Bert blev helad från cancer- och fick ett nytt liv

Bert Lundgren
Företagaren Bert Lundgren hade familj och bra jobb. Så kom cancerbeskedet och vände upp och ner på tillvaron. 

Bert Lundgren växte upp i ett kristet hem. Men han fick en sträng uppfostran.
– 14 år gammal började jag lämna kyrkan. Det var så mycket prat om synd. Jag var idrottsintresserad och det sågs som syndigt. Och så ville jag träffa andra. Så jag bytte mitt bibliska namn Samuel mot Bert, och vände mer eller mindre kyrkan ryggen. Ett tag levde jag ett dubbelliv, och som 20-åring var jag en etablerad syndare.
Bert utbildade sig både till ingenjör och till ekonom. Han gifte sig och fick fyra barn.
– Jag fick bra jobb, och det blev ett stormigt liv med mycket representation. Överallt fanns det tillgång till världens nöjen och rikligt med alkohol. Livet rullade på i sus och dus.

 

När Bert var drygt 60 tänkte han pensionera sig och leva livets glada dagar.
– Då ringde läkaren och sa att jag har fått förtur på hematologen i Borås. Det
visade sig att jag fått myolom, en allvarlig blodcancer som har ett galopperande förlopp och inte går att bota på normalt sätt. Den leder till döden inom två till tre år om man inte lyckas häva utvecklingen med bromsmediciner.
Mirakulöst helad
När Bert kom hem från läkaren brast allt.
– Jag ropade till min söndagsskole-Gud: Om du finns och gör mig frisk, så ger jag mitt liv till dig.
Så blev det. Sjukdomen försvann och Bert kände en märkbar frid och trygghet i sin kropp.
När han kom tillbaka till sjukhuset för en ny undersökning var läkaren mycket förbryllad.
– Hon sa att hon inte begrep någonting, men sjukdomen var helt borta, alla värden var jättebra och min kondition var som en 40-årings.
– Jag blev mirakulöst helad samtidigt som jag blev frälst och fick möta Gud!
Förändringen syntes inte bara i läkarjournalen. Hela Berts inre förändrades totalt.
– Jag kände mig fri, fick nya värderingar på pengar och människor och jag kunde göra vad jag ville. Jag blev inte religiös, men fick en levande tro på Gud. Jag började bedja, hungrade efter kristen litteratur och läste Bibeln intensivt.
Något stilla pensionärsliv blev det inte. Istället fick Bert vara med om de mest omtumlande åren av sitt liv, med en uppsjö av skiftande arbetsuppgifter - för Gud. Sommaren 2005 fick han ett telefonsamtal från Jan Hanvold och jobbade sedan som volontär för den nystartade TV-kanalen Visjon Norge.

Parabolpaket
-En dag fick min granne höra från Gud att jag skulle åka till församlingen Fristaden i Uddevalla. Jag åkte dit och lyssnade till predikanten Buck Hudson, som jag aldrig hade träffat tidigare. Han pekade på mig och sa profetiskt att jag skulle till Älmhult, träffa en man vid namn Börje Claésson, och vara med och starta en TV-kanal. Detta var i februari 2006, och jag hade inte hört talas om att Kanal 10 skulle starta upp i en ny skepnad. Men jag reste dit, och sedan dess har jag hjälpt TV-kanalen med ett nätverk av ambassadörer och fått förmedla över 800 parabolpaket till glada TV-tittare runtom i Skandinavien.
Åren har inneburit mycket glädje. Men livet har inte alltid varit problemfritt.
– Det har varit mycket kamp. Jag har gått igenom flera sjukdomar – dubbelsidig lunginflammation, njurvägsinfektioner och tre hjärtinfarkter. Och så smärtorna av att vara nära en skilsmässa. Men med Guds hjälp har jag kommit igenom och är nu fullt frisk. Jag har också mirakulöst fått tillbaka min fru och det blev aldrig någon skilsmässa. Och så har jag Jesus i hjärtat, det är det som är min trygghet.

Märkliga Gudsingripanden
Bert kan berätta om många märkliga Gudsingripanden.
-Ett tag var jag nära en skilsmässa. Jag kände mig så bedrövad och full av ångest. Plötsligt upplevde jag att alla mina plågor försvann på ett ögonblick. Det visade sig senare att exakt vid den tidpunkten bad människor för mig. Och bönen gav resultat.
– Vid ett annat tillfälle mötte jag en man som stod och fiskade. Jag tyckte det var fint i Guds fria natur, men mannen vart ateist och blev arg. Han insisterade på att jag skulle knacka på en husvagn som stod i närheten. Jag gjorde det, och tro det eller ej, där fanns den kände sångaren och evangelisten Målle Lindberg. Jag fick närmare tre timmars samtal om livet med Målle, och efteråt fick jag en sådan frid och glädje med Gud och kände den helige Andes kraft inom mig.

I samband med Berts helande fick han flera speciella och märkliga drömmar.
– I en av drömmarna fick jag se Jesus på korset, alldeles blodig, och jag fick höra hans skrik. Det var en förfärlig syn. Jag hade alltid haft svårt med den delen, så den drömmen hjälpte mig mycket.
Den andra drömmen utspelade sig i en kyrka. Bert hade upplyfta händer och i drömmen döptes han i Helig Ande och fick tala ett annat språk. Sedan väcktes han av sin fru, som undrade vad som hände eftersom han talade så högt i sömnen. I Bibeln kunde han senare läsa att äldre skall få drömmar och yngre skall få se syner.

Självbiografi.
Den tredje drömmen handlade om en bok. Bert såg ett bokomslag i svartvitt med sig själv och med titeln ”Sanningen”.
– Jag som friserat och lekt med sanningen i mitt tidigare liv. Det blev en tankeställare direkt från Gud.
Bert förstod att han skulle skriva en bok om sitt liv, en bok som just nu håller på att bli verklighet.
– Jag skriver en självbiografi om min livsvandring. Förhoppningsvis blir den färdig till nästa sommar.
Där berättar han bland annat om när han blev tillrättavisad av högsta ledningen hos Odd Fellow för att han berättat om Jesus och i hast fick lämna brödralogen. Numera är han istället medlem i Full Gospel Business Men´s Fellowship. En världsomfattande organisation av frälsta affärsmän, som vittnar och delar med sig av sina upplevelser.
– Här stortrivs jag och här älskar alla Jesus! Ett bra byte, som jag inte ångrar.
För Bert Lundgren har de senaste åren varit ett andligt äventyr.
– Det jag har fått uppleva under de senaste fem åren, det är mer än vad många människor får uppleva under sin livstid. Framför allt har jag upplevt hur Gud är med hela tiden. Slumpfaktorn är passerad för längesedan! Inget av det jag gör, gör jag själv. Jag vill tacka Jesus för allt! Gud är med hela tiden och när jag kommer in i Himlen skall det bli bromsspår efter mig, avslutar Bert Lundgren.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.