Gunnar blev fri från missbruk nu hjälper han andra

v2 Gunnar Sjöberg artikel
Efter 20 år som sprutnarkoman satt Gunnar Sjöberg stenhårt fast i sitt missbruk. Räddningen blev Jesus och Torpahemmet. Nu arbetar han med att hjälpa andra missbrukare rätt i livet.

Gunnar Sjöberg är född och uppvuxen i Malmö. Han började dricka öl i samband med skolfester redan i sjätte klass.

– När jag slutade nian firade jag genom att ge mig ner till stan och röka min första pipa hasch, berättar Gunnar.
Haschet gav honom ett lugn som skilde sig från den berusning som spriten gav. Det blev fler haschpipor, och Gunnar umgicks allt mer med hippiegängen på stan.

– Vi var ett gäng som höll ihop och knarkade tillsammans i flera år, men vi hade en gyllene regel, att vi aldrig skulle börja med sprutor. Ibland knaprade vi amfetamin, det vill säga drack det. Men en gång när vi var rejält berusade så provade vi ändå en amfetaminspruta. Det var otroligt, jag fick en sådan frihetskänsla, och det kändes som om jag hade svar på all världens frågor. Men när amfetaminet började gå ur blodet blev jag avtänd och mådde riktigt dåligt. Jag lovade mig själv att aldrig mer ta någon spruta. Men så blev det inte. Nästa helg tog jag en ny spruta, och nästa, och nästa.

Sålde droger
Gunnar jobbade som elektrikerlärling hos sin pappa, men missbruket ledde till att jobbet blev lidande, och till slut fick han sparken.
– Jag började sälja knark i liten skala, för att få råd att underhålla mitt eget missbruk. Men det blev mer och mer. Jag fick pengar till häftiga bilar, och blev bortskämd med att ha pengar omkring mig.

Så träffade Gunnar sin tonårskärlek. De blev ett par och flyttade ihop, och Gunnar gjorde ett avbrott i sitt missbruk.
– När vår dotter föddes firade jag genom att söka upp mina gamla kamrater. Jag fick en spruta, och så var jag fast i missbruket igen. Jag bara försvann från min familj, och nästa gång jag hörde av mig satt jag anhållen för grovt narkotikabrott.
Gunnar lovade att aldrig mer ta droger. Han dömdes till två års fängelse och blev pappa för andra gången. Men trots sina löften gick han tillbaka till missbruket så fort han hade muckat från fängelset.

– Det var egentligen inget val. Jag ville inte missbruka, men kroppen krävde droger, och jag hade inget att sätta emot. I kampen mellan familjen och missbruket vann hela tiden missbruket.

Åren gick. Missbruket fortsatte och Gunnar dömdes till flera brott.
– Jag var sprutnarkoman och kriminell i nästan 20 år.
1986, under en fängelsevistelse, fick Gunnar möjlighet att tillbringa de sista veckorna på LP-stiftelsens behandlingshem Torpahemmet i Jönköping.

Möttes av omtanke
– Jag tänkte att kristna var lättlurade och blåögda, och jag såg det som ett sätt att slippa sitta inlåst. Men när jag kom dit möttes jag av en sådan omtanke om mig som människa. Jag hade alltid fått höra vilken dålig människa jag var, men här var det ingen som dömde mig. Atmosfären var helt fantastisk.
Men så var det det där med Jesus.

– Först tyckte jag att det var konstigt, men dagen innan jag skulle mucka, på ett LP-möte, gick jag fram och lämnade mitt liv till Jesus. Jag hade tänkt att det skulle kännas på ett speciellt sätt, men jag kände faktiskt ingenting, så jag pratade med kuratorn och ifrågasatte vad jag varit med om.
Kuratorn sa att Gunnar hade all rätt att åka därifrån, men om han valde att stanna kvar, så väntade ett helt annat liv.

– Jag packade mina saker, och bestämde mig för att sticka nästa morgon. Men efter frukosten började jag prata med några kompisar, och plötsligt var det middag. Efter middagen blev det mer snack, och så blev det kväll. Jag tänkte att jag uåker väl nästa dag, men jag blev kvar, dag efter dag.
Gunnar lärde sig mer om den kristna tron. Han började läsa Bibeln, och texterna träffade honom i hjärtat.

– Jag förstod inte hur någon kunde ha skrivit det här för så länge sedan, när det kändes som om det var skrivet direkt till mig.
Gunnar stannade ett helt år på Torpahemmet. Han fick hjälp, både med att komma ur sitt missbruk och att växa i sin tro.
– Det var ett jobbigt år, med mycket kamp. Men det gick.

Hjälper andra ur missbruk
Gunnar fick sedan jobb på Torpahemmet, samtidigt som han utbildade sig. Han försökte också reparera sitt förhållande, utan att lyckas.
– Jag fick i alla fall bygga upp ett nytt och bättre förhållande till mina barn.
Gunnar kom att jobba 19 år på Torpahemmet.
– Jag har fått se många förvandlade liv. Att jobba med missbruksvård kan många gånger vara tufft, det kommer motgångar. Men så möter man dem som verkligen får ett nytt liv, och då är det värt allt jobb.
1992 träffade Gunnar Ylva. De gifte sig, och Gunnar fick en ny chans till familjeliv med Ylvas barn.

2004 gick flyttlasset till Skåne och Osby. Sedan dess har Gunnar arbetat med LP-kontakten i Kristianstad och att bygga upp en LP-verksamhet i Skåne.
– Jag började ganska ensam, med att bygga upp kontakter med kommunen, församlingen, fängelser och frivården. Idag har vi både verkstad och second hand i Kristianstad samt ett utslussningsboende med sex platser i Osby. Tanken är att när människor kommer från ett behandlingshem kan de bo i ett utslussningsboende, få hjälp, stöd och behandling, samtidigt som de får arbetsträna.

Gunnar Sjöberg arbetar också en hel del på fängelser.
– Jag har besökt de fängelser där jag själv har suttit. Jag brukar prata med killarna om att det finns en väg ut.
Gunnar är alltid tydlig med att berätta att LP-verksamheten bygger på en kristen grund, men att ingen människa tvingas till en tro.

– Många är nyfikna och vill veta mer om den kristna tron. Själv är jag övertygad om att jag fått ett gudomligt ingripande i mitt liv, att min tro har hjälpt mig till ett nyktert liv. Jag var så fast i amfetaminet, och om någon hade sagt att jag skulle bli frälst och fri från missbruket, så skulle jag aldrig ha trott på det.
Mötet med Jesus betyder allt för Gunnar.
– Jesus mötte mig på ett vardagligt sätt, och jag fick växa in i tron i min egen takt. Genom åren har jag fått många andliga upplevelser, som slår undan alla tvivel. Jag har fått uppleva dopet i helig Ande, och jag har fått profetiska hälsningar som visat exakt på min situation.

– Jag har hjärtat i Himlen och fötterna på jorden.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.