Himlen blev verklig när sönerna dog

Marianne640
Marianne Ericsäter har upplevt hur två söner fastnat i drogmissbruk. Ingen av dem lever idag. Ändå har Mariannes Gudstro bara vuxit.

 

Att livet inte alltid är lätt att leva fick Marianne Ericsäter tidigt uppleva. Nio år gammal miste hon sin mamma. Och fler prövningar väntade i livet.
– 1978 flyttade jag till Kungsängen med fyra barn. Jag hade ingen kristen bakgrund, men här träffade jag en kristen kvinna som blev min bästa väninna. Hon berättade för mig om Jesus, och 1984 blev jag frälst, hemma i hennes kök.
Strax därefter kom dråpslaget.
– Jag fick veta att min äldsta son drogade. Jag visste att han hade det struligt, men jag trodde bara att det var tonårsproblem. Det visade sig att han använde heroin. Han flyttade runt och bodde på olika ställen, och drogproblemen bara accelererade.
1986 kom sonen hem från en resa, svårt psykiskt sjuk.
– Vi åkte till psykkliniken med honom. Jag sa till honom att nu står Jesus bredvid din säng. Han vill byta sitt liv mot ditt. Vill du ta emot Jesus? Även om han var omtöcknad och dålig så sa han ja och bad Gud om förlåtelse. Jag bad med honom och han fick ta emot Jesus i sitt liv.
Sonen började följa med till gudstjänsterna i nystartade Församlingen Arken. Han tog sin tro på allvar, och många bad för honom. Ungdomspastorn stöttade honom och han blev helt fri från droger. Men han var fortfarande psykiskt labil.

Hopp från sjätte våningen
Efter ett år märkte Marianne att sonen började må riktigt dåligt. En dag kom två poliser. De berättade att Joakim hade hoppat från sin lägenhet på sjätte våningen.
– Men han hade Bibeln med sig, sa poliserna. Och han lever.
En sjuksköterska som gick förbi hittade honom. Sonen fördes till sjukhus och opererades för sina skador.
– Jag slog i Bibeln, och fick upp Apostlagärningarna 3:16 där det står ”Genom tron på hans namn, har det namnet gett styrka åt mannen här som ni ser och känner”. Jag bad till Gud och talade ut att han inte skulle dö. Sedan kom läkaren som opererat honom. Det visade sig att han krossat både armar och ben, men att alla inre organ klarat sig, trots att de normalt sett borde ha brustit.
Så småningom blev sonen bättre, och kom tillbaka till Arken. Han åkte till Josua Rehab i Gamleby, där han bodde i sju, åtta år. Han fick ordning på sitt liv, gifte sig och fick två barn, utbildade sig till undersköterska och började jobba.
Mariannes andra son hade också utvecklat ett drogmissbruk. Även han åkte till rehab, men valde att åka tillbaka. Han blev heller aldrig fri, utan dog av en överdos 1997.

Dog i sömnen
2005 kom nästa dråpslag. Sonen, som varit fri från sitt missbruk i så många år, började umgås med gamla kompisar och kom in i gamla vanor.
– Vi var hemma hos familjen när de hade födelsedagskalas för ett av barnen, och jag märkte att min son mådde dåligt. Efter kalaset åkte han iväg, och det blev sista gången vi sågs. Några dagar senare fick jag ett telefonsamtal från min dotter som berättade att min son avlidit i sömnen.”
– Han hade varit fri från droger i 16 år och inte haft ett återfall. Nu hade han fru och två små pojkar på fyra och sju år.
Att se två söner dö har varit riktigt tufft för Marianne. Men Gud har hjälpt henne genom sorgen.
– Det är ett mirakel att jag kan vara så lugn och glad. Jesus har befriat mig från min depression. Jag har två underbara barn kvar, och jag har fått kraft att leva vidare i nuet.

Himlen blev verklig
Idag arbetar Marianne deltid på Arken. Där möter hon många trasiga livssituationer, och ser hur människor blir upprättade i själen.
– Jag har lätt för att stötta andra människor eftersom jag gått igenom så mycket själv. Det är viktigt att man vågar vara nära när någon är ledsen. Jag är så oerhört tacksam för att jag idag kan vara så glad och positiv.
– Jag tycker om att leva och idag kan jag se med tacksamhet på minnena av mina söner. Jag fick be med båda mina söner till frälsning innan de dog. De mötte Jesus tack vare att jag fick möta honom. Mina söner kan jag aldrig få tillbaka här i livet, men när jag går förbi kyrkogården så vet jag att de inte är där. För mig har Himlen blivit så konkret och verklig.
Marianne har insett att det enda som verkligen betyder något i livet är var man tänker tillbringa evigheten.
– Jag tänker aldrig vara tyst. Jag sitter med facit i hand och vet att Jesus är det enda som betyder något.
– Jag önskar att ingen ska behöva gå igenom vad jag har gått igenom. Jag har fått se döden i vitögat, men kommit ut hel igen.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.