FotbollsStjärnan fick möta en riktig stjärna

v.36 Paulinho - ARTIKEL
För brasilianske fotbollsstjärnan Paulinho Guará är livet både fotboll och Jesus. Det var fotbollen som förde honom till Sverige, och i Sverige fick han möta en riktig stjärna – Jesus. Nu ser han sig själv som fotbollsmissionär.

Paulinho växte upp i staden Sete Lagoas, mitt i Brasilien.
– Jag började spela fotboll som liten. Pappa var fotbollsspelare och jag följde i hans spår. Egentligen har jag spelat hela livet, berättar Paulinho.
Han fick ett kontrakt för klubben Atlético Mineiro som spelar i Brasiliens högsta liga. Klubben hade ett samarbete med Örgryte, och 2002 reste Paulinho till Sverige för att spela i Örgryte.
– Idag vet jag att det var Guds plan att jag skulle komma hit, för att få möta Jesus och för att få berätta för andra om honom.

Mötte Jesus i Sverige
Paulinho gjorde stor succé i Örgryte och blev lagets bästa anfallare. Han var kvar i laget fram till 2005 då han värvades till Hammarby.
2005 var också ett avgörande år på ett annat plan. Då fick Paulinho möta Jesus.
– Brasilien är ett katolskt land och min familj var katoliker. Men det handlade mest om tradition. Jag visste vem Gud var, men jag hade inte mött Jesus. Men i Sverige fick jag möta honom på allvar. Det var en kompis som berättade om Jesus och tog med mig till en kyrka i Göteborg. Det var första gången jag var där, och när jag fick höra om Jesus så började jag gråta. Jag förstod att Jesus hade kallat mig hela livet. Jag gick fram och tog emot Jesus i mitt hjärta, och bestämde mig för att följa honom. Det är det bästa som någonsin hänt mig.

Paulinhos fotbollsframgångar fortsatte. 2008 började han spela för den sydkoreanska klubben Busan I’Park, men i våras kom han tillbaka till Sverige för att spela i Örebro SK.
– Som fotbollsspelare vill jag vara en förebild för andra. Min egen förebild är Kaká. Han är en världsspelare i fotboll, men trots att han spelar på den nivån så vågar han stå upp för Gud och visa att han tror på Jesus.

Fotbollsmissionär
Själv ser han sig som en fotbollsmissionär.
– Jag är inte bara i Sverige för att spela fotboll, utan även för att prata om Jesus. I mitt liv så finns Jesus på första platsen. Det är han som är viktigast.

– Alla vi som tror på Jesus, vi är missionärer. Vi ska berätta för andra att det finns en Gud som kan rädda våra liv. Det står i Bibeln att vi ska berätta om honom. Vi som vet vem Jesus är, vi måste ta ansvar för våra vänner och visa med våra liv vem Jesus är. För om du har Jesus bara för dig själv, hur ska då andra bli frälsta? Sedan får du lita på att den helige Ande verkar i människors liv när de får höra om Jesus.

Måste våga tala
Paulinho tycker inte det är så svårt att berätta om Jesus för svenskar.
– Det beror på, men man måste våga. Det finns situationer då jag känner att den helige Ande säger till mig att jag ska prata, och det finns tillfällen då jag ska vara tyst. Men när den helige Ande manar mig att tala med människor, då gör jag det.

Om det blir Sverige eller något annat land för Paulinho i framtiden är fortfarande osäkert.
– Jag kommer att stanna i Örebro till och med november. Sedan får vi se. Det kan bli Sydkorea, men det är inte säkert. Jag har min egen vilja, men det viktigaste är att det blir enligt Guds vilja. Det finns många som erbjuder lätta vägar genom livet, men vi måste gå rätt väg. Jag vill leva mitt liv på det sätt som Gud vill. För han vet allt.

Fotnot: Paulinho spelade för Hammarby under 2011. Han flyttade 2012 till en portugisisk klubb och spelar 2015 i Tigres do Brasil, Rio de Janeiro.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.