Familjen Souza får Guds hjälp med vardagsekonomin

v.14 Souza - ARTIKEL
Att lita på att Gud försörjer, även när plånboken och bankkontot är tomt. Det är något som Eduardo och Karen Souza har fått lära sig. – När vi ber så ger Gud det vi behöver, och mer därtill, säger Karen.

Eduardo och Karen bor med barnen Ester och David i Älmhult, där Eduardo arbetar som grafiker och annonsproducent på Inblick. Men vägen dit har varit lång. Eduardo och Karen kommer från Brasilien och flyttade till Sverige för tre år sedan. Anknytningen till Sverige kommer från Karens farfar som var svensk missionär i Brasilien.
Paret gifte sig tidigt och efter ett par år föddes första barnet Ester. Det blev en tuff tid ekonomiskt.

– Vi jobbade jättehårt båda två, men det räckte inte. Vi blev tvungna att utnyttja krediter, blev beroende av dem och började ligga efter med ekonomin varje månad, berättar Karen.
En kväll kom Eduardos pappa hem och började diskutera familjens ekonomi. Han frågade om de inte hade funderat på att flytta till Sverige, där Karens föräldrar bodde sedan några år.
– Jag hade fått löfte om ett jobb i en annan stad och vi planerade att flytta dit. Men i sista stund kraschade företaget och det blev inget jobb. När nu pappa pratade om Sverige, så gick det rakt in i hjärtat. Vi bad om det, att Gud skulle visa oss rätt väg.

Från Brasilien till Sverige
I september 2006 satt familjen på ett flygplan till Sverige. Den första månaden bodde de hos Karens föräldrar i Örebro, sedan fick de en egen lägenhet. Dagarna fylldes med SFI, Svenska För Invandrare.
– Det var jobbigt. Ibland kändes det som om vi aldrig skulle lära oss att prata svenska ordentligt. Men det gick, säger Eduardo.
Efter en termin på SFI fick han praktik på en reklambyrå

– Men mina kunskaper passade inte på reklambyrån. Jag fick inte så många arbetsuppgifter och blev ofta sysslolös. Det stämde heller inte med min kallelse, att jobba på kristna företag och sprida Guds ord genom mitt arbete.
Eduardo och Karen bad över situationen.
– Vi visste att det var svårt att få jobb, speciellt för mig som var utlänning, men vi ville så gärna komma rätt.

Svar från Gud
En dag ringde en kristen företagare och erbjöd Eduardo jobb.
– Jag blev överlycklig, men sa att jag först skulle fråga Gud. På kvällen firade vi det nya jobbet och jag tänkte att detta självklart var Guds plan. När jag började be om Guds vilja trodde jag mig redan veta den.

– Då fick jag upp ett Bibelord som sa ”Gör det inte, stanna på den plats där du är”. Jag fortsatte att läsa i Bibeln och fick tre gånger till nya Bibelord med samma budskap – stanna. Jag blev jätteledsen, för jag ville verkligen ha jobbet. Samtidigt var jag glad att jag fått ett så tydligt svar från Gud.
Nästa dag såg Eduardo ett videoklipp från en predikan.
– Mitt i predikan avbröt pastorn sig och sa: Gud vill att jag ska säga till någon här: gör det inte, stanna på den plats där du är.
Eduardo hade skickat brev till en rad företag. Nu fick han svar från bokförlaget Gospel Media att de inte hade möjlighet att anställa, men att han gärna fick titta in för ett besök.

– Två dagar efter besöket ringde de. Det visade sig att jag var berättigad till instegsjobb med lönen delvis betald från arbetsförmedlingen, och att jag var välkommen att börja jobba.
Efter bara några dagar började Eduardo på Gospel Media.
– Det var så härligt. Jag kunde använda mina kunskaper och kände att jag blev en del av företaget.
Familjen gick med i församlingen Kristet Center Örebro och fick många nya vänner.
Men efter nästan två år på Gospel Media kom finanskrisen. Det var tufft för företaget att få ihop ekonomin, och Eduardo slutade.

Brist på pengar
– Frågan var hur vi skulle få ihop vår ekonomi. Vi hade precis fått vårt andra barn, David. Jag hade ingen A-kassa, och Karen hade bara föräldrapenning enligt lägstanivån.
Karen hade precis läst boken Guds smugglare, och fascinerats över hur de litade på att Gud tog hand om ekonomin.
– Vi hade pratat mycket om att våga lita på Gud i allt. Nu kände vi att vi skulle lita på Gud och inte be om hjälp, säger Karen.
Familjen hade redan tidigare bestämt sig för att Karen skulle stanna hemma med barnen medan de var små. Nu funderade Eduardo på om han skulle söka jobb eller starta eget företag. Han bad och fick via ett Bibelord svaret att satsa på båda.

– Jag startade eget företag, skapade en webbsida och började samtidigt skicka brev till företag. Jag fick lite jobb här och där, men inte mycket.
Eduardo fick ett kontor men saknade både möbler och dator. Då ringde en vän och berättade om ett företag som skulle slänga kontorsmöbler. Eduardo åkte dit och fick helt gratis hämta jättefina möbler till kontoret.
– Jag fick köpa ut min gamla jobbdator mot att jag betalade med jobb, och av en annan företagare fick jag jobba ihop till de dataprogram jag behövde.

Mirakel på mirakel
Flera gånger upplevde familjen att kylskåpet var tomt.
– Vi bad aldrig om hjälp, men fick flera gånger hjälp av en man som regelbundet följde med oss när vi storhandlade – och betalade vår mat.
En månad hade familjen betalat alla räkningar utom hyran. Det fanns helt enkelt inga pengar kvar.

– Då ringde några vänner och sa att Gud hade talat med dem om att de skulle betala vår hyra den här månaden.
– Det var fantastiskt. Vi fick uppleva mirakel på mirakel. Trots att vi saknade både jobb och pengar hade vi det bra. Gud sörjde för oss, säger Eduardo.
När det blev sommar kände familjen att de skulle vilja resa iväg någonstans och göra något med barnen, åtminstone i ett par dagar. Men som vanligt fanns det inga pengar.

– Vi bad till Gud och lade fram våra önskemål. Sen kom några vänner och föreslog att vi kunde låna deras bil, full med bensin, för att åka iväg några dagar, berättar Karen.
En gång fick familjen pengar av en vän, trots att de inte tyckte att de behövde pengar just då. Men dagen efter kraschade datorn, och pengarna räckte precis till reparationen.
– En annan gång bad jag om att få nya kläder. Veckan efter kom en kompis med en hel kasse full med jättefina kläder som inte längre passade henne. Vi fick uppleva att vi fick allt vi behövde – och till och med mer, säger Karen.

– Alla mirakel hände genom vanliga människor med vanliga inkomster, som hade bestämt sig för att säga ja till det som Gud hade sagt. Vi fick lära oss att vara ödmjuka och ta emot, och det gjorde vi med glädje och tacksamhet, tillägger hon.

Jobb på Inblick
I höstas fick Eduardo ett nytt jobb i Uppsala.
– Vi blev jätteglada, för vi behövde verkligen en inkomst. Men när vi bad till Gud upplevde vi att jag inte skulle ta jobbet, och istället satsade jag allt mer på det egna företaget.
En dag fick Eduardo besök av en muslim som han studerat tillsammans med. Han berättade om alla ekonomiska mirakel han varit med om.

– Mitt i samtalet ringer telefonen. Det är tidningen Inblick som frågar om jag är intresserad av ett jobb. Det blev som ett bevis för muslimen på att Gud verkligen gör mirakel, även med ekonomin.
Flyttlasset gick i december, och familjen tänkte att det nu var slut på familjens ekonomiska kris. Men så visade det sig att lönen betalades ut en månad i efterhand.

– Vi hade en del extrakostnader i samband med flytten, och hade inga pengar till mat eller julklappar till barnen. Då ringde min mamma från Brasilien och berättade att de fått skatteåterbäring som de ville dela med sig av till sina barn. Och så kom pengarna ännu en gång precis när vi behövde dem, berättar Eduardo.
De tuffa åren har lärt familjen att verkligen lita på Gud.

– Ibland har tron inte varit så stark, men Gud hjälper oss till och med genom att skapa tro i oss, säger Eduardo och tillägger:
– Många gånger har vi gått till Bibelordet Matteus 6:33 Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Vi har verkligen fått uppleva att det Bibelordet stämmer.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.