Gun mötte Guds kärlek – efter 20 mörka år

v.41 Gun - ARTIKEL
Under 15-20 år var Gun Vårhall deprimerad och vägde som minst 44 kilo. Hon hade tappat sin kristna tro och försökte lämna sin församling. Då talade Gud. Guns helande började då hon hjälpte andra sjuka.

Inte långt efter att Gun blev frälst som 14-åring, började hon arbeta i en blomsteraffär. En kvinna på samma arbetsplats började snart attackera hennes nyfunna tro.

– Hon kommenterade allt jag gjorde och sa att om jag var kristen så skulle jag ju inte göra si eller så. Jag blev fruktansvärt kluven. Egentligen längtade jag efter Gud men trodde att jag först måste vara tillräckligt bra, sen kunde jag kanske komma till Honom. Varje kväll kände jag att jag hade misslyckats.

Gun tappade sin tro mer och mer och ville inte gå till kyrkan, men det vågade hon inte säga till sina föräldrar.
– För att bevara friden hemma spelade jag ett spel. På jobbet var jag en person och hemma en helt annan.
Dubbellivet blev tungt att bära och Gun blev djupt deprimerad och tappade lusten att leva. 18 år gammal började hon äta lugnande tabletter.

– Det konstiga var att ingen frågade varför jag åt dem, ingen verkade bry sig.
Först 16 år senare var det en psykiatriker som reagerade.
– Han tog bort alla tabletter. Det blev en stor förlust för mig för nu hade jag inte något att ta till. Jag kände att jag inte orkade leva upp till alla förväntningar på att jag skulle vara på ett eller annat sätt. Då tänkte jag att jag kan i alla fall sluta äta och på det viset behandlade jag min kropp på ett fruktansvärt sätt.
Gun vägde till slut bara 44 kilo och kämpade på i flera år utan att få någon hjälp.

Ville lämna kyrkan
I mitten av 70-talet bestämde hon sig för att gå ur församlingen, men det var inte så lätt.
– Det gick inte! Jag blev nekad, men ingen frågade varför jag ville går ur.
Inte långt därefter kom en ny pastor till församlingen. Gun bestämde sig för att ge honom en chans och gå på ett möte, men hon gick dit med alla taggarna utåt.
– När han predikade upptäckte jag att han talade precis om det jag ville ha, han talade om den Helige Ande. Det var en helt ny dimension.

Gud började arbeta med Gun. Hon började gå på Bibelstudier och blev verkligen berörd. En dag kom två damer på besök.
– De var varmt kristna och kom bara för att hälsa på. De var de första som visade att de brydde sig om mig.

En röst från Gud
Vid den här tiden arbetade Gun cirka tre timmar per dag. Hon var fortfarande mycket fysiskt svag och en dag på väg hem från jobbet ropade hon till Gud i bilen.
– Jag ropade ”Gud nu måste du hjälpa mig, för jag orkar inte mer!”

På kvällen skulle pastor Torsten Åhman tala i Missionskyrkan. Det var bara 500 till 600 meter att gå, men Gun var tvungen att få skjuts av sin man för att orka ta sig dit. När mötet började hörde hon en övernaturlig röst som sa ”Jesus ska göra det, han har besegrat allt det onda och övervunnit dödens makt. Jord och Himmel är honom underlagd”.

– Rösten var så tydlig och det var ljus från Himlen rakt in i mitt hjärta. Jag nästan flög hem och det sjöng inom mig att Jesus ska göra det. Men vad skulle han göra?
Ett par veckor senare hade Gun ett ärende till Alingsås och i bilen hörde hon återigen samma röst. Den här gången bad den henne göra något hon absolut inte ville göra.
– Jag skulle åka till lasarettet och söka arbete. Människor hade sagt att det skulle passa mig att jobba på sjukhus för att jag skulle glömma bort mig själv och tänka på andra istället, men att jobba där var det sista jag ville göra.
Men Gun hade inte något argument att hålla upp inför Gud, så hon åkte raka vägen till sjukhuset och fick tala med en kvinna.

– Hon frågade vad jag hade tänkt mig att jobba med. Jag hade ju bara tänkt tanken i tio minuter, men ett arbete i kök eller liknande trodde jag skulle vara bra.
Gun blev erbjuden ett sommarvikariat, men hon förstår inte hur hon kunde få jobbet.
– Gud måste gjort den kvinnan blind, annars skulle hon aldrig anställt någon som såg så sjuk och svag ut som jag.

Helad på jobbet
Efter sommarvikariatet fick Gun fortsätta att jobba på avdelningen med gamla och sjuka. Hon sa upp sitt gamla jobb och fick fast anställning direkt.
I det nya arbetet, bland arbetskamrater och bland andra sjuka, påbörjades Guns helande. Vid ett tillfälle blev hon uppmuntrad genom en svag och hjälplös man, en patient som satt i rullstol och var nästan blind och nästan döv.

– Han frågade om jag trodde på Gud och när jag sa ja, sa han ”Det har jag känt”. Det blev verkligen en uppmuntran för mig.
Gun utbildade sig senare till undersköterska och har arbetat på sjukhus i 30 år. Hon är egentligen pensionär, men fortsätter jobba lite ibland när det fattas personal.

Våga se bakom
– Gud har upprättat mig på alla plan. Jag tyckte jag inte hade något värde och hade nog inte levt idag om jag inte fått ett tilltal från honom.
Guns egna upplevelser av att inte ha blivit uppmärksammad när hon mådde dåligt, har gjort att hon idag försöker finnas till för andra, se lite längre, och våga fråga en fråga till.

– Vi behöver lära oss att se varandra, bakom ansiktet. Lära oss att gå ett steg vidare efter att vi har sagt hej. Jag tror att många unga idag, precis som när jag var ung, får sin tro ifrågasatt. Kanske i skolan. Och det finns säkert de som går till kyrkan av bara vana men känner sig vilsna då de inte har det nya livet.

Mörka år gav erfarenhet
Idag hjälper Gun till på närradion. Hon upplever att hon fått en kallelse från Gud bland annat att sitta och svara i telefon sent på kvällen när folk ringer in. En gång ringde en tjej strax innan sändningen var slut.

– Hon ville bli frälst och jag fick be frälsningsbönen med henne, det blev en väldig uppmuntran.
Det har gått två år sedan dess och Gun har fortsatt att hålla kontakt och vara en slags mentor till kvinnan, något som hon själv känner hon skulle behövt när hon själv var 14 år och nyfrälst.
– Man behöver komma nära någon. Sen kan känslorna gå upp och ner. Då behöver man Bibeln – den ger en stark grund.

– Jag har haft tjugo mörka år i mitt liv med jag är inte ledsen över det. Jag hade inte varit den jag är idag om jag inte gått ner i djupet och upptäckt hur Jesu kärlek strömmar ut till mig och till varje enskild person.


Text & Foto: Elisabeth Landin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.