Carolina ställde in operationen

v7 Carolina - artikel
När Gud grep in i Carolina Jensens liv fick njuroperationen ställas in. – Jag trodde att kristendom bara var något för gamla människor med ångest för döden. Oj, vad fel jag hade.

När Carolina Jensen var 17 år gammal var det inte mycket hon visste om kristen tro. Hon kom ihåg berättelsen om Josef från skolans religionsundervisning, men inte mycket mer.
Istället levde hon livet som partyprinsessa.
– Jag var ute och festade flera gånger i veckan. Det blev mycket alkohol och många sena nätter.

Men så kom Carolinas mamma hem och berättade att hon blivit frälst.
– Jag fattade ingenting. Mamma hade också levt partyliv, och det här var tvärt emot allt jag kunde tänka om henne. Jag tyckte det var så hemskt att jag protesterade genom att flytta från Strömstad till Kalmar, 60 mil bort.

En syn om natten
Under tiden i Kalmar fick Carolina problem med ryggen.
– Det gjorde jätteont. Jag gick till läkare flera gånger, men de hittade inget fel. Till sist var ryggen så dålig att jag inte kunde gå kvar i skolan, så jag flyttade till mamma, som numera bodde i Göteborg.
– Till sist kom läkarna fram till att det var fel på mina njurar. Dåligt flöde i njurarna ledde till ständiga infektioner. Smärtan höll i sig i ett och ett halvt år, det kändes som att ha en kniv i ryggen.

Trots smärtan fortsatte Carolina med sitt partyliv. Skolan gick inte så bra, Carolina var skoltrött och ständigt sjuk. Tvåan på gymnasiet fick hon gå om två gånger och till sist hamnade hon i samma klass som sin lillebror.
En dag när Carolina låg på sängen och hade ont undrade mamman om hon fick be för henne.

– Medan hon bad fick jag se en bild i mitt inre. Jag såg en vinflaska, och det brann i botten på flaskan. Jag var på något sätt inne i flaskan, men plötsligt for jag ut från flaskan och upp mot himlen.
Synen berörde Carolina. Hon började bli intresserad av kristen tro, även om hon inte visade det för sin mamma.

Några dagar senare frågade mamman om Carolina ville följa med till en bönegrupp.
– Jag ville säga nej, men på något sätt kom det ändå ett ja ur min mun. Jag vågade inte erkänna att jag sagt fel, så jag följde med.

– Jag blev verkligen jättechockad när jag kom dit. Jag trodde att kristna bara var gamla människor som hade ångest för döden, men här fanns jättetrevliga människor i blandade åldrar, som inte alls verkade ha någon ångest. Det var inte alls som jag hade föreställt mig.

Som att svälja en myrstack
Mamman hade berättat om Carolinas njurproblem, och att hon var inbokad för en stor operation.
– Deltagarna undrade om de fick be för mig, och nu hände samma sak igen. Jag tänkte säga nej, men ur munnen kom ett ja. När de bad för mig kände jag en sådan kraft. Det var som en stormvind, eller som att svälja en myrstack. Kraften gick ner i magen, snurrade runt några varv, och kom upp igen. Jag skakade i hela kroppen och förstod inte vad som hände. Det var först några dagar senare som jag insåg att jag faktiskt inte hade det minsta ont längre.

Carolina ringde till sjukhuset och berättade vad som hänt.
– Aha, är det sådan där healing, frågade sköterskan som bollade över ärendet till läkaren. Han gratulerade och frågade om hon trots allt ville komma in för operation. Carolina svarade att det inte behövdes eftersom hon nu var frisk.
Ett par veckor senare var Carolina med på ett nytt möte. Den här gången frågade deltagarna om Carolina ville bli frälst – och det ville hon.

– De bad för mig, och mina tårar sprutade. Jag kände att något fyllde mig, samtidigt som all ångest och tryck på insidan, från allt jag burit på, försvann. Det kändes som jag andades på riktigt för första gången.
– Sedan började en förvandling av mig, framför allt i mitt sinne. Varje dag undervisade Gud mig om något nytt. Det var som om jag hörde hans röst i mitt inre, och jag vet säkert att det inte var mina tankar eftersom jag helt enkelt inte skulle kunna komma på de tankar som jag hörde.

– Det var så spännande och utmanande! Jag som trodde det skulle vara urtrist att vara kristen. Inte visste jag att det var då livet och äventyret skulle börja.
Det första året som kristen blev som ett läroår. Carolina fick lära sig en massa om Jesus och om Bibeln. Hon fick också uppleva Guds kärlek.
– Tidigare hade jag kunnat känna förakt för en del människor. Men en gång när jag satt på spårvagnen var det som om Gud sa till mig att jag skulle få känna den kärlek som Gud kände. Och plötsligt fick jag en sådan kärlek till alla människor som satt runt omkring mig så jag började gråta.

Hunden blev helad
Längtan efter alkohol försvann, och istället umgicks Carolina allt mer med Gud. Hon fick också uppleva fler mirakel.
– Min hund Elvis hade ett allvarligt höftledsproblem, och jag trodde att jag skulle tvingas avliva honom. Men så frågade jag några kompisar om vi tillsammans kunde be för Elvis. Vi bad, och hunden blev helt frisk. Han lever fortfarande, många år senare.
Carolina längtade efter att åka till Afrika. Hon fick kontakt med en missionär och följde med till Tanzania för att arbeta med gatubarn.

– Det var en fantastisk tid. Jag har svår dyslexi, men efter fyra veckor kunde jag prata swahili. Med tanke på hur svårt jag har för språk förstår jag att det måste vara Gud.
I Tanzania ägnade Carolina mycket tid i bön.
– En gång hörde jag en stark röst i mitt huvud som sa: Jag älskar dig mitt barn. Det var som om alla predikningar jag hade hört, allt jag lärt mig om Gud som fanns i mitt huvud, nu trillade ner i mitt hjärta.

Under Afrika-tiden drabbades Carolina av malaria. Tillbaka i Sverige började hon en utbildning på Chalmers, där hon även träffade sin blivande make. Men sviterna av malarian gjorde att kroppen var ur balans, och hon tvingades hoppa av skolan. Förra året började hon jobba igen lite grand, och nu upplever hon hur hon långsamt blir bättre.

– För njurproblemen fick jag uppleva ett direkt helande. Den här gången går det långamt. Men jag tror att Gud vill lära mig massor under processen, nu blir jag till exempel så tacksam för de dagar som jag är frisk. Det är så lätt att man tar det för givet och glömmer att vara tacksam för att man är frisk.

För Carolina Jensen har livet fått en helt ny inriktning.
– Att få leva sitt liv tillsammans med Gud är verkligen fantastiskt. När man har Universums skapare till pappa kan man verkligen vara trygg. Han har burit mig när jag inte orkat gå själv och räddat mig ut ur omständigheter som i mänskliga ögon varit helt omöjliga. Men för Gud som bor i oss genom sin Ande är ingenting omöjligt, och när vi vågar tro på det får vi vara med om sådant som i mänskliga ögon är omöjligt. Det är SÅ spännande!


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.