Kristen TV blev starten för Anders nya liv

v.20 Anders - ARTIKEL
Ett TV-program från Kanal 10 blev starten för Anders Holmgrens nya liv. – Jag hade aldrig satt foten i en frikyrka. Men det jag mötte där kom att förvandla mitt liv, berättar Anders.

När Anders Holmgren växte upp stod den kristna tron inte högt i kurs.
– Pappa var både ateist och kommunist. Han brukade säga att han inte brydde sig om vad vi utbildade oss till, bara vi inte blev präster, för det accepterade han inte.
– Som ung var jag under en tid med i KFUM, och fick en svag tro. Men eftersom pappa inte gillade att jag gick dit, så slutade jag.

Anders är yrkesofficer och har jobbat 26 år inom det militära. Men han har även haft en slakteriverksamhet och drivit olika affärer. De senaste åren har han jobbat som taxichaufför, men för en tid sedan blev han pensionär.
– Sonen Mats sa att jag hade passerat bäst före-datum, och så kändes det faktiskt. Jag hade inte längre så mycket att göra på kvällarna. Jag satt mest hemma och tittade på TV.
En dag i november mötte han ett par försäljare som ville sälja en digitalbox och ett Comhempaket.
– Jag brukar inte hoppa på sådant, men killarna var trevliga så de fick följa med in, och jag tackade ja till deras erbjudande.

Rökbegäret försvann
Anders fick tillgång till en rad nya TV-kanaler, bland annat Kanal 10.
– Jag zappade runt en del, och hittade allt fler program som intresserade mig. En dag fick jag se programmet LP-fönstret. Jag kände att jag kunde identifiera mig med de som medverkade i programmet, själv missbrukade jag både alkohol, tabletter och tobak. Skillnaden var att en del av dem suttit ute på parkbänken, medan jag hade min parkbänk hemma och missbrukade i min ensamhet.

– Ibland kunde jag vakna på natten, genomblöt av svett. Det berodde på alkoholen och tabletterna som jag ofta mixade. Jag tyckte synd om mig själv, och led av oro och depressioner.
Anders hade också rökt i många år, och rökte en och en halv ask per dag.

– Men när jag tittat på programmet så upplevde jag hur mitt rökbegär försvann. När jag tände en cigarett märkte jag att den smakade illa, så jag fimpade och sedan dess har jag inte ens tittat åt cigaretter. Jag har inget sug alls.
Istället fick Anders ett sug efter att gå till kyrkan. Han gick till statskyrkan där han bodde, flera söndagar i rad. Han såg också mer på Kanal 10, framför allt sångprogram, LP-fönstret och Betelskeppet.
– Det var så glada människor, jag såg hur de strålade. Och så spelade de och sjöng musik som jag tyckte om.

Min kung och jag
Sen fick han se sin före detta granne Sivert Lindberg i ett TV-program.
– Han sjöng Min kung och jag, och då sa det bara smack i mitt inre, det tog tag i mig. Så jag slet fram telefonkatalogen, letade upp Siverts telefonnummer, och så ringde jag till honom.
Anders och Sivert talades vid några gånger, och sedan sa Sivert att han skulle be en bekant ringa upp. Strax efter fick Anders ett samtal från Bruno Johansson.

– Bruno och jag kände inte varandra alls, men vi pratade några gånger och han erbjöd sig att be tillsammans med mig. Jag kände att något var på gång.
Anders undrade om Bruno brukade gå till någon kyrka och han berättade att han var medlem i Livets Ord i Huskvarna. Det låg bara 500 meter från Anders bostad, och de bestämde sig för att träffas där inför ett möte.

– Så gammal jag är hade jag aldrig satt min fot i en frikyrka. Men jag gick dit, träffade Bruno och hans fru, och fick vara med på mötet. Och vad jag fick uppleva där, det var något helt otroligt. Jag kände att det här var något för mig.
– För det första var det så mycket folk, och så många unga människor. Och sedan när predikanten predikade, det grep tag i mig.
Församlingen skulle ha en konferens med en rad möten, och Bruno passade på att besöka de flesta.

Oron försvann
– Jag minns när Daniel Viklund talade om korset. Jag riktigt kände hur ont det måste ha gjort på Jesus, med spikarna och törnekronan. Och att han dog för oss. Jag har lärt mig att stora pojkar inte gråter, men jag kunde inte låta bli.
Vid sista mötet under konferensen uppmanade predikanten människor att komma fram för förbön.
– Jag ville gå fram, men jag vågade inte riktigt. Men så kom Bruno och tog med mig fram. Och när pastorn lade sin hand på min panna och bad, då hände det något. Jag fick ett sådant fantastiskt lugn, all min oro bara försvann, och jag kände att nu är det klart.
Sedan dess har hela Anders liv förvandlats.

– Jag gick varje dag till Systemet för att tanka upp. Men så tänkte jag att det behöver jag ju inte längre. Jag som i många år har försökt att komma ifrån alkoholen. Nu kunde jag sluta tvärt. Jag tänker inte ens på alkohol och tabletter.
Anders har under många år haft problem med ångest och oro, depressioner och självmordstankar.
– Men när jag lämnade mig till Jesus, så försvann det. Jag skulle vilja berätta för andra som lider av oro och ångest, att det som verkligen hjälper, det är att söka Gud.

Svordomarna försvann
Även svordomarna har försvunnit.
– Tidigare svor jag i var och varannan mening. Nu behöver jag inte ens tänka mig för, svordomarna är bara borta.
Visst upplever Anders fortfarande att det finns problem i livet.
– Men jag har hittat ett sätt att leva med dem, och ändå må bra.
Anders har blivit en flitig besökare i församlingen.

– Jag känner mig så välkommen. Och så gillar jag alla trevliga människor. Jag har fått många nya vänner, och det känns som om vi alla är en familj.
– Nyligen tog jag nattvarden i kyrkan. För mig var första gången sedan 1956 – och det var en fantastisk upplevelse.
– Nu vill jag ägna mig så mycket jag kan åt Guds ord och att hjälpa församlingen, som har gjort så mycket för mig. Jag längtar efter söndagarna!


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.