Sven blev helad två gånger

v.17 Sven - ARTIKEL
Sven Hagel har varit sjuk flera gånger och duktiga läkare har fått göra sitt jobb. Men det har också hänt att Gud kommit först, som när cancern i lungan och gallstenen skulle opereras bort och läkarna upptäckte att det inte fanns något att operera.

Barbro och Sven Hagel tar emot i sitt hem i lilla Örtomta utanför Linköping. En stor svartvit katt ligger förnöjsamt utsträckt och njuter på soffan och de förföriska dofterna från köket skvallrar om att Barbro just har bakat.

Jag slås av den påtagliga värmen och okonstlade enkelheten, en atmosfär som gör det lätt att slappna av. Jag tänker att Gud bor här.
Sven sätter sig ner och berättar att Gud har gjort två under i hans liv. Första gången var 1987 då läkarna upptäckte att han hade en två centimeter stor gallsten i gallblåsan. Det blev bestämt att han skulle opereras, men innan operationen var Sven på ett kristet möte och fick förbön av en kvinna som heter Barbro Erling.

– Det kändes som om en varm ström gick genom hela kroppen. Sen dess har jag aldrig mer haft något problem med gallsten, säger Sven.
Efter en röntgen visade det sig mycket riktigt att det inte längre fanns någon gallsten.
– Förut kräktes jag när jag skulle äta stekt mat, men nu kan jag äta vad som helst.
Sven har ett framgångsrikt recept som han följt varje gång han har blivit sjuk.
– När man är sjuk finns det inget annat att göra än att be och leva nära Gud och umgås med frälsta människor som är inne på samma spår.

Cancer i njuren
2005 blev Sven sjuk för andra gången.
– På pingstafton mådde jag riktigt illa. Jag hade pratat med läkare flera gånger men de trodde inte att det var så farligt.
Men senare gjordes en skiktröntgen och det visade sig att Sven hade elakartad cancer i höger njure.

– Min läkare frågade om jag förstod hur dålig jag var och om min fru visste om det. När jag körde hem i bilen tänkte jag att nu kanske livet var slut.
Svens sjukdom blev också tung för Barbro att bära.

– Det blev stumt på något vis, som ett vakuum. Jag tänkte att antingen gör Gud ett andligt mirakel eller så är det slut. Man känner sig så hjälplös, säger Barbro.
I Jesaja 53:5, i Bibeln, står det att ”genom hans [Jesus] sår är vi helade”. Det Bibelordet fick betyda mycket både för Sven och Barbro under den här tiden.

Använd av Gud
Cancerbeskedet gjorde att Sven började söka Gud mer än någonsin.
– Jag började be mycket. Jag kände att jag ville leva nära Jesus och uppleva den Helige Andes kraft i mitt liv. Jag ville inte längre vara tomhänt när jag mötte människor som var i nöd.

Svens längtan blev verklighet. Han fick uppleva hur Gud började använda honom på ett helt nytt sätt när han bad för människor.
– Det blev en period då jag kände hur den Helige Ande ledde mig att tala direkt och personligt till människor. Jag bad för dem och frågade sedan om det jag bett över dem var rätt, och människor sa att det var precis rätt! Det är som om den Helige Ande omsluter mig och tar över min tankevärld och leder mig hur jag ska be. Det är otroligt, ofattbart. Så stor är Jesu kärlek att jag finner inga ord.

Läkarna opererade bort hela Svens cancersjuka njure och operationen gick bra. Han har inte haft några problem med det efteråt.

Cancer igen
I juli 2008 visade det sig att Sven återigen fått cancer. Den här gången i höger lunga och i lymfan. I samma veva bjöd några vänner in Sven och Barbro till församlingen Victory i Linköping. Birger Skoglund skulle tala.

– I slutet av mötet gick jag fram och de bad för mig. Jag kände den Helige Andes kraft över mig något så helt otroligt. Jag kände en värme i kroppen och bara upplevde att nu var jag helad.
Efter att mötet var slut kom Birger Skoglund fram till Sven och sa att han inte skulle oroa sig mer. I början av augusti ringde de från sjukhuset och tyckte att han skulle komma in, men Sven var så förvissad om att han var helad och gav dem ett svar de nog inte hört från många cancerpatienter.

– Jag sa till dem att jag inte hade tid för jag hade så mycket att göra här hemma.
I oktober blev det i alla fall dags för operation. Läkarna började med en titthålsoperation, men kunde inte hitta cancern. De fick göra en större operation med snitt.
– På kvällen efter operationen ringde läkaren och sa att de inte hittat någon cancer, men att de tog ut en bit för säkerhets skull. Efter det har jag träffat många som har sagt att ”det måste vara ett mirakel”, säger Sven och ler.

Ängel i rummet
Veckan efter operationen ligger Sven, ganska medtagen, och slumrar i fåtöljen i vardagsrummet. Plötsligt vaknar han till.
– Jag såg ett ljus och vågade knappt titta. Det var en ljus gestalt, en ängel, i köket. Hon stod och tittade på mig. Jag sa ”Jag har så ont” och sedan gick hon in i köket. När jag gick efter var hon försvunnen, säger Sven.
– Men det är ändå en sån trygghet att veta att Gud är med oss, säger Barbro Hagel.


Text & Foto: Elisabeth Landin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.