Helena mötte en våg av frid

v10 Helena - ARTIKEL
När Helena Nilsson växer upp är den övernaturliga världen naturlig. Hon går till kyrkan och älskar Gud, barnsligt enkelt och av hela sitt hjärta. På ett ungdomsläger ber en av ledarna att Helena ska ha två skyddsänglar med sig och när hon kommer hem och ska sova upplever hon hur det blir alldeles stilla och rummet fylls av ljus. Hon ser två änglar i rummet, en på var sida.

Senare i livet gör besvikelse att Helena att lämnar kyrkan och hon glider sakta bort från sin barndoms tro. Efter en skilsmässa blir livet mycket tungt och Helena blir sjukskriven. I den vevan får hon tag på en bok om New Age.

– Jag läser att det är nyttigt både för kropp och själ att meditera, och det behöver ju jag så jag lär mig det. Det är helt fantastiskt, jag känner en sådan vila och ett sådant lugn, säger Helena.
De andliga upplevelserna skapar en hunger efter mer och hon anmäler sig till kurs efter kurs.
– Jag har ett andligt sug, jag är som en uttorkad svamp. Men i New Age får jag mätta mitt andliga behov.

Hungern efter andliga kickar driver henne hela tiden vidare och hon provar på det mesta; healing, kristaller, tarotkort och schamanism. Men det hon fastnar mest för är spiritismen, som har många likheter med kristendomen.
– Vi samlas och sjunger kristna psalmer, ber Fader vår och citerar Bibeln. Men det är lösryckta Bibelverser, och Jesus och den Helige Ande nämns aldrig. Under samlingarna går en andlig ledare fram och förmedlar kunskap om de andra. Jag tänker att det här är precis som när man profeterar i kyrkan, med den skillnaden att här fungerar det verkligen!

Tvivel tystas av upplevelser
Det händer några gånger att Helena funderar på vad hon håller på med, om det verkligen stämmer överens med hennes kristna tro. Men då dras hon snabbt ännu djupare in i New Age.

– Mina funderingar tystas ner av att jag i de situationerna alltid får en mycket häftigare och djupare andlig upplevelse än innan. Jag blir mer och mer bunden av de här krafterna.
2005 hamnar Helena på en kurs i Norrtälje för blivande medium, hon vill arbeta som healer. På lördagskvällen har deltagarna provseanser. Helena har med sig ett stort träkors i fickan och citerar Bibelord. Då känner hon att något börjar röra sig i andevärlden.
– Jag upplever någon form av raseri, det är svårt att beskriva.

Möter Jesus
På samlingen morgonen därefter är det andliga raseriet ännu starkare och Helena är tvungen att gå ut. Det har gått fem år sedan dess, men det som sedan sker är så starkt att Helena fortfarande har svårt att tala om det.
– När jag kliver ut ser jag Jesus komma emot mig och det är som om han drar bort en gardin framför mina ögon. Han säger ”Helena, du tjänar Satan” Jag blir helt förkrossad. Alla inom New Age tror att de tjänar Gud – ljuset – inte mörkret. Jag bara gråter och gråter.

Djävulsk manifestation
Helena lämnar kursen och åker hem. I hallen ser hon en tavla med en av de kraftfullaste ledarna. Hon slänger ut den och en massa andra saker. På natten kan hon inte sova, hela rummet är fullt av ett andligt kaos.
– Plötsligt mitt i natten ser jag Satans ansikte framför mig, ungefär en halvmeter stort. När jag ser in i hans ögon fryser allt till is. Det enda jag får fram är ”I Jesu namn, försvinn härifrån!”

Ansiktet försvinner, men hela natten fortsätter kaoset. På morgonen funderar Helena på vad hon ska ta sig till och inser att det inte är någon idé att fråga New Age-ledarna om råd.
– Då minns jag friden jag hade som liten flicka, en frid som övergick allt förstånd och som alltid fanns inom mig oavsett vad som hände runt omkring.
Helena kommer ihåg en pastor hon kände tidigare och ringer honom och berättar om sin situation.

– Jag frågar om han vet någon som kan skilja mellan andar och dra ut dem. Jag säger att jag har tre stycken, det är mina andliga guider.
Efter ännu en sömnlös natt kommer pastorn tillsammans med en kvinna från församlingen och de har nattvard med sig. De pratar länge och sen böjer de knä tillsammans. Helena lämnar allt bakom sig och ber Jesus att förlåta henne.

Guldflod och änglakör
– Sen händer det häftigaste jag varit med om i hela mitt liv, ingenting inom New Age slår det! Himlen öppnar sig och en guldflod kommer över mig. Jag hör hur Jesus säger ”Helena, du är min juvel”. Jag möter Guds stora kärlek, en kärlek jag aldrig kan förtjäna. Sen kommer Jesus fram till mig och han tar ut mitt stenhjärta och ger mig ett hjärta av kött och blod. Det var som bensin på torra kvistar, hela jag brann!
Lite senare tar Helena del av nattvarden.

– Det är en tsunamivåg av frid. Jag känner mig så ren, känner mig som en kristallskål.
När pastorn och kvinnan gått hem sitter Helena kvar med en obeskrivlig frid. Hon ser sig omkring och inser att det finns saker i hennes lägenhet som nu känns allt annat än rena. Sju papperskassar fulla med böcker och andra New Age-prylar får lämna hennes lägenhet den kvällen. Men det skulle bli ännu en sömnlös natt. Helena skrattar när hon berättar.

– Jag går och lägger mig men kan inte sova, det är som om en hel änglakör står och sjunger i mitt sovrum! Jag måste se komisk ut, jag bara ligger där och ler som ett fån för jag har en sådan frid.
Dagen efter cyklar Helena ner till stan och köper ett kors som hon hänger om halsen. Sen ringer hon på hos en New Age-vän.

– När min kompis öppnar dörren utbrister hon ”Men Helena, vad har hänt?” Hon ser att min aura lyser med ett starkt vitt sken.
Hela den dagen ägnar Helena åt att ringa upp vänner och berätta att hon mött Jesus, och hon avslutar saker hon tidigare hållit på med. Reaktionerna är allt annat än positiva, men Helena har inte ångrat det en sekund.

– Nu fem år senare vaknar jag varje morgon med sådan tacksamhet för vad Jesus gjort. Det är en sådan nåd och jag älskar Honom över allt annat!


Text & Foto: Elisabeth Landin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.