledningen på Edward Johns tjänst för Herren. Han lärde sig att gå in i vilka dörrar Gud än öppnar.

Arbete på TV-stationer
Nu har Edward rest i 17 år och jobbat på olika TV-stationer, bland annat God TV, med programmet Christian Music Television.
– När jag började där sände vi i 32 nationer. När jag slutade nådde vi 213 nationer.
Han har också jobbat med James och Betty Robertson på Life Today. Det programmet har utsetts till USA:s bästa kristna program.
– Vid ett tillfälle sjöng jag en sång i programmet och vi fick tiotusen inringningar som ett resultat av framträdandet.

Kanal 10
Edward John har ett stort hjärta för Norge och Skandinavien. Han har nu bejakat att gå in och arbeta med Kanal 10 Norge, och bli kanalens ansikte utåt.
– Jag och Börje Claésson träffades första gången för drygt tio år sedan. Vi möttes i ett enkelt stugmöte i Sydsverige. Det sa bara ”klick” i vår relation. Vi har sen dess stått varandra nära.
I våras gick Edward och bad till Gud för Skandinavien och Norge och kände en stark kallelse att göra något.
– Dagen efter ringde Börje och sa ”Nu skall vi ta Norge tillsammans!” Han berättade för mig om planerna med Kanal 10 Norge. Jag kände direkt att det var Gud som bekräftade det jag upplevt dagen innan.

Edward John ser fram emot att genom Kanal 10 Norge vara med att ge Norge och Skandinavien Evangelium.
– TV-mediet är ett fantastiskt verktyg, säger Edward John entusiastiskt.


Text & Foto: Tomas Ander. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.