Rolands fördomar kom på skam

v.38 Roland - ARTIKEL
I många år var Roland Lundahls bild av frikyrkan negativ. Han började på en Alphakurs för att häva ur sig alla sina fördomar. Men där blev han träffad av den helige Ande, och idag vill han berätta för andra om sitt nya liv.

Roland Lundahls livsresa började på ett barnhem utanför Linköping.
– Fyra år gammal fick jag en fosterfamilj som tog hand om mig. Det var ett bra fosterhem. Jag var tacksam för att slippa den tuffa miljön på barnhemmet, och under tiden hos familjen mötte jag för första gången kristna människor.

Sex- sju år gammal var Roland på ett möte där predikanten pratade mycket om Jesu återkomst.
– För min del ledde det till att jag blev väldigt rädd, jag tänkte att det var ju inte bra om han kom för tidigt. Det skapade en rädsla och oro i mig, och det ledde till att jag under många år ansåg att frikyrkan bara skapade ångest och oro hos människor.

En orolig själ
13 år gammal lämnade Roland sin fosterfamilj.
– Jag var en rastlös pojke. Någon har sagt att jag var en orolig själ, och så var det nog. Jag trasslade ofta till det, och det hände en del olyckor.
14 år gammal kom Roland till Stockholm där han fick jobb som notisbud på SJ.
– Jag tillbringade också mycket tid på Nalen där jag träffade jazzmusiker och legender inom jazzmusiken. Dessutom jobbade jag med socialt arbete i något som hette Ungdomsslussen.

Som vuxen fortsatte Roland att hålla distans till de kristna.
– Men min fostermor som var kristen var så fylld av kärlek och värme. Hon gav mig något som gjorde att jag trots min brokiga resa kända att det fanns någon som beskyddade mig. Idag har jag förstått hur viktig bönen är. Min fostermor bad för mig, varje vecka i alla år, från det att jag kom till henne som fyraåring. Hela hennes liv har varit en stor förbön för mig. Jag vet att hon sa någon gång att Roland, han drar mycket förbön. Och så var det.

Fördomar kom på skam
60 år gammal träffade Roland en livräddare. Han var medlem i Ryttargårdskyrkan i Linköping och övertalade Roland att trots allt följa med och titta på kyrkan som då var alldeles nybyggd.
– När jag kom dit såg jag en broschyr om en Alphakurs och jag blev överens att min fru och jag skulle gå på en kurs. Jag ville nämligen häva ur mig alla de fördomar som jag hade mot kristna.

Men när han kom dit så kom fördomarna på skam.
– Det var en sådan varm atmosfär. Jag blev bekräftad för den jag var, utan att någon dömde mig. Och när det blev dags för Alpha-helgen så blev jag träffad av den helige Ande. Jag sjönk ner på knä, helt förkrossad. Och jag fick möta Guds Ande på ett fantastiskt sätt.

Räddade för Guds rike
Idag är Roland Lundahl döpt och medlem i församlingen. Hans mamma lever inte längre, men av de andra deltagarna i hennes bönegrupp har han fått höra om de ständiga bönerna för Roland och hans fru.
– En gång, flera år innan jag blev frälst, berättade mamma för vännerna i bönegruppen att hon under natten fått besök i sitt sovrum av Jesus. Han hade sagt till mamma att hon inte längre behövde oroa sig för min hustru och mig. Vi var räddade för Guds rike. När vi väl blev frälsta kom en av kvinnorna från bönegruppen fram till oss, lade armarna om oss och sa: Tänk att Jesus hade rätt!

Idag vill Roland ge vidare och berätta för andra om den förändring som han har fått genomgå.
– Jag vill ha ett nytt förhållningssätt till människor, vara någon som kan peka på Jesus och berätta att där är din räddare.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.