Øyvind bygger TV-stationer

v.43 oyvind - ARTIKEL
Øyvind Rygg är den dagliga ledaren för Kanal 10 Norges arbete, vid sidan av Börje Claésson som är huvudansvarig. Han växte upp i ett ickekristet hem, bara hans farmor var troende. Men i tolvårsåldern inträffar något för Øyvind oförklarligt.

– Jag fick plötsligt en djup längtan efter Gud. Det var som ett inre sug jag inte kunde förklara. Detta bar jag med mig under några år, samtidigt som jag levde ett helt vanligt liv med klasskamrater och ungdomskompisar.

I sjutttonårsåldern bestämde Øyvind att han ville bli en kristen.
– Jag skrev ett brev till Norges Kristna Ungdomsförbund, berättade var jag bodde och undrade om de kunde rekommendera någon kristen gemenskap i området. De svarade med att föreslå mig att gå med i en gospelkör som var kopplad till Norska Kyrkan.
Øyvind gick med i kören. Där blev han frälst, men också starkt engagerad i bönemöten, gatuevangelisation och i ett socialt arbete som bestod i att hjälpa narkomaner och alkoholister.

Han utbildade sig samtidigt till radio- och TV-reparatör.
Efter en tid upplevde Øyvind hur dopfrågan aktualiserades i hans liv. Han förstod att det var troendedopet som var i enlighet med Bibelns budskap. Han lät därför döpa sig i vatten.

Radio- och TV-arbete
Vi den tiden startade en ny församling i Oslo under namnet Oslo Fullevangeliska Kirke med pastor Hans Bratterud i spetsen.
Där fick Øyvind sin andliga hemvist, och där träffade han också Sissel som blev hans hustru. Tillsammans har de nu fem barn.
– Vi upplevde en tid av stark väckelse, många blev frälsta. En vision om att starta ett radioarbete tog också form. 1982 anställdes jag som tekniker i det arbetet. Vi hade en tydlig evangelisk radiokanal som utmanade lyssnarna till att ta ställning för Jesus.
Pastor Erling Ilsoe Nilsen hade startat ett radioarbete i Danmark. Han ville få ner Øyvind dit.

– Vi sa ja och flyttade till Danmark för att jobba med radio. Det intressanta var att Erling också ansökt om att få sända lokal-TV. Det beviljades och plötsligt var jag med om att bygga upp ett TV-arbete. Jag kunde då absolut ingenting om TV-produktion.

Dygnet runt från start
– Vi leasade en TV-sändare och en enkel utrustning. Första dagen sände vi fem timmar, men redan från dag två sände vi 24 timmar om dygnet.
Mellan klockan 08.00 och 16.00 sändes entimmespredikningar med olika predikanter. Sedan gick allt i repris till klockan 08.00 dagen därpå.
– Då producerades nya entimmespredikningar med olika pastorer, som sedan sändes i repris.

Så fortsatte det dag efter dag och månad efter månad. Allt var mycket primitivt. Kassetterna fick manuellt bytas varje timme – dygnet runt.
1984 flyttade de tillbaka till Oslo och började arbeta tillsammans med pastor Hans Bratterud i hans internationella TV-arbete. Det innebar att Øyvind sände TV-program från Paris, som gick ut över hela Europa via satellit.

Inspiration och ”omöjligt” arbete
Det var stort motstånd på den tiden mot kristen TV och det var nästan omöjligt att få samarbetsavtal med europeiska kabel-TV-bolag.
Øyvind och Sissel arbetade nio månader i Schweiz och Holland med att försöka få till kontrakt med kabel-TV-bolag. 1986 kände Øyvind och Sissel behov av att få ny tro, samtidigt som de behövde vila och hämta nya krafter. De flyttade därför till Uppsala och Livets Ords Bibelskola. Tiden på skolan blev en tid av inspiration och ny framtidstro, samtidigt öppnades nya möjligheter att tjäna Gud inom media.

– Jag blev anställd på Livets Ords TV-avdeling och fick bland annat spela in olika pastorsseminarier som Livets Ord höll i Ryssland.
Øyvind ordnade också med kassettinspelningar till pastorer. – Det var en fantastisk förmån att få vara med i det ”omöjliga” arbetet i Ryssland. De skapade verkligen väckelse- och missionshistoria!

Bygga TV-stationer
Efter några år sökte Øyvind Herren för sin och familjens framtid.
– Jag gick ofta ut i skogen på långa promenader och ropade till Herren. Plötsligen en dag sade Herren tydligt till mig Build my TV-stations. (Bygg mina TV-stationer.)
Allt föll på plats och familjen flyttade till Bergen och var med om att bygga upp församlingen Levande Ords TV-arbete.

– Vi höll på med det fram till 2002. Det var en fantastisk tid fylld av arbete, väckelse och tillväxt.
Tillbaka i Oslo arbetade Øyvind först med Familjekanalen, sen med Verdikanalen och senast med Vision Norge, där han var TV-chef från 2007 till 2009.

Köpte TV-utrustning
Under 2009 fyllde Øyvind 50 år. Han hade sedan länge bestämt att inte fira den utan bara göra en resa på egen hand. Han åkte till Venedig i Italien.
Där fick han på nytt ett starkt tilltal från Herren.
– Jag upplevde hur Herren sa att nu går vi in i en tid då det är dags att köpa TV-utrustning. Jag har därför sedan dess köpt en TV-buss och utrustning som räcker till minst två TV-stationer. Jag har inte haft pengar till det, men de har kommit in på ett övernaturligt sätt.
Sen fick Øyvind ett telefonsamtal från Börje Claésson på Kanal 10.

– På en helg visste jag att jag skulle börja på Kanal 10. I September 2009 började jag därför veckopendla till Älmhult, men nu är det Kanal 10 Norge som gäller. Gud har något på gång i Skandinavien.
– Jag ser inom mig hur människor ligger på golvet framför sina TV-apparater, gråter i syndanöd, uppfylls av Anden och blir frälsta och helade. Vi är på väg in i en ny tid för Guds Rike i Skandinavien.


Text & Foto: Tomas Ander. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.