Tommy mötte Gud i bowlinghallen

v12 Tommy ARTIKEL
För tre år sedan förvandlades livet totalt för Tommy Hagsten. Han lämnade ett tufft liv med våld, missbruk och kriminalitet för ett nyktert liv med Jesus i centrum.

– Nu vill jag ge vidare till andra. Om jag kan hjälpa någon annan, så är det värt allt.
Tommy Hagsten är född i Örebro och bodde sina åtta första år i staden.

– Mina föräldrar skilde sig, och mamma hittade en ny man. Mamma och pappa blev rejält osams, och en dag i skolan kom mammas sambo och hämtade mig och mina syskon. Han berättade att vi skulle flytta. Jag fick inte reda på vart eller varför. Vi hamnade på ett tåg, och kom så småningom till Uddevalla.
Livet i den nya staden blev inte lätt. Mamman och sambon drack en hel del, och socialen fick hjälpa till med ­bostad.

– Mammas relation tog slut och jag bodde med mamma, min syster och min bror. Jag gick i skolan, men hade svårt att sköta mig och kom lätt i slagsmål. Efter ett tag fick jag anpassad skolgång på ett skoldaghem, men det ledde till att jag träffade fler och fler likasinnade.

Tommy sökte sig till äldre killar, kanske för att han inte hade någon far att ty sig till. Han lärde sig mycket, men det var kunskaper som inte var så bra.
– Mamma hittade en ny man, men det förhållandet tog också slut, och då blev mamma helt knäckt. Hon stack hemifrån och lämnade mig och mina syskon ensamma. Till sist placerade socialen oss i ett familjehem tillsammans med mamma för att de skulle utreda om hon kunde ta hand om oss.

Bråk och slagsmål
Via socialen fick Tommy kontakt med sin pappa i Örebro.
– Jag hade inte haft någon kontakt med honom alls under åren i Uddevalla, han hade inte vetat var vi fanns. Pappa var min idol, och jag ville gärna träffa honom, så det blev bestämt att jag skulle flytta till honom i Örebro.
Tolv år gammal kom Tommy tillbaka till Örebro. Han började i vanlig skola, men det blev problem även där.

– Jag hade något i mig, en rastlöshet. När jag gick i sjuan och åttan blev det ofta bråk och slagsmål, så jag fick anpassad skolgång igen. Jag fick undervisning i kärnämnen och sedan jobbpraktik resten av dagarna. Då träffade jag äldre killar som höll på med droger. I gymnasiet började jag röka hasch, och det blev även en del kriminalitet.
Tommy träffade en tjej, och för en tid förbättrades situationen.

– Jag hoppade av skolan och skaffade ett jobb så att vi kunde flytta hemifrån, men det tog inte lång tid innan förhållandet brakade ihop. Och när tjejen försvann så rasade allt för mig.
Tommy, som alltid haft lätt för att hamna i bråk, fick 18 år gammal en fängelsedom för misshandel. Och lärde sig ett och annat av de äldre internerna.
När han kom ut fängelset tyckte arbetsförmedlingen att Tommy skulle arbeta tillsammans med människor som befann sig i samma situation. Men det innebar också mer droger och ett allt mer destruktivt liv.
– Jag gillade att skapa hiphop-musik, men det är en musikstil som också kretsar mycket kring droger och kriminalitet.

Kompisen förvandlades
Tommy fick jobb som svetsare, och på jobbet träffade han Johan.
– Han hade ungefär samma bakgrund som jag, han brottades också med ångest och på morgnarna brukade han berätta hur dåligt han mådde.
Första dagen på semestern festade killarna tillsammans, men sedan hörde Tommy inte av Johan på fyra veckor.

– Efter semestern hade han förvandlats totalt. Det fullkomligt lyste om honom – strålade! Han berättade att han hade blivit frälst, men jag tyckte mest att det verkade knäppt.
Tommy hade inte vuxit upp i något kristet hem.
– Men jag hade konfirmerat mig i Svenska kyrkan och sedan hjälpt till som konfirmandassistent. Jag såg mig själv som kristen, men tyckte inte att det ställde några krav på mig, det var mer som en ståndpunkt.

Tommy fick ytterligare två fängelsestraff. Sista gången ville han utnyttja fängelsetiden till att sluta med drogerna.
– Men så träffade jag killarna i fängelset och erbjöds nya droger. Det höll inte, och när jag kom ut, julen 2006, var jag mer destruktiv än någonsin.

Bowling och bön
Viljan att sluta droga fanns kvar. Tommy försökte få kommunen att betala ett behandlingshem, men fick nej. Då kom han ihåg Johan.
– Jag bjöd hem honom och berättade att jag ville komma in på ett behandlingshem för att sluta missbruka. Han sa att han kanske kunde hjälpa mig till ett behandlingshem, men att det egentligen inte var det jag behövde. Och så sa han om att jag tog emot Jesus i mitt hjärta och bad om syndernas förlåtelse, så kunde Jesus göra mig fri.
Tommy kunde inte riktigt ta till sig det Johan sa. Men någon dag senare följde han med Johan när han skulle bowla med sin lärjungagrupp.

– När vi fikade i bowlinghallen började de andra vittna för mig. Till sist var det en av killarna som ställde mig mot väggen, och frågade om jag inte ville ta emot Jesus i mitt hjärta. Jag sa ja, jag hade ju inget att förlora. Om det stämde som de sa kunde jag få ett nytt liv, och om det inte stämde så hade jag ju inte förlorat någonting.
– Så de började be för mig, mitt i bowlinghallen, medan alla andra besökare tittade och undrade vad som hände. Där och då blev mitt liv förvandlat.

Nästa dag pratade Tommy med ledaren för lärjungagruppen. De bad tillsammans och ledaren bad att Tommy skulle bli fri från alkohol, droger, ångest och aggressioner.
– Jag blev fri. Något byttes ut inom mig och jag hade inte längre någon vilja att missbruka, inget sug. Tidigare hade jag hela tiden påmints om allt som jag gjort fel och missbrukade för att döva ångesten. Nu försvann all ångest. Jag fick bekänna mina fel och uppleva förlåtelse.

Bad om ett jobb
Tommy kom till Kristet Center Örebro. Första söndagen var det nattvardsgudstjänst. Tommy bröt ihop och grät, och en kvinna kom fram för att be för honom.
– Jag berättade att jag var arbetslös, och hon bad för mig. Sedan sa hon att hon hade en hälsning från Gud, jag skulle få det jobbet jag ville ha, men först måste jag vara redo att ta något annat jobb.

Dagen efter ringer en företagare.
– Han erbjöd mig jobb, utan att ens ha träffat mig. Och sedan dess har Gud hela tiden försett mig med nya jobb.
Idag är Tommy gift, han har fast jobb och är ledare för den lärjungagrupp där han blev frälst. Hiphoppen finns kvar, men nu skapar han musik med ett gladare budskap.

– Jag tror att jag har haft en förberedelsetid. Som konfirmand och konfirmationsassistent fick jag mycket information, men inte så mycket liv. Det handlade mer om att studera än att lära känna Jesus. Men jag läste i alla fall Guds ord. I Uddevalla fick jag också vara med på barnmöten i det område där jag bodde. Även där tror jag att något planterades i mig.
– Idag är jag med och jobbar med Buskul i Vivalla i Örebro. Det är som en cirkel. Jag har fått något som jag vill ge vidare till andra. Om jag kan hjälpa någon på samma sätt som jag har blivit hjälpt, då är det värt allt.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.