Mat och kläder – med Guds hjälp

v5 artikel - mat och kläder Artikel 2
För Tommy och Lena Brorsson är Gud allt. Han är den som griper in dag för dag, för att familjen ska få mat på bordet och räkningarna betalda.

Det är gott om barn hos Tommy och Lena Brorsson i nordskånska Åsljunga. För närvarande bor Lenas tre barn och parets två gemensamma barn i huset. Ibland kommer också Tommys tre barn hem. Som mest bestod hushållet av elva personer eftersom Lenas mamma bodde där i perioder.

För ett antal år sedan såg Tommys livssituation helt annorlunda ut. Då var han gift sedan tio år tillbaka och hade tre barn.
– En kväll när jag skulle sova la jag som vanligt armen på min hustrus axel. Men jag kände en sådan obehaglig känsla att jag ryckte åt mig handen. Och så fick jag höra en tydlig röst som sa: Hon har en annan.

– Detta upprepades en gång till och jag förstod att rösten kom från Gud, men kunde ändå inte tro att det var sant. Jag bad och bad, bråkade med Gud och ifrågasatte hans ord. Men till slut konfronterade jag min hustru som erkände och lämnade mig ensam med barnen.
Tommy fick ensamt ansvar för hus och tre barn, varav den minsta bara var tre år gammal. Men det egna företaget blev lidande.

Inga pengar till mat
– Efter ett halvår gav jag upp företaget. Men det innebar att jag inte hade några pengar alls. Jag ville väldigt gärna bo kvar i huset eftersom det var barnens fasta punkt i livet, men lånekostnaderna var lika höga som de bidrag jag fick, och varje månad startade på noll kronor. Jag hade inga pengar till mat, kläder, värme eller vatten. När jag vaknade på morgonen visste jag ofta bara vad vi skulle äta till frukost.

Det blev en tid då Tommy verkligen fick lära sig att lita på Gud i vardagen – och upptäcka att det fungerar. Den tuffa tiden kom att pågå i två och ett halvt år.
– Jag fick ta allting bönevägen. När barnen hade lagt sig på kvällen lade jag mig på knä, grät och ropade till Gud.

Och miraklerna kom. Som en dag när Tommy stod med ett helt tomt kylskåp. Barnen skulle snart komma hem, och det fanns ingen mat.
– Jag bad till Gud och tackade för alla gånger han hade hjälpt oss. Strax efter hör jag en bil som stannar framför huset. En kvinna berättar att hon hemma i sitt kök hört en röst säga: Du måste skynda dig hem till Tommy för han har ingen mat till sina barn. Hon ryckte en form med lasagne ur frysen och körde direkt. Jag satte in lasagnen, och i samma stund som micron plingade öppnades dörren och barnen kom hem från skolan.

På knä för huset
Förutom det vanliga huslånet hade Tommy också ett litet topplån. Men när pengarna fattades dröjde betalningen, och en dag fick han reda på att huset skulle säljas exekutivt.
– Det enda sättet att slippa försäljningen var att betala 14 100 kronor senast på måndagen. Jag hade inga pengar alls, så det var bara att gå ner på knä. Efter några timmar ringer en man som vill ha hjälp med ett jobb, och som är villig att betala i förskott. Sedan erbjuds jag fler jobb, och när söndagen kommer har jag skrapat ihop 14 000 kronor. Det fattas bara en hundralapp. Men så på gudstjänsten kommer en man i församlingen med ett kuvert till oss – och där ligger hundralappen.

Bankchefen, som också var Tommys kontaktman under denna jobbiga period, berättade att när han såg Tommy i byn skrattade han ofta för sig själv och tänkte: Det måste vara någon där uppe som gillar honom.

– Jag kunde ju bara hålla med och svarade: Ja, om du bara visste hur rätt du har!
Förutom allt det praktiska kämpade Tommy under den här tiden mycket med sina känslor.
– Jag kände mig så värdelös. Jag hade brutit mitt äktenskapsförbund och jag kunde inte försörja mina barn. Samtidigt kände jag mig sårad och kränkt. Jag ville aldrig någonsin komma nära en kvinna igen.

Men en natt fick han en dröm – från Gud.
– I drömmen packar jag kläder till Ukraina, och jag känner att någon står bredvid mig och hjälper mig. Så ser jag en hand som fattar om min hand. I den stunden blir jag helt fylld av frid, och när jag vaknar på morgonen finns känslan kvar. All depression och alla sårade känslor var borta. Gud helade mig på insidan.
– Först flera år senare förstod jag vad Gud menat.

Skor som bönesvar
Tommy engagerade sig i Ukrainahjälpen. Han jobbade med läger för ukrainska barn i Sverige och följde med hjälpsändningar till Ukraina. En gång fick han ett kuvert från en svensk ensamstående mamma som ville ha kontakt med en ensamstående mamma i Ukraina. När Tommy lämnade över brevet fick han för första gången träffa Lena.

– Jag var gift med en man som misshandlade både mig och våra barn. Barnen var otroligt rädda för sin pappa, och till sist blev situationen ohållbar, jag tvingades kalla på polis.
– Det blev skilsmässa och jag blev ensam med två barn och var gravid med mitt tredje. Det blev en kamp för varje dag, och jag hade bara Gud att vända mig till, berättar Lena.
På sin 29:e födelsedag fick hon ett telefonsamtal från Skandinaviska Barnmissionen. En svensk man ville lämna ett kuvert.

– Jag gick dit, träffade Tommy och fick pengarna som en fantastisk födelsedagspresent. Senare fick jag också ett paket som visade sig komma från Tommy. Min äldsta son hade bett till Gud om skor, och överst i paketet låg just ett par skor – som passade perfekt till min pojke.

Lena skrev ett tackbrev till Tommy, och de båda började brevväxla. När en grupp ukrainska barn skulle åka till Sverige inbjöd Tommy Lena och familjen att följa med. Det blev kommunikation på mycket enkel engelska, men Tommy och Lena upptäckte att de hade mycket gemensamt, och innan Lena åkte tillbaka friade Tommy.
– Vi fick tid på ambassaden på min 30-årsdag, så återigen fick jag en fantastisk födelsedagspresent. Sedan gifte vi oss i Ukraina och jag flyttade till Sverige, berättar Lena och tillägger:
– Tänk att vi som bara bad för ett par skor fick så mycket mer än vi någonsin kunnat drömma om.

Låda på trappan
Men de ekonomiska problemen var inte över.
– Jag hade verkligen ingenting att erbjuda Lena. Jag var helt barskrapad, hade inga pengar och inget jobb. Lena kom hit i december och vi stod och tittade in i ett tomt kylskåp samtidigt som jag berättade om svenska traditioner på julbordet.
Tio minuter senare upptäcker makarna en låda som någon ställt på deras trappa. I lådan finns korvar, pastejer och annat, exakt de delikatesser de precis pratat om.

– Den typen av mirakel inträffade hela tiden, konstaterar Tommy.
Tre barn hade plötsligt blivit sex, men medan Lena var hemma och tog hand om barnen kunde Tommy börja jobba igen, och långsamt blev ekonomin bättre. Idag har Tommy och Lena varit gifta i elva år. Tommys barn har nu flyttat, och familjen har utökats med två gemensamma barn.

– Tänk att Gud kunde se mig i Ukraina och Tommy i Sverige och så föra ihop oss. Gud är verkligen suverän, säger Lena.
– Gud är inte en religionsstiftare. Han griper in och gör saker i våra liv. Bön är ingen envägskommunikation utan Gud svarar, ibland även med hörbara ord. Att vara kristen handlar inte om att åka till kyrkan och sjunga lite på söndagarna, det är att ha daglig gemenskap med Jesus, avslutar Tommy Brorsson.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.