Helad från ryggsmärta

Evert vid stenar-grön bakgr
I 30 år levde Evert Kajander med ständig ryggsmärta. Sedan blev han helad – framför teven.

Evert Kajander tar emot i hemmet i småländska Lessebo. Han arbetar för fullt med att riva en gammal stentrappa. Ett arbete som var totalt omöjligt för bara ett drygt år sedan.
– Ryggen har varit dålig i många år. Framför allt har jag haft problem med att sitta länge, men också av att gå, berättar Evert.
Han växte upp i Karlshamn, men efter skolan flyttade han till Västerås och Aseas industriskola.

– Jag gifte mig och fick tre barn, och det blev nästan 30 år i Västmanland innan jag sökte mig söderut. Jag jobbade som maskinmontör. Det var mycket lyft och ett ganska tungt och ensidigt arbete. Totalt lyfte och vred jag på mellan sex och tio ton under varje skift.
1978 klarade ryggen inte längre av påfrestningarna.
– Det bara small till. Det visade sig att nerver hade kommit i kläm. Först blev jag sjukskriven till och från. 1983 fick jag sjukbidrag och 1988 blev det förtidspension.
Evert hade stora problem med att sitta stilla länge. Max en timme kunde han sitta, sedan måste han röra på sig. Det ställde bland annat till det under långa bilresor, där Evert tvingades till ständiga pauser.
Han hade också problem med att gå.
– Jag kunde inte gå sakta. Antingen fick jag gå snabbt eller vara stilla.
En del av värken kändes ständigt, dygnet runt. Men mest smärtade ryggen när Evert satt still.

Ur askan i elden
Evert har alltid haft en Gudstro, men inte varit aktivt kristen.
– Som barn var jag med i Frälsningsarméns scoutkår. Kåren försökte också få med mig i hornmusiken men de fick ge upp. Jag kunde inte hålla tonen.
Han var också med på Timraölägret i Stockholms norra skärgård, ett internationellt läger för ungdomar som var med i Frälsningsarmén.
– Jag har alltid njutit av att komma in i landsortskyrkorna. Min första fru hade en blomsterhandel, och ibland hjälpte jag henne att köra blommor till kyrkan. Där upplevde jag att Gud fanns, och där kändes det så fridfullt.
Men äktenskapet sprack och Evert lämnade Västmanland. 2002 träffade han sin nuvarande fru Ylva som var kristen. Makarna var aktiva i Svenska Kyrkan, bland annat som fritidspolitiker. Men efter en tid sökte de sig till Citykyrkan i Älmhult.
– Jag kom till Jesusfestivalen första gången 2005. Det var som att komma ur askan i elden. Jag följde ofta med Ylva på möten. Hösten 2007 fick Börje Claésson leda mig fram för att ta emot Jesus på allvar, och jag fick uppleva vad ett kristet liv innebär.
I januari i år blev det dop i Citykyrkans kapell i Eringsboda.
– Doppvärmaren var trasig, så det blev ett iskallt dop. Ändå kände jag en värme som spred sig genom hela kroppen. Det var otroligt skönt, berättar Evert.

Ryggsmärtan försvann
I maj 2008 satt Evert framför teven hemma i Lessebo. Det var direktsända cafékvällar på Kanal 10. Predikanten Stefan Edefors fick ett ord från Gud, pekade rakt mot kameran och sa: Du som har ont i din korsrygg ska veta att du är helad just nuuu!
– Jag tänkte inte på att det skulle kunna vara jag, men strax därefter skulle jag resa mig från stolen. Det var en rörelse som brukade göra rejält ont, men nu kände jag ingenting. Jag sa till Ylva att "Det gör inte ont längre. Jag tror det var jag som blev helad".
Evert och Ylva bestämde sig för att genast åka till Älmhult och cafékvällarna för att berätta vad som hänt. Där fick Evert berätta om sitt helande i direktsändning.
Sedan dess har Everts ryggproblem varit helt borta.
– Tänk dig att ha ont i ryggen i så många år, och så bara försvinner det. Det är fantastiskt och jag är så tacksam till Gud för vad han har gjort i mitt liv, säger Evert Kajander.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.