För Fredric och Jennie sa det klick i trappan

Jennie o Fredrik640
Som pastor ville Jennie visa den nya kyrkobesökaren rätt, och på väg till toaletten sa det klick mellan Jennie och Fredric Gross. Idag är de makar och pastorspar i Salem i Habo.

Att arbeta som pastor har inte varit något självklart val för Jennie. Ändå upplevde hon redan tidigt att Gud hade en plan för hennes liv och att hon skulle arbeta för honom.
– När jag var åtta år gammal fick jag en två böcker som kom att betyda mycket för mig. Det var ”Korset och stiletten” och ”Spring för livet Nicky”, som handlade om David Wilkersons arbete i New Yorks slum med gängen och uppbyggandet av rehabiliteringscentret Teen Challenge. Jag kände att jag ville åka dit och jobba.
Men som tonåring tryckte Jennie bort kallelsen. Hon var med i en församling, men inte speciellt aktiv.
Under flera år brottades Jennie med tankar om vad hon egentligen skulle göra i livet. Hon utbildade sig till sjuksköterska och arbetade som det i flera år. Efter en vidareutbildning i psykiatri skulle hon flytta till Norge för att arbeta där. Hon kände att hon stod inför ett vägskäl i livet. Och28 år gammal kapitulerade hon för Gud.

Som ett slag i magen
– Jag skulle vara med på en kristen konferens i Vargön min sista helg i Sverige. Jag ville verkligen möta Gud för att få vägledning inför framtiden. För att visa Gud att jag menade allvar så förberedde jag mig genom att fasta och be.
Under bönen visade Gud för Jennie att en kvinna skulle be för henne på konferensen.
– Jag visste vem kvinnan var och att hon var profetisk. Det tyckte jag var lite otäckt, det kändes som om hon kunde se rakt igenom mig.
När Jennie kom fram till konferensen fick hon genast syn på kvinnan. Hon kom fram till Jennie och sa att hon ville be för henne när det blev dags för förbön.
Under förbönen såg de inte till varandra. Jennie fick istället förbön av andra, men upplevde inte att något hände. Men efteråt, under fikat, fick de syn på varandra, och kvinnan bad en kort bön för Jennie.
– När hon bad kändes det som ett slag i magen. Jag kände en sådan kraft och samtidigt kände jag mig 20 kilo lättare. Jag blev uppfylld av den helige Ande på ett för mig helt nytt sätt. Det var en mäktig och livsförvandlande upplevelse. Något nytt hade hänt.
Jennie flyttade till Norge och hamnade i ett sammanhang med ett spännande andligt skede.
– Under tiden i Norge kom kallelsen tillbaka till mig. Dessutom fick jag under en vecka, på tre olika språk, av tre för mig helt okända människor, samma ord från Gud om att jag skulle arbeta för Gud. Samtidigt fick jag själv en dröm från Gud att jag skulle börja läsa teologi, så det gjorde jag.

Söndagsskola för 600 barn
Under studietiden kom Jennie i kontakt med pastor Bill Wilson under ett av hans besök. Bill Wilson och Metro Ministries driver världens största söndagsskola i New Yorks slumområden. När hon var färdig med studierna åkte hon dit för att arbeta där.
– Jag fick börja med att ta busskörkort, så att jag kunde köra runt med bussen och hämta upp barn från fattiga ghetto-områden till söndagsskolan i kyrkan. Jag blev också områdespastor och ansvarig för ett område i Brooklyn där 600 barn, förutom alla vuxna och tonåringar, kom till vår söndagsskola. Samlingarna hölls på en återvändsgata. Vi körde dit med en lastbil som man kunde fälla en vägg på så att det blev en scen, och så gjorde vi söndagsskola med barnen sittande på presenningar på gatan. För dem var detta veckans höjdpunkt. Jag gick också på hembesök till barnen och deras familjer i en miljö där skottlossning, missbruk och våld var vardagsmat.
Jennie och två andra kvinnor delade en lägenhet som låg på den drogtätaste gatan i Brooklyn.

Kackerlackor och knarklangare
– Vi delade lägenheten med en massa kackerlackor och även möss, och hade knarklangare till grannar, men jag råkade aldrig ut för något otäckt. Tvärtom blev det en härlig tid då jag fick vara med och be för många barn, föräldrar och gängmedlemmar. De såg att vi hade något, och stod för något annat än de själva, och det respekterade de. De ville inte att deras syskon och barn skulle bli som dem utan tyckte att det vi gjorde var viktigt.
I tre år arbetade Jennie för Metro Ministries. Därefter blev en gammal dröm besvarad och hon fick arbeta ett år på Teen Challenge i Brooklyn, som bibellärare och själavårdare.
Laddade och samlade mod
2006 blev Jennies pappa sjuk och hon återvände till Sverige. Hennes bror var då pastor i Salemkyrkan i Habo, men skulle flytta till en ny tjänst. Församlingen sökte ny pastor och Jennie blev anställd. Sedan dess arbetar hon som pastor för församlingen som har 157 medlemmar.

Laddade och samlade mod
Granne med Salemkyrkan bodde Fredric Gross föräldrar.
– Jag är nog en helt vanlig Svensson. Jag hade aldrig varit i kyrkan mer än på barndop, bröllop och begravningar. Trots att jag åkte förbi kyrkan varje gång jag skulle besöka mina föräldrar hade jag aldrig varit innanför Salems dörrar. Däremot hade jag många gånger funderat på varför besökarna alltid såg så glada ut när de gick därifrån, de verkade så nöjda med tillvaron, och det var något med ljuset från fönstren som drog.
Fredric hade kommit till en punkt i livet då allt kändes upp och ner. Han funderade över de existentiella frågorna: varför man lever och om det finns en djupare glädje. Och så bestämde han sig för att ta mod till sig och gå till Salemkyrkan.
– Det var som att ladda inför en boxningsmatch. Jag stod hemma, laddade upp och samlade mod. Och så gick jag.
– Men när jag kom dit blev jag golvad direkt. Folk var så trevliga, och det var en härlig atmosfär. Det kändes som att komma hem.

Klick i trappan
Efter mötet behövde Fredric gå på toaletten, men eftersom toaletterna i foajén var upptagna frågade han en vaktmästare om det fanns fler toaletter i kyrkan. Vaktmästaren, som mycket väl visste, vände sig till Jennie och bad henne om hjälp. Jennie visade Fredric vägen till toaletten på en annan våning. Och där, mitt i trappan, sa det klick mellan Jennie och Fredric.
– Trots att det sa klick, kände jag att jag i min roll måste vara professionell. Så jag väntade lite innan jag vågade ringa till Fredric. Han var inte hemma så jag talade in ett ganska formellt meddelande på telefonsvararen, berättar Jennie.
När Fredric lyssnade av meddelandet blev han nästan lite rädd.
– Jag hade bara gått på ett möte, och nu var jag jagad av pastorn. Men jag sms:ade tillbaka, och sedan blev det en hel del sms framöver.
I början visste inte Fredric om Jennie var intresserad av honom som person eller om han bara var en del av hennes jobb. Men eftersom Jennie var ganska nyinflyttad i Habo var det ett utmärkt tillfälle för Fredric att guida henne runt i omgivningarna och paret umgicks mer och mer.
Besöket i kyrkan ledde inte bara till att Fredric hittade sin blivande fru. Han fann också tron på Jesus, som förvandlade hans liv.
– Den tomhet jag tidigare känt i mitt liv, den är nu fylld. Jag är inte bara ett skal, säger Fredric och tillägger:
– Jag tror att många människor känner sig tomma, men ändå drar de sig för att söka sig till kyrkan. I Sverige har vi det så bra att vi inte tycker att vi behöver Gud. Men det gör vi!

En make före 40
För Jennie blev mötet med Fredric ännu ett bevis på att profetiska ord från Gud fungerar.
– När jag var 28 år bad jag till Gud för att jag ville hitta en make. Jag fick svaret att det skulle ske före 40. Den dörren skulle förbli stängd tills tiden var inne. Det var ju inte så roligt att höra, det kändes så länge dit, men det var bara att gilla läget, Gud hade andra uppdrag för mig däremellan. Och sedan blev det precis som Gud sagt. Jag mötte Fredric när jag var 39 och vi gifte oss en månad innan jag fyllde 40.
Jennie är inte längre rädd för det profetiska. Det har varit vägledande och avgörande bekräftelser i hennes liv, allt sedan konferensen då Anden radikalt fick förändra hennes liv.
Även Fredric har fått uppleva flera tilltal från Gud. En del har gått i uppfyllelse och annat är på gång.
– Det är jättespännande, och jag är så tacksam för vad jag fått uppleva. Jag har ett lyckorus i mig, som ett barn på julafton, säger Fredric. Livet med Gud är spännande!


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.