Nyandligheten trasade sönder Ingelas själ

v.42 Ingela - Reportag
Ingela längtade efter Jesus men i Svenska kyrkan upplevde hon varken kraft eller gudsnärvaro. Hon prövade meditation, healing och seanser men fann inte den kärlek hon sökte. Inte förrän en pastor berättade om korset och om vikten av förlåtelsen och överlåtelsen till Jesus.

Ingela Karlsson växte upp med kärleksfulla föräldrar, aftonbön och söndagsskola. Familjen brukade inte gå i kyrkan men när Frälsningsarmén hade möte i bygdegården intill hemmet, satt de i trädgården och lyssnade.
– Jag tror att frälsningssoldaterna såg oss och bad för oss. Mina föräldrar trodde på Jesus men de hade inte mött honom.
När Ingela var sju år följde hon med på en släktings skolavslutning. På väg ut ur kyrkan möttes hon av en präst med lång svart kappa och världens vänligaste ögon. Han la sin hand på hennes huvud och sa: ”Gud välsigne dig, min flicka.”

– Jag fylldes av en sådan bubblande glädje att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Hela dagen satt jag bara och suckade, jag var så glad att Gud hade välsignat mig. Det var ett Guds vidrörande som jag levde på länge.
I tonåren ville Ingela vara tuff och när hon skulle konfirmeras hade hon redan lagt bort Gud. Hon var obstinat och ville inte lära sig något.

– Jag hade en väldigt snäll konfirmationspräst men när jag inte hade lärt mig trosbekännelsen tog hans tålamod slut. Han bestämde att jag skulle få läsa den inför hela församlingen söndagen därpå.
Söndagen kom och Ingela kunde trosbekännelsen som ett rinnande vatten, något som hon skulle få nytta av längre fram i livet.

Barn blev helat
Ingela hade med sig sin barnatro upp i vuxen ålder men hon var inte säker på om Jesus verkligen fanns. Ändå fick hon vara med om fantastiska saker när hon bad till Gud för patienter på sjukhuset, där hon arbetade. En gång bad hon för ett litet barn: ”Gud, om du finns så hjälp det här barnet!” Då blev det blev alldeles ljust i rummet och barnet blev friskt.

I 40-årsåldern letade Ingela efter någon att ha vid sin sida men hon tröttnade snart på de män hon träffade. Då kom hon att tänka på Jesus och blev plötsligt kär i honom.
– Varje gång jag tänkte på Jesus klickade det till i mitt hjärta av lycka och jag skämdes över det. Jag visste inte att man faktiskt kan vara kär i Jesus.
Hon hade också många drömmar som hon efteråt har förstått var ledda av Gud.
– Jag längtade så mycket efter Jesus! Jag har verkligen sökt Herren och han har sökt mig, ändå har jag kommit på villovägar.

Frikyrkan och nyandlighet
Vid den här tiden kände sig Ingela väldigt stressad över om hon skulle välja kyrkan eller nyandligheten och hon valde nyandligheten, eftersom hon tyckte att kyrkan var mesig och utan kraft. Då hade hon inte kommit i kontakt med frikyrkan.

– Jag trodde inte att Jesus fanns i kyrkan, för där märkte man honom inte. Inom nyandligheten däremot, hade jag hört och sett att det hände mirakler. Därför trodde jag att Herren var där och att kyrkan inte hade fattat det, men jag hamnade totalt fel.
Ingela började gå till ”Aquarius”, en grupp i Halmstad som sysslade med TM (transcendental meditation), healing och många andra metoder att få kontakt med andevärlden.

Hon var medlem där under ett år. När hon började meditera upplevde hon det väldigt positivt och kände sig lycklig och fri men efter ett tag tyckte hon att det var mycket konstigheter som förekom. Hon blev medial och fick kontakt med ”den andra sidan”.

Hörde röster
Så småningom hade hon ständig kontakt och fick inte sova, hon hörde röster som pladdrade hela tiden.
– Man kan råka ut för detta genom traumatiska upplevelser, tabletter, droger eller genom nyandlighet. Man är inte galen om man hör röster, men man kan bli det.

Jesus bryr sig inte om rynkor
Ingela hade ”Jesus” som mantra när hon mediterade, vilket inte var så populärt bland ledarna i gruppen. Hon fick kontakt med en andlig gestalt som hon trodde var Jesus.
Hon såg honom inte men hörde hans röst. Han sa att det var den yttersta tiden och att hon skulle tjäna honom med tecken och under.

– Vid ett tillfälle sa han att om jag tjänade honom så skulle han göra mig ung och ge mig jättemycket pengar. Då hade jag fått nog, det var inte min Jesus och om det var det så ville jag inte ha med honom att göra. Vad bryr sig Gud om hur många rynkor jag har, om jag är rik eller fattig?

Andar tog strypgrepp
Ingela slutade med alltihop och gick hem och slängde så mycket hon kunde av New Age-litteratur, kassettband och annat.
Hennes ställningstagande ledde till en våldsam konfrontation med den andevärld som hon fått kontakt med. Nu visade den sitt rätta ansikte.

– Vi kan inte beskriva hur underbart god Gud är, lika lite kan vi beskriva hur ond den onde är. Det går inte att förklara vad jag blev utsatt för av dessa onda andemakter. Det var fysiska övergrepp, jag blev slagen, piskad, antastad, hånad. De skrek åt mig, tog strypgrepp på mig och gav mig blödande sår på kroppen.

Vid ett av de tillfällen då hon blev attackerad, kom det till henne att hon skulle falla ner på knä och be ”Fader vår”. När hon gjorde det fylldes hon av en visshet om att Jesus skulle rädda henne, lika säkert som att solen skulle gå upp nästa dag.

Namnet Jesus fördrev rösterna
Några dagar innan jul hade hon fått en sömntablett och sovit en hel natt för första gången på länge. Stärkt av detta bestämde hon sig för att städa till Jesu födelsedag.
Då kom en tanke till henne att hon inte skulle äta den dagen utan bara tänka på Jesu Kristi namn. Medan hon städade tänkte hon på Jesus så mycket att hon till och med svarade ”Jesus Kristus” när telefonen ringde och den här gången var det inget mantra.
När hon hållit på så ett tag, fick hon höra hur rösterna vrålade: ”Hjälp, vi kan inte hålla oss fast längre!” och efter den dagen hörde hon aldrig några röster mer.
– Ingen hade berättat om Jesus för mig, men han la sitt namn i mitt hjärta och lärde mig att fasta och be. Jag visste ingenting om det innan.

Självmord eller psykiskt sjuk
På annandag jul drabbades hon av ångest och fick för sig att rösterna skulle komma tillbaka. Attackerna hade pågått under tre månader och nu orkade hon inte mer.
Som hon såg det stod valet mellan självmord eller att bli psykiskt sjuk. Hon bestämde sig för att kasta sig framför första bästa buss, men Jesus hade andra planer.
Hon fick syn på en telefonkatalog och hörde: ”kyrka, kyrka...” i sitt hjärta. Hon tog katalogen och fick upp rubriken ”kyrkosamfund” med en gång.
Där fanns ett namn som liksom lyste i neon och det visade sig vara en ungdomspastor i Pingstkyrkan.

Missade korset
Ingela ringde honom och berättade om sina problem. Han förstod vad det handlade om och frågade om hon hade hållit på med TM.
De träffades i Pingstkyrkan nästa dag, pastorn berättade om Jesus och hon höll med honom. Han märkte att hon hade en kristen tro och förstod inte varför hon hade dessa problem, men när han började berätta om konsekvenserna av korset kom förklaringen.

– Det var korset jag hade missat! I Svenska kyrkan hade jag aldrig hört någon predika om att man själv måste vända sig till Jesus, be om förlåtelse och göra en överlåtelse i längtan till honom. Pastorn bad för mig och jag blev så lycklig. Det var en hjärtats befrielse.

Söndertrasat känsloliv
Ändå kunde Ingela inte uppleva någon riktig frälsningsglädje och hon hade svårt att känna något överhuvudtaget.
När hon såg hemska saker på TV eller hörde talas om människor som hade det svårt, berörde det henne inte. Hon kunde inte heller känna om hon frös utan var tvungen att titta på termometern för att veta vad hon skulle ta på sig.

– Jag var så söndertrasad känslomässigt, både psykiskt och fysiskt, efter allt jag gått igenom. Jag hade fått ett järnhjärta för att skydda mig när jag försökte vara tuffare än fienden.
Ingela fick god hjälp av pastorn och en vän som lärde henne vem Jesus var, men för övrigt tyckte hon att det var svårt att få hjälp.

Grät på Kalle Anka-film
De flesta kristna ville inte höra talas om vad hon varit med om och hon möttes ibland av förakt när hon försökte berätta.
Då upplevde Ingela att Jesus ville att hon skulle berätta för honom själv och när hon gjorde det kom den förlösande gråten. När hon gråtit ut fick hon en dag se ett TV-program där Kalle Anka var snäll mot Knattarna.
– Jag började till och med gråta över det och förstod att det var Herrens sätt att visa att jag fått känslorna tillbaka. Gud har humor.

Febern försvann
Ingela började läsa Bibeln som om den var ett kärleksbrev till just henne. Hon läste: ”Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst.”
Hon ville låta sig vuxendöpas, men på dopdagen vaknade hon med hög feber för första gången på många år.

– Jag blev förtvivlad och sa högt: ”Jag vägrar att vara sjuk! Om jag så ska krypa, åka taxi, ambulans eller färdtjänst så ska jag döpas idag.” På ett ögonblick var febern borta! Jag hade aldrig hört talas om något sådant, men så har Gud lärt mig att strida och stegvis, bit för bit, har han visat mig hur man blir fri.

Ängel stoppade obehaglig man
När Ingela började gå i frikyrkan förstod hon inte varför människor sa att man bara skulle prisa Herren när man hade det jobbigt. Hur skulle hon kunna göra det när det kändes som om hon höll på att dö? Men en gång fick hon ett konkret bevis på kraften i lovsång och bön.
Sent en kväll var hon på väg hem från ett bönemöte. Hon hade blivit varnad av en väninna för att gå hem själv, men inte brytt sig om det.
– Jag var nykär i Jesus och gick och sjöng för honom av hela mitt hjärta, en sång som jag hittade på i den stunden. Då fick jag se en man komma gående emot mig och upplevde att Herren varnade mig för livsfara.

Det fanns ingen sidogata så Ingela fortsatte att lovsjunga och gå rakt emot mannen. Plötsligt stannade han mitt i ett steg och stod så helt orörlig tills hon passerat förbi.
– Det var alldeles varmt omkring honom och jag tror att det var en ängel som höll fast honom. Mannens ögon var verkligen hemska.
När Ingela kom hem ringde väninnan som varnat henne. Hon berättade att Gud sagt till henne att falla ner på knä och be, eftersom Ingela befann sig i stor fara.
– Lovprisning, två böjda knän och knäppta händer, det är starka vapen. En ödmjuk ställning inför Gud är mäktigt.

Vill infiltrera kyrkor
Ingela känner stor sorg över att vissa kyrkor nu erbjuder yoga och liknande.
– Man kan inte göra något kristet av det som inte är från Herren.
När Ingela höll på med TM var hon med och mediterade över att kyrkorna skulle intas.
– De mediterar flitigt över det, sänder ”energier” och tror att de kommer med kärlek och harmoni. Men för mig är korset så stort, där finns allt vi behöver. Där finns det eviga livet. Vi behöver inte gå till främmande källor.


Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.