Livsglädjen övervinner allt

webb sara2Sara Victorsson är en ung, levnadsglad tjej som lever med diagnosen obotlig cancer. Men hon har valt att inte fastna i detta utan har sin identitet i den trygghet hon finner i sin gudstro. Därifrån hämtar hon kraft och styrka att göra det bästa av sitt liv, här och nu.

Sara Victorsson är en tjej som älskar livet. Därför tillåter hon inte den livshotande sjukdom hon lider av att knäcka henne eller styra hennes liv. När Sara var 17 år fann hon den nyckel, som öppnade dörren till inre trygghet och framtidstro. Detta är en grund som har burit henne genom många svåra bakslag och motgångar. Hon växte upp i en vanlig svensk familj på Västkusten och hade en del kontakter med en kyrka, men det gav henne ingenting.
– Nej, för mig verkade det livet otroligt tråkigt, något som det kändes självklart att välja bort. Men så lärde jag känna Elin på gymnasiet och började umgås med henne. Elin var annorlunda än mina andra kompisar och jag kände mig hemma med hennes glädje, tro och livshopp. Jag var alltid välkommen till hennes familj och där fick jag ställa alla de frågor jag hade. Jag följde med Elin till ett kristet ungdomsläger och där bestämde jag mig för att själv bli en kristen. Det var till stor del ett viljebeslut utan några speciella känsloupplevelser på direkten. Men snart kände jag en stor trygghet, att någon ser mig, hör mig och bär mig.Om inte tron håller nu så har jag gått på en stor bluff

Några månader senare, när Sara just fyllt 18 år, kom chockbeskedet. Hon hade drabbats av cancer i lymfkörtlarna på halsen och diagnosen var Hodgkins lymfom. Prognosen var trots allt hoppfull, men en hel del kroppsligt lidande skulle behandlingen innebära.
– Som nyfrälst befann jag mig i ett stadium där allting var svart eller vitt. Jag minns att jag tänkte, att om tron inte håller nu så har jag gått på en stor bluff. Men det kändes aldrig som att jag ville vända Gud ryggen. Gud är allt jag har, utan honom skulle det bara kännas tomt. Många vänner ställde också upp och bar mig i förbön under hela sjukdomsperioden.

Sjukdomen fick mig att inse vad som är verkligt viktigt i livet

Efter ett halvår friskförklarades hon och nu följde drygt fyra år med både ljusa och mörka dagar. Men sjukdomen hade lärt henne att inse vad som är verkligt viktigt här i livet och hon kände en stor tacksamhet till Gud över att få leva. Hon påbörjade en universitetsutbildning, besökte andra länder och kulturer och engagerade sig för sina medmänniskor. Men när bitarna började falla på plats i hennes liv väntade nästa stora motgång.
– Läkarna hittade återigen cancerceller i min kropp och den här gången var prognosen inte så god. Behandlingarna var tuffa men jag bestämde mig för att kämpa. Jag flyttade till Märsta för att gå på bibelskola. Det året, när jag fick sitta och lyssna på Guds ord varje dag, betydde mycket för mig. Då fick jag också möjlighet att få behandling på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där finns landets skickligaste läkare på området. Jag har blivit mycket väl omhändertagen och är så tacksam över att få bo i ett land med så bra sjukvård. Men eftersom jag fått återfall i sjukdomen har läkarna ingen fungerande behandlingsmodell utan måste pröva sig fram. Tyvärr har kroppen inte svarat positivt på behandlingarna, utan jag har blivit successivt sämre. Läkarna har också gjort klart för mig att behandlingarna inte kan göra mig frisk, utan bara fördröja sjukdomsförloppet. Bara Gud kan göra mig helt frisk, och när han gör det så blir det han som får hela äran! Jag har själv bett för människor som blivit friska, så jag vet att det fungerar och jag har också sett många mirakel i mitt eget liv. Men det stora miraklet väntar jag fortfarande på.

I svårigheterna har Gud kommit närmare, han som är mitt enda hopp

Trots sin sjukdom ser Sara frisk ut och är så full av livsglädje och hopp, att det är svårt att förstå att hon plågas av en så allvarlig sjukdom. Men hon är inte den som ältar varför livet ser ut som det gör eller är bitter på Gud. Tvärtom återkommer hon hela tiden till hur tacksam hon känner sig över att kunna glädja sig åt livets små glädjeämnen.
– Ingen av oss har ju någon garanti på en morgondag. Därför kan vi alla bli bättre på att ta vara på livet här och nu. Ju svårare det har känts, desto mer beroende har jag blivit av Gud. I svårigheterna har han kommit närmare, han som är mitt enda hopp. Jag känner mig inte besviken på livet. Men ibland kan jag känna att jag skulle vilja lägga kraft och energi på något annat än sjukdomen. Det är så mycket jag skulle vilja engagera mig i!

En evighet med Jesus är inget man behöver vara rädd för!

Mitt under en behandlingsperiod skrev Sara boken I Herren har jag min tillflykt. Den är ingen sjukjournal, utan flödar av uppmuntran och hopp. Trots sitt eget lidande orkar hon ändå engagera sig för andra.
– Det är tvärtom det som gör att jag orkar. I svårigheterna är det lätt att tappa fokus och bara tänka på sig själv. Men att ha någon annan att ta sig an gör att mina egna problem blir mindre. Ibland har jag legat på akuten och sett helt friska ungdomar, som försökt ta livet av sig, för att livet känts meningslöst och de förlorat lusten att leva. Jag har lidit med dem, men samtidigt känt mig så rik, för att jag älskar livet och har så mycket att leva för! Fast jag är inte rädd för döden; den är bara början till något helt nytt. Det blir en tillvaro som inte kan jämföras med livet på jorden. En evighet med Jesus är inget man behöver vara rädd för!

Kort om Sara Victorsson:
Född: Frillesås, Västkusten, 7 februari 1984
Familj: Mamma, pappa, syster
Bakgrund: Uppvuxen i en vanlig svensson-familj, studerat på universitet, har många vänner; ”det har egentligen alltid gått mig väl. Fast den trygghet och frid jag förut saknat fick jag först när jag blev frälst.”
Sara om sig själv: Jag är nog en ganska enkel människa, tacksam till livet och njuter av varje dag. Jag känner mig så lycklig att jag är frälst -det är det största miraklet; mitt liv har fått ett helt nytt värde
Brinner för: Att se andra människor uppleva Guds kärlek och få en relation med honom - det är att verkligen ”finna sig själv”.
Musiksmak: Det mesta, rock, pop, lovsång, soul, musikal - jag älskar musik!
Böcker vid sängen: Bibeln (så klart) och undervisningsböcker av olika slag
Otippad förmåga: Jag har tagit jägarexamen
Ord på vägen: ”Gå inte alltid dit vägen leder - gå istället där ingen väg finns - och lämna spår”.

text • foto Börje Norlèn

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.