Rike startade kristen dansskola

v.39 RIke ARTIKEL
Rike Forsberg ser dansen som en stor gåva från Gud. Hon är professionell dansare, och har startat en dansskola med kristen profil, mitt ute på den västgötska landsbygden.  

– Jag vill använda det som jag har fått, så att det blir till en lovsång, säger hon.
Barn i fyraårsåldern och åttioåriga kvinnor. Till dansskolan God Moves i omgjorda Bäne Missionskyrka utanför Vårgårda är alla välkomna. Och dansare i alla åldrar strömmar till. Efter bara tre år har dansskolan 250 elever. 

God Moves grundare heter Rike Forsberg. Hon är född och uppvuxen i Berlin, men familjen har vänner i Vårgårda-trakten och som barn blev det flera semestrar i Sverige.
Under gymnasietiden valde Rike att bli utbytesstudent i Sverige. Då kom hon också i kontakt med Horla-Siene Missionsförsamling.

Inget att förlora
– Jag är inte uppväxt i något kristet sammanhang och som barn gick jag inte till kyrkan så ofta. Däremot hade jag en del kristna människor runt omkring mig. Men i Sverige kom jag i kontakt med församlingen, och det var här jag bestämde mig för att bli en kristen.
– Från början var det mest en test, jag tänkte att jag har inget att förlora på att prova Jesus. Men jag märkte snabbt att det här känns väldigt rätt. Och nu har jag haft tron som en grund för livet i snart halva mitt liv.

Efter året i Sverige reste Rike tillbaka till Berlin. Hon utbildade sig till professionell dansare och fick jobb som dansare och danspedagog. Men för fem år sedan blev det Sverige igen.
– Jag kände en kallelse, eller åtminstone en känsla, att jag skulle tillbaka till Sverige.
Rike erbjöds arbete som ungdomsledare i Horla-Siene Missionsförsamling. Eftersom hon var dansare till yrket frågade de om hon också kunde tänka sig att starta dansgrupper i kyrkan.

Dans i källaren
– Jag började med tre grupper i källaren hösten 2005, men ryktet spred sig både bland folk i bygden och bland människor längre ifrån. Efter ett år hade vi många fler dansare än vad vi räknat med. Jag kände ett sug att börja jobba med dans på heltid igen och fick en vision att starta en dansskola med kristen profil, mitt ute på landet. Det skulle vara en plats för alla som älskar att dansa, en plats för att främja Guds stora gåva dansen.
Församlingen hade ett missionshus i Bäne som knappast användes och som församlingen funderade på att sälja.

– Den lokalen hade jag haft i tankarna länge, det skulle vara en fantastisk lokal att dansa i. Jag pratade med församlingsledningen som gillade idén, men ansåg att det här var ett projekt som var så stort att församlingen inte kunde driva det i egen regi.
Våren 2007 presenterade Rike sin idé för Studieförbundet Bilda. De blev så imponerade av förslaget att de direkt godkände projektet. Så nu hyr församlingen ut lokalen till Bilda, som är huvudman för dansskolan God Moves. Rike har också fått stort stöd från en rad missionsförsamlingar i området, Svenska Missionskyrkan i Västra Götaland och några lokala företag.

250 dansare
– Vi drog igång God Moves hösten 2007. Då var det jag och 120 elever. Sedan dess har det utvecklats rejält, långt mer än vad jag kunde tro. Idag är vi fyra danslärare och har en verksamhet med 250 elever.
God Moves har dansgrupper för alla åldrar. Den yngsta gruppen vänder sig till fyra och femåringar, medan den äldsta gruppen God Moves Grannies har deltagare som fyllt 80 år. Ofta visar grupperna upp sina danser i kyrkor och församlingar, och ibland blir det uppvisningar även i andra sammanhang.

Rike har fått många positiva reaktioner på sin dansskola, och ett stort stöd från missionsförsamlingarna i området. Men hon har också fått känna av att dans i kyrkan är ett laddat ämne.
– Själv hade jag inte ens tänkt tanken att dans skulle vara något som inte tilltalade Gud. Men frågan har ju kommit upp, så jag har fått ta itu med den, säger Rike och förklarar sin syn på saken:
– Min tro är det som jag står på, det är en grund som hela mitt liv bygger på. Men min passion, min hobby och mitt yrke är dansen, och för mig hör det ihop på ett väldigt naturligt sätt. Dansen har funnits i mitt liv i många år, och att dansa är logiskt och naturligt för mig.

Uttrycker ett budskap
Idag finns det dansgrupper i många kyrkor och församlingar och det finns en del kristna dansare, men Rike är förmodligen ensam i Sverige om att ha en hel dansskola med kristen profil.
– Rent tekniskt är det ingen skillnad på den dansteknik som vi lär ut och den som lärs ut i andra dansskolor. Men våra danser uttrycker oftast ett kristet budskap. Framför allt märks det i sångtexterna som vi dansar till, men det kan också märkas i själva dansen. Det beror mycket på publiken hur man upplever en dans, och vad man upplever och känner. Även en instrumentaldans kan bli en lovsång eller en bön till Gud.

Alla som vill är välkomna att dansa i God Moves olika dansgrupper.
– Alla behöver inte dela våra värderingar, men vi vill att folk ska veta vilka värderingar som vi har i arbetet.
Rike ser dans som ett fantastiskt uttryckssätt.
– Dans är en utmärkt motionsform, så länge man inte överdriver den. Men det är mer än så – dans förenar kroppen, musiken och känslorna.
– För mig är dansen inte bara ett yrke. Det är en jättestor gåva från Gud, och jag vill använda det som jag har fått så att det blir till en lovsång.Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.