Familjen fick ett nytt liv

Sernevald600Sprit, hasch, skulder, sexuella övergrepp, porr och ockultism. Christoffer och Hannah hade många problem i bagaget när de träffades. Men de längtade efter Gud, och idag bygger familjen sitt liv på Jesus.

 

Hannah kommer från Alingsås och är uppvuxen med två kristna föräldrar, medan Christoffer har en mamma som var Jehovas Vittne och en pappa som var ateist.
13 år gammal utsattes Hannah för en rad sexuella övergrepp av några äldre män på hennes praktikplats. I skam och smärta drog hon sig allt mer bort från församlingen. Hon började dricka och träffa killar, eftersom hennes kropp inte längre var något värd i hennes ögon. 16 år gammal blev hon gravid med en kille som hon hade ett fast förhållande med. Hon tvingades till abort, och samma dag som aborten gjordes lämnade killen henne för en ny tjej.
– Jag mådde dåligt innan, men efter aborten mådde jag ännu sämre. Så jag drack mer och mer, och hade det ena förhållandet efter det andra. Mina föräldrar fick verkligen lida!

På botten
– Något år efter aborten tog mamma med mig till ett möte. Jag fick berätta för mamma om alla mina sår. Vi försonades, och jag kom tillbaka till kyrkan, men blev bitter och besviken eftersom jag behandlades som ett svart får. Jag flyttade till Borås och började studera. Jag drack ännu mer, fick tillfälle att festa även på vardagarna och testade även värre saker. Under den perioden utsattes jag för en våldtäkt där polisen backade av underliga omständigheter. Jag var verkligen på botten!
Via nätet fick hon kontakt med Christoffer, som också hade en brokig bakgrund.
– Som barn följde jag med till Rikets Sal, men 15 år gammal slutade jag gå dit. Jag hade en tro på Gud, men tänkte att det inte spelar någon roll vad jag gör, snart kommer Harmageddon, och då är ändå allt slut. Samtidigt var jag trött på krav och regler, berättar Christoffer.
Han började dricka och festa med kompisarna.
– Allt gick ut på att ha tjejer omkring sig. Jag var blyg, men försökte få bekräftelse via tjejer.
Samtidigt drogs han mer och mer åt det mörka.
– Jag lyssnade på mörk musik, för den sorg som musiken förmedlade kände jag inom mig. 20 år gammal började jag leta i det ockulta. Jag trodde att det skulle ge mig inre styrka, men det gjorde det inte. Jag började röka hasch, och så gick jag in i den ena relationen efter den andra. Till sist brydde jag mig inte längre, jag blev likgiltig.

Inte redo bli pappa
Så stötte han på Hannah via nätet, de bestämde sig för att träffas och vid första träffen blev Joel till.
– Jag blev jätteglad när jag fick reda på att jag var gravid. Hela livet vände för mig. Men när jag berättade för Christoffer ville han inte ha något med barnet att göra, berättar Hannah.
– Jag fick en chock. Jag hade varit sjukskriven, hade inget jobb, gick på droger och drack mycket. Jag var inte redo att bli pappa. Så jag bara drog, flydde från alla känslor, säger Christoffer.
Hannah gick tillbaka till sin församling, Korskyrkan, där hon blev bemött med öppna armar. Hon bad till Gud att barnet skulle få sin riktiga pappa, och knappt fyra månader innan Joel föddes började Hannah och Christoffer träffas igen. De flyttade ihop och förlovade sig. För Hannah var det ett stort bönesvar.
– Jag kände att jag måste ta mitt ansvar, och jag slutade röka hasch. Hannah gav inte upp om mig, det hade nog de flesta gjort, säger Christoffer.
Egentligen kände paret inte varandra speciellt väl.
– Jag hade berättat att jag hade skulder på 40 000 kronor, men i själva verket var det 200 000 kronor. Nu fick jag säga som det var, och det blev tuffa månader, berättar Christoffer.

Bostad och jobb
När Joel var en månad gammal flyttade Christoffer hemifrån under en tid. Hannah och Joel flyttade till Hannahs föräldrar.
– Jag hade under många år tittat på porr, och jag hade kvar filmer och bilder på min dator, som jag tittade på då och då. Jag gjorde mig av med det, lite i taget, men jag ljög om det för Hannah. När hon hittade det blev det tufft, med många hårda ord. Så vi gick ifrån varandra, berättar Christoffer.
– När jag kom hem igen ville Hannah inte komma tillbaka. Men på var sitt håll läste vi boken Kärlekens fem språk, och varje kväll pratade vi i telefon om det vi läst. Det slutade med att Hannah och Joel flyttade hem igen, och jag fick en ny chans.
– Jag hade inget jobb och inte mycket arbetslivserfarenhet, men vi bad att jag skulle få ett jobb i närheten, och det fick jag. Det var otroligt hur Gud hjälpte oss när vi levde i tro, berättar Christoffer.
När kontraktet på lägenheten gick ut stod familjen utan bostad och fick bo hos Christoffers morbror i två månader.
– Helst ville vi ha ett eget hus, ett rött med vita knutar. Så vi började be. Och vi fick ett rött hus med vita knutar. Christoffer fick jobb i närheten, och jag fick veta att jag var gravid igen.
Familjen började allt mer gå till kyrkan. Förra sommaren blev det bröllop i Korskyrkan i Alingsås, och senare föddes Celiné.
– Jag började ta tron mer på allvar, säger Hannah.
– Jag tog emot Jesus i mitt liv 2007, men det blev inte på allvar förrän 2008. Då bestämde vi oss för att satsa helhjärtat på Gud. Den riktigt kraftfulla tron fick vi när vi började läsa Bibeln ordentligt. Och be tillsammans. Vi har fått så många bönesvar. När vi börjar be, så känns livet lättare, säger Christoffer.
Paret bestämde sig också, trots sin skrala ekonomi, för att ge tionde.
– Strax därefter blev jag uppkallad till min före detta chef som berättade att företaget efterskänkte den skuld som jag hade till dem, och att jag dessutom skulle få ut en semesterlön på 15 000 kronor som jag inte visste om. Om vi lyder Gud, då ordnar allt sig, berättar Christoffer.
I somras, på Korskyrkans Sverigekonferens, träffade familjen Monica och Hans Augustsson från församlingen Josua i Gamleby.
– Jag gick fram för förbön, och Monica bad för mig. Hon fick höra ord från Gud och tog upp saker som varit i mitt liv, som hon omöjligt kunde veta.

Lägger bekymren på Gud
Hannah och familjen åkte till Gamleby för intensiv själavård. Hannah fick på djupet tala om sitt liv, be och bryta olika band. Hon och Christoffer fick också ett familjesamtal där de fick be om förlåtelse och förlåta varandra olika saker.
– Vi pratade igenom hela våra liv, och kände att vi fick total upprättelse på alla områden. Vi har kommit varandra närmare.
Strax var de tillbaka för att gå på Bibelskola, samtidigt som barnen fick plats på församlingens kristna förskola. Till på köpet fick de hyra ett rött hus med vita knutar.
– På Bibelskolan fick vi lära oss att lägga alla våra bekymmer på Gud. Vi hade stora problem med ekonomin, så vi la räkningarna på bordet och bad, kort och konsist, att alla våra skulder skulle försvinna i Jesu namn, Amen. Några dagar senare ringde mina föräldrar, som tagit över våra skulder, och sa att de bestämt sig för att efterskänka hela skulden, avslutar Christoffer Sernevald.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.