Hells Angels - Olli blev barnpastor

v6 artikel -Olli artikel
Olli växte upp i Östberlin bakom järnridån och allt han längtade efter var frihet. Han gjorde uppror mot systemet genom att bli punkare, huligan och umgås med Hells Angels, men först när han mötte Jesus blev han fri på riktigt.

– Bakom muren var allting grått, Husen var gråa, bilarna var gråa, affärerna och också människorna var gråa och trista, säger Olli och ler.
De många tatueringarna gör att han ser lite farlig ut, men ögonen är varma och glittrar.
När Olli stötte på punken och punk-kulturen hittade han något som uttryckte ett uppror mot systemet. Han färgade håret grönt i kontrast mot allt det grå.

– Rektorn i skolan sa att jag inte fick ha grönt hår, då gick jag hem och färgade håret rött.
Genom sitt fotbollsintresse fick han kontakt med huliganerna. Olli hade ingen riktig familj och här fick han en tillhörighet. Först handlade det mest om lokalpatriotism men sen kom hatet mot polisen, staten och de andra fotbollsfansen. Hatet födde våld och det blev en ventil för allt mörker Olli hade inom sig. Idag är han glad att han faktiskt aldrig slog ihjäl någon.

– Ibland blev jag blodtörstig, jag älskade blod. Det hade inte med personen jag slog att göra, jag kände mig driven av en annan ande. Det var ett rus och mitt i ruset kom allt jobbigt i mig ut. Jag kände att ju mer brutal jag var desto mer accepterad blev jag i gänget, men efteråt var jag så tom. Ibland kom jag hem och tänkte, vad är det för fel, varför gör jag det här?

STASI i sovrummet
Ända sedan Olli var liten har han varit duktig på att tala och tillsammans med hans påhittighet blev han snabbt medelpunkten i gänget.
– När jag talade märkte jag att människor verkligen lyssnade. Jag fick vardagliga händelser att verka spännande och jag kunde härma folk och göra narr av lärare och politiska ledare.
Olli skrev och tecknade också en hel del. STASI, den östtyska säkerhetspolisen, höll ögonen på honom och gjorde till slut en husrannsakan.

– Det som förut hade varit lek blev nu allvar. STASI hittade karikatyrer på vår statschef Erich Honecker och statsfientliga texter.
Som fjortonåring hamnade Olli nu på ungdomsfängelse.
– På fängelset krossades mitt hjärta. Staten visade sig från sin sanna sida och politiska fångar som jag specialbehandlades. Jag blev slagen många gånger och de hade hemska metoder, men det värsta var den psykologiska behandlingen. De visste exakt hur de skulle knäcka en människa. Det fanns också ett ”självuppfostrande” system där vissa fångar fick rätt att trycka ner andra. Jag insåg att intelligens och ord inte räckte. Jag behövde använda våld och slog mig igenom den här tiden. Allt var mörker.

När Olli kom ut var han en annan människa, inte längre levnadsglad utan sarkastisk. Hatet hade inte avtagit, tvärtom. Att bli nynazist var det högsta och farligaste i en kommunistisk regim, så det passade Olli.

Nynazist genom musiken
– Genom att höra deras musik varje dag blev jag påverkad. Den gick in i mitt innersta och jag blev nazist. Plötsligt hade jag ett hat mot invandrare och gick på nazistiska konserter och skrek ut mitt hat mot invandrare. Till slut var musiken och texterna inte brutala nog.
Så småningom lyckades Olli fly till Västberlin. Snopet nog revs muren bara en vecka därefter.

Olli öppnade en pub för huliganer och började bli mer och mer involverad i Hells Angels.
– På den här tiden var jag helt beroende av droger och alkohol, jag umgicks med Hells Angels och ville gärna stiga i deras hierarki.
En dag var han bjuden till en stor MC-träff i Brandenburg. Han satt med öl i en hand och cigaretter i den andra när två bikers gick förbi.
– Den ene sa ”Du är verkligen en fin bror och jag älskar din familj. Låt mig få krama om dig”.

Jag tänkte att så pratar inte bikers, så jag gick fram till dem.
Männen tillhörde den kristna MC-klubben Tribe of Judah.
– Det sa att Jesus levde och jag såg verkligen Jesus i dem. Sen kom deras ledare, nära två meter lång, med en kaffe och en kaka som han själv just bakat. Han la sin stora näve och sa med djup basröst: Jesus, här är Olli, ta hand om honom”
Olli fick en BikerBibel av dem, en bibel specialdesignad för bikers. Men när han kom hem hamnade den i bokhyllan.
– Jag visste att den handlade om kärlek och jag hade svårt att hantera det. Mitt hjärta var krossat.

Från minus till plus
Olli hade hamnat i ekonomisk knipa och bestämde sig för att få ut pengar från staten genom att lura dem att han var manodepressiv. De placerade honom på ett behandlingshem och i resväskan packade Olli ner sin Bibel.

– I början av boken fanns korta, personliga livsberättelser om människor som mött Jesus. Jag förstod att det var äkta, själv hade jag bara hållit på med lögner. Jag ville att mitt liv också skulle bli förändrat som deras. När jag började läsa Bibeln blev den plötsligt levande för mig. Jesus sa att om någon verkligen sökte honom så skulle han låta sig finnas.
I september 2002 gick Olli ut i skogen och började tala med Gud.

– Jag sa: Jesus kom och visa dig som människa för mig här i skogen. Du är ju Gud, då kan du det” Plötsligt kände jag hur mitt hjärta började slå. Oj, tänkte jag, hur ser han ut om han kommer, kommer han ropa på mig?
Olli promenerade vidare och kom fram till ett stort hus mitt i skogen, en bibelskola. Olli kom från öst, så han visste inte vad det var, men vid vägen fanns en liten låda med ett häfte han tog upp.

– ”Från minus till plus” hette den och jag kände att den handlade om mig.
En elev på skolan såg Olli genom ett fönster och kom ut och frågade om han sökte någon.
– Sen sa han ”Jag tror att du söker Gud” och det träffade mig mitt i hjärtat. Då frågade jag om han var Jesus. Han skrattade och sa att han inte var Jesus, men att han kände Jesus väl. Sen sa han att ”jag måste göra vad jag måste göra” och gick sin väg.

– Jag gick iväg och satte mig på en bänk. Jag kände att mitt liv var helt kört i väggen och att den frihet jag sökt inte fanns. Jag var fångad i mitt hjärta och kände att jag behöver den där Guden.

Olli tog fram det lilla häftet och läste en bön till Gud som fanns däri.
– Jag kände mig så hemsk för allt jag gjort, men Jesus sa ”Jag har gett mitt liv för dig”. Plötsligt kände jag hur allt jag varit nedtyngd av försvann! Jag grät och grät och kände för första gången en sann tillhörighet. Jesus förvandlade mitt liv och jag hade nu fått det jag sökt.

Trots att Ollis hjärta var förvandlat var han fortfarande beroende av droger.
– Hela bibelskolan bad för mig och då blev jag helt fri från allt beroende. Gud har upprättat hela mitt liv, min familj. Jag har fått så mycket förlåtelse under de åtta år jag varit frälst.

Hoppade av Hells Angels
Olli bestämde sig för att lämna de grupper i undre världen som han hade varit en del av. Det var ett mycket farligt beslut och Tribe of Judah erbjöd sig att gömma honom i ett-två år, men han avböjde.

– Jag visste att Gud var min chef och jag har alltid varit radikal. Under det att många kristna bad för mig tog jag bikerbibeln med mig och gick till mina gamla huligan-vänner och till Hells Angels och sa att '”det här är min Gud och han är verklig”. Jag mötte ett starkt hat, men fram tills idag har ingen gjort mig illa. Jag vet att det fanns planer att de skulle ta fast mig, klä av mig naken och hänga upp mig som Jesus på fotbollsplanen, men det har inte hänt. Jag vittnar alltid för dem. I grupp hånar de mig, men när jag talar med dem en och en får jag många frågor.

Idag arbetar Olli på ett kristet center för att nå ut till och hjälpa dessa människor. Sen har han blivit pastor också.
– Jag tar hand om barnen, jag har blivit barnpastor, säger Olli – den Olli som en gång var Hells Angels-medlem och en av de mest respekterade i Berlins undre värld – och ler.


Text & Foto: Elizabeth Landin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.