Ateisten knockad av Jesus

Thomas o Marie3
På några månader har livet förändrats totalt för göteborgarna Thomas Löwenborg och Marie Kristiansson.

– Jag var ateist, men Jesus har knockat mig fullkomligt, säger Thomas.
Det går inte att ta miste på glädjen som fyller Thomas och Marie. När de berättar vad som hänt under de senaste månaderna bubblar entusiasmen över. Det blir det många skratt och en och annan tår i ögat.
Thomas arbetar som parkarbetare i Partille, medan Marie jobbar som alltiallo på en förskola.
– Jag har en kristen kollega på jobbet, och han har pratat mycket om Gud. Men själv har jag aldrig haft någon tro. Även om jag haft respekt för kristna människor, så har jag aldrig själv kunnat tro. Jag har haft sådana tvivel på Jesus, varit rena Thomas Tvivlaren.
Ändå bestämde han sig i april för att börja läsa Bibeln.
– Jag var nyfiken, och tänkte ge den två och en halv månad. Och någonstans mitt i läsningen så fastnade jag.
I somras, när Korskyrkan i Alingsås höll sin Sverigekonferens, lockades Thomas och Marie dit av Thomas kollega.
– Jag hade aldrig varit på ett möte tidigare. Jag var ju ateist, trodde inte på någonting. Men det knockade mig fullkomligt.
Thomas hade en längre tid haft problem med alkohol.
– Alkoholen höll nästan på att ta mitt liv. Det blev mycket smussel, men det var helt klart ett missbruk, berättar han.

Hällde ut spriten
Problemen påverkade relationen med Marie.
– Jag har nog alltid varit den skötsamma, och jag visste inte vad jag skulle göra för att få Thomas att sluta dricka. Det var väldigt jobbigt, och många gånger var jag på väg att ge upp relationen. Men kärleken fanns ju där, så jag höll fast lite till.
I augusti fick Thomas hemska drömmar.
– Jag såg demoner i drömmen. Det var fruktansvärt, och jag förstod att det hade med alkoholen att göra. Efter två hemska nätter gick jag till min arbetskamrat och undrade vad jag skulle göra. Jag kände mig så ledsen och nere. Så jag bad till Gud om hjälp. Plötsligt kände jag en värme som spred sig i hela kroppen. Ett lugn kom över mig, och på natten sov jag gott, utan hemska drömmar.
Thomas bestämde sig för att alkoholen var ett avslutat kapitel. Han slutade dricka tvärt, och hällde ut all alkohol som fanns i hemmet.
– Jag har inte fått någon abstinens, ingenting. Gud har hjälpt mig, och jag har kommit ur mitt missbruk helt utan behandling. Det är ett mirakel.

Miljoner myror genom kroppen
Thomas fortsatte att be till Jesus.
– Då hände det något. Det var som ett strömfält, som om jag fick elektricitet i mig eller som om två miljoner myror kröp genom mig. Det höll på ett par minuter, och jag hamnade nästan i ett chocktillstånd. Men jag fick i alla fall ett rejält svar på mina tvivel.
Thomas bad också om att få se Jesus.
– Jag fick se honom på riktigt, han vinkade till mig. Det var så starkt. Tänk att jag fick uppleva hela kittet på en gång.
Nu börjar Thomas varje dag med att be.
– I morse, när jag bad för dagen och vad som skulle hända, kände jag hur Guds kraft bara sköljde över mig. Det gick nog 10-15 minuter. Jag kunde inte röra mig, låg bara helt utslagen av Guds kraft. Det var verkligen starkt.
Frälsningen har förvandlat hela livet.
– Jag tar Bibeln med mig överallt, och så kan jag inte låta bli att berätta vad jag har varit med om. Sedan märker jag att jag blivit så känslig för svordomar. Om någon svär för mycket, så går jag därifrån och läser Bibeln istället.
– Tänk att jag som inte trodde på någonting fick uppleva detta. Från ateist till fullt frälst. Nu är jag full av glädje, Gudstro och kärlek till Jesus.

Kände mig ren
Även Marie har fått möta Jesus.
– Jag har alltid trott att det funnits något, och ibland när livet känts jobbigt har jag till och med bett en bön. Men jag har inte haft någon personlig tro - förrän nu.
– Jag såg förändringen på Thomas och förstod att det här var något som jag också ville ha.
I september tog hon steget. Vid fikabordet i Korskyrkan tog hon emot Jesus i sitt liv.
– Efteråt kändes det fantastiskt. Och när vi döptes några veckor senare kändes det också fantastiskt. Jag kände mig så ren, berättar Marie.
För en månad sedan gick makarna med i församlingen.
– Jag känner att jag har fått ett nytt liv, och många härliga vänner. Och så har jag fått en helt ny Thomas, säger Marie, som inte kan låta bli att berätta om sin tro för släktingar och arbetskamrater.
Thomas o Marie har varit tillsammans sedan 2002. Men nu väntar bröllop.
– Jag har alltid drömt om att gifta mig i kyrkan. Nu ska det äntligen bli av, säger Marie.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.