Alexandra Engen har full fart för Jesus

v.18 Alexandra - ARTIKEL
Alexandra Engen är Sveriges främsta mountainbikecyklist med silvermedaljer från U23-VM och EM som främsta meriter. Men hon är också en brinnande kristen som inte är rädd för att stå upp för sin tro.

– Det är inte svårt att stå upp för sin tro, men ibland kan det vara svårt att underhålla sin tro.
En energisk tjej som gillar utmaningar med fart och slit, men som också gärna kopplar av med sina vänner i kyrkan. Så beskrivs Sveriges bästa mountainbikecyklist, 22-åriga Alexandra Engen.
Hon föddes i Norge, men flyttade till Sverige som tvååring och har bott större delen av sitt liv i Jönköpingstrakten. I januari gick flyttlasset till Freiburg i södra Tyskland där hon från och med i år tränar och tävlar för Rothaus-Cube mountainbiketeam.
– Det är första gången som jag är med i ett riktigt team och jag trivs jättebra, både i landet och i teamet.

Massvis med energi
Alexandra har alltid haft väldigt mycket energi.
– Som barn kunde jag inte sitta still, jag klättrade i träd och for runt. En bekant till mig höll på med downhill och jag ville testa. Men mamma tyckte det verkade farligt och övertalade mig att testa mountainbike istället. Och där blev jag fast.
Alexandra var tolv år när hon började med cyklingen. Hon hade talang och vann det mesta som hon ställde upp i. 16 år gammal började hon på cykelgymnasiet i Skara.

– Då gick jag in för cyklingen på allvar, jag tränade hårdare och satsade fullt ut.
Idag är Alexandra en proffscyklist som tränar sex dagar i veckan och tävlar i princip varje helg under hela cykelsäsongen från mars till oktober. Tre år i rad har hon utsetts till Sveriges bästa kvinnliga mountainbikecyklist, och förra året blev det silver i U23 både i VM i Australien och i EM i Holland.

Vurpade i OS-backen
2008 var hon uttagen till OS, men äventyret där tog snabbt slut.
– Jag fick punktering i den svåraste nedförsbacken, vurpade och landade på axeln. Sedan blev det inte mer tävlat för min del. Men nu har jag varit med om det också, och det kommer fler OS. Jag siktar på både 2010 och 2016, eventuellt också 2020.
Årets tävlingssäsong har dragit igång med ett par världscuptävlingar, och framöver väntar både EM och VM.

– I år är det sista året som jag tävlar i U23, och jag vill gärna göra något bra av det.
Efter tio år med ständig träning älskar Alexandra fortfarande att sätta sig på cykelsadeln.
– Jag älskar uthållighetssporter och så tycker jag om att vara ute i naturen. Jag gillar farten, när fjärilarna hoppar runt i magen. Visst finns det dagar då man inte känner för att träna, men det är fortfarande jättekul att cykla mountainbike. Det går inte att motivera sig för träning sex dagar i veckan och resor över hela jordklotet om man inte tycker att det är roligt.

Viktigast av allt
Men det är inte bara cyklingen som är viktig för Alexandra. Viktigast av allt är tron på Jesus.
– Tron är grunden för hela livet. Jag skulle inte vilja leva utan min tro, utan att kunna umgås med Jesus och utan den helige Andes ledning. Jag är aldrig ensam, och jag har alltid ett hopp.
Som barn gick Alexandra till söndagsskolan, och därifrån fick hon med sig en barnatro.
– När jag var tolv år gammal var jag med på ett läger, och där bestämde jag mig för att lära känna Jesus på allvar. Det var kvällsbön och jag bad så länge, liggande på knä, att jag knappt kunde stå upp efteråt. Men det var så härligt. Det var då som det blev seriöst, jag fick välkomna Jesus i mitt hjärta.

Tron finns med även i cykelvärlden.
– Alla vet att jag är kristen – hela cykel-Sverige. De vet vad jag står för, och att de kan komma till mig med sina frågor och funderingar. Jag tycker inte att det är svårt att stå upp för min tro. Däremot kan det vara svårt att underhålla tron. När jag är hemma i Bankeryd har jag min församling och mina troende kompisar runt omkring mig som kan pusha mig och leda mig rätt. Men när jag tävlar varje helg är det svårt att få tid och möjlighet att gå till kyrkan. Det kan vara tufft.
Med sig på sina resor har Alexandra lovsång och undervisning. Och ibland, på träningslägren, kan hon smita ifrån och besöka någon kyrka.

Ber för kompisar
– Ibland upplever jag det som om Gud klappar mig på axeln och säger: Nu har det nog blivit lite för mycket cykel. Du glömmer väl inte mig. Då brukar jag gå en promenad, sätta mig någonstans och bara umgås med Gud.
Alexandra är övertygad om att det finns en mening med att hon är just där hon är.

– Att jag finns här, att jag är frälst och att jag står för det, det tror jag är Guds mening. Och jag vill vara där Gud vill att jag ska vara.
Ibland får hon tillfälle att berätta om sin tro eller be för någon.
– Första gången jag var med på EM pratade jag med en tjej som hade stora problem med sin astma. Det var regnigt och tjejen hade problem under hela veckan. Dagen innan tävlingen kom hon till mig och frågade om jag kunde be för henne. Vi bad att Gud skulle ta bort astman så att hon kunde tävla. Nästa dag hade hon inga problem alls, hon tävlade och det gick riktigt bra för henne. Det kändes verkligen coolt.

– Jag tror att det är de små sakerna, samtalen, hur jag lever och vad jag säger, som kan påverka andra - i cykelvärlden precis som på vilken arbetsplats som helst.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.