Birgit fick livet tillbaka

BirgitPelle2 ElisabethLandin640

Vid en hjärnhinnneblödning hamnade Birgit Bergman i ett komaliknande tillstånd i 3 månader. Läkarna sa till hennes man Pelle att vara beredd på det värsta. Hon skulle nog inte komma tillbaka. Men Pelle bestämde sig för att be till Gud.

Det var en kväll i mitten av april i år. Birgit och Pelle satt hemma och samtalade när Birgit skulle ringa ett telefonsamtal. Då märker Pelle att Birgit börjar fumla med telefonen.
- Hon tittade konstigt på telefonen, vände på den och tryckte lite på knapparna. Jag frågade ”Birgit är du inte med?”

 

Birgits blick var helt tom. Hon var oförmögen att göra något och Pelle kunde inte nå henne. Han ringde ambulansen och for akut in till sjukhuset.
- Läkaren sa att det inte fanns något hopp, att jag skulle vara beredd på det värsta, för de flesta dör, säger Pelle.

Hjärnhinneblödning
Birgit hade drabbats av en hjärnhinneblödning. 20 procent dör redan innan de hinner komma in till sjukhuset. Birgit lades snabbt på operationsbordet och Pelle insåg att den här situationen var för stor för honom att reda ut.
- Svåra saker som den här slår hårdast mot dem som står närmast. Jag kände att jag inte orkade. Jag bara säckade ihop som människa. Också våra två barn har haft det tufft.
Pelle vände sig till Gud. Han ringde runt och bad människor att be för Birgit, och för läkarna som skulle operera.

- Jag är sådan att jag tror att Gud tar hand om saker. Jag åkte hem och sa jag till Gud att jag lade allt i hans händer. När det var som svårast upplevde jag hur han gav mig kraft, dag för dag.
Det visade sig att kärl i Birgits hjärna hade farit illa bland annat på grund av trycket. ö
- Läkarna sa att om Birgit överlevde skulle hon få leva med kramper och rörelseskador, säger Pelle.
Birgit låg på intensiven de första femton dagarna. Det blev fler operationer och däremellan vistades Birgit på ett rehabiliteringscenter.

Vaknade upp
Men så kommer den 30 juni vände allt. Långsamt började olika organ fungera och trots att Birgit var onåbar var hon uppe och gick. När hon två veckor senare kommer tillbaka till rehabiliteringen går hon inte att känna igen.
-Birgit var på väg in till hennes säng på rehabiliteringen. Plötsligt vaknade hon bara upp, säger Pelle.
På hennes säng satt några sköterskor som såg förändringen. De blev alldeles överrumplade. Från hela den här långa tiden har Birgit inga minnen. För henne är allt en lucka i tiden. Hennes första minne är sjuksköterskorna.

- Jag såg dem på sängen och frågade varför de såg så jätteglada ut. Jag tyckte jag kände igen dem, men tänkte att jag träffat dem när jag jobbade i vår affär, säger Birgit.
- Sköterskorna var så glada så det var inte klokt. Dom sa ”Vår ängel har kommit tillbaka, det här är ett under”, säger Pelle.
Också läkarna blev mycket förundrade, Birgits värden var bra. På grund av att musklerna varit så inaktiva under sjukdomstiden, fick Birgit börja träna upp dem igen. Annars fanns det inte mycket som inte var sig likt sedan tidigare. På rehabiliteringen var man van vid långa rehabiliteringsperioder, där patienterna fick lära sig alla vardagssysslor på nytt.

Ett nytt liv
- De hade aldrig varit med om att någon bara vaknat upp och mått bra. Jag var lite trött, men inget annat. De började kolla om jag kunde laga mat och andra saker. Jag blev bara irriterad. Skulle jag inte kunna laga mat, det som jag gjort så många gånger i mitt liv, säger Birgit.
Det enda hon inte kom ihåg var hur man skötte dammsugaren. Men det har hon inte brytt sig om att lära sig igen.
- Hon tyckte jag kunde ta körkort för att kunna köra den, skrattar Pelle.

Vid en kontroll hos läkaren har Birgit också fått bekräftat att hon kan köra bil. För Birgit har det varit en egendomlig upplevelse att inte ha varit medveten om flera månader av sitt liv.
- När jag kom hem hängde mina sommarkläder i garderoben, men jag hade inte upplevt någon sommar. Det är så konstigt att inte ha varit med, säger hon.
Glädjen blev stor bland vänner och grannar när Birgit till slut fick komma hem.
-De var så förvånade. En granne sa att det här måste vara Gud, säger Pelle.
-Ja, alla säger likadant, säger Birgit Bergman.

Text & Foto: Elisabeth Landin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.