Medium bytte New Age mot Jesus

Micael o Solveig

I många år sökte Micael och Solveig Tulin efter sanningen i New Age. Micael arbetade som medium och Solveig mediterade.

 

– När jag mötte Jesus byttes min ångest mot glädje. Jag förstod att jag letat på helt fel ställe, säger Micael.
Redan som 13-åring fick Micael Tulin en Gudsupplevelse.
– Jag var med i en ungdomsgrupp i Pingstkyrkan, och såg att de andra hade en glädje som jag inte hade. Jag var fruktansvärt blyg, men frågade i alla fall hur det gick till att bli frälst. När jag kom hem på kvällen bad jag att Jesus skulle flytta in i mitt hjärta, och på ett enda ögonblick försvann all ångest som jag burit på.
Men Micaels tro blev en hemlighetstro. Han berättade ingenting för någon och fortsatte inte i ungdomsgruppen. Han läste inte Bibeln och fick ingen vägledning för sitt liv. Tron kom i skymundan och efter ett år kom ångesten tillbaka.

 En dag träffade Micaels mamma ett medium som påstod sig förmedla en kontakt med Micaels döde morfar. Micael drogs med. Han började träffa medium och bli alltmer intresserad av andevärlden.

– Jag blev fångad. Jag har alltid varit intresserad av det andliga, och här kunde jag stilla min nyfikenhet. Jag började läsa om astrologi och gick på kurser som medier höll.
Medier blev en allt viktigare del av Micaels liv. Han tog inga viktiga steg i livet utan att först rådfråga andevärlden. Ibland blev det privata konsultationer, ibland storseanser.
– Mediet hade kontakt med ett andligt väsen. Jag trodde att han kontaktade den avlidna, men jag har insett att det handlade om andemakter.

Utbildade sig till medium
Micael började också få egna föraningar om människor han mötte, och råddes att utveckla sin talang.
– Under fyra och ett halvt år gick jag en rad olika kurser för att utbilda mig till medium. Utbildningen avslutades med både skriftliga och praktiska examensprov där jag fick möta en okänd publik och ge korrekta beskrivningar av döda släktingar och händelser från livet.
Micael fick sitt examensbevis och började hålla egna kurser över hela landet.
– Jag tränade upp min känslighet, lyssnade till krafter i mig och såg syner som jag förmedlade vidare. För den som är inne i New Age är den andliga världen lika verklig som allt annat. Jag är övertygad om att jag hade andar i mig och att jag långt ifrån var ensam om det.

Även Solveig var mycket intresserad av det nyandliga.
– Som 13-åring provade jag Anden i glaset tillsammans med en kompis. Det var spännande, och jag ville veta mer. Så jag läste böcker och började så småningom också gå på seanser.
När Solveig träffade Micael ökade intresset ytterligare. Solveig gick en rad New Age-kurser, och började med TM, Transcendental Meditation.
– När du mediterar tömmer du dig själv totalt, och öppnar upp för allt annat. Sedan upprepar du ett mantra, namnet på en indisk Gud. Detta påverkar ditt inre och du fylls av krafter som inte borde vara där. Ibland när Micael kom hem från sina kurser kunde jag faktiskt se andar som följde med honom hem, berättar Solveig.

Ångesten ökade
Att arbeta som medium är lönsamt och pengarna trillade in. Micael hade dagliga konsultationer och kurser många helger. Men livet blev samtidigt allt svårare att leva.
– Jag hade en sådan fruktansvärd ångest och mådde så dåligt, framför allt när jag kom hem från en kurs. Ändå kopplade jag aldrig ihop ångesten med mina andliga erfarenheter, och mina kollegor uppmanade mig att meditera mer för att bli av med ångesten, berättar Micael.
Micael trodde att han stod på de goda krafternas sida.
– Enligt New Age finns det onda och goda krafter, och jag upplevde att jag stod på den goda sidan. Jag har aldrig velat göra någon människa något ont. Ändå var jag helt galet ute.
– I Bibeln står det att Satan själv gör sig till en ljusets ängel. Han använder vår oskuldsfullhet, inflikar Solveig.
Inom New Age är Gudstron stark, och Jesus anses som en stor healer.
– Men om man säger att Jesus är den enda vägen till Gud, då blir folk arga. New Age lär ut att det finns massvis av olika sätt att nå Gud, och att man måste acceptera alla olika vägar, säger Micael.

Planer på självmord
För sju år sedan mådde Micael så dåligt att han började förstå att något var fel.
– Varför mådde jag så dåligt när jag jobbade för det goda? Trots att jag hade en familj som älskade mig, så kände jag mig inte älskad på insidan. Jag kunde inte fortsätta, och hade väldigt långtgående planer på att ta mitt liv.
En dag, ensam hemma, ropade Micael en desperat bön till Gud. Han upplevde inte att han fick något svar, men ett par dagar senare mötte han en man som sa att han trodde på Jesus och betydelsen av hans död på korset.
– Han var inte imponerad av mina bravader som medium, och det var ju irriterande.

Under ett års tid hade mannen regelbundna samtal med Micael. Samtidigt accelererade ångesten ytterligare. Ännu en gång ropade Micael ut sin förtvivlan till Gud, och inom ett dygn kom mannen tillbaka. Nu insåg Micael att mannen faktiskt kunde vara sänd av Gud.
– I mannens kök bekände jag mina synder, bad en frälsningsbön och bad om att få den helige Ande. Jag bestämde mig för att försöka tro, och i bilen, halvvägs hem, så öppnade Gud bara Himlen.
– Jag fick en sådan otrolig glädje, och all ångest försvann som genom ett trollslag. Jag hade aldrig kunnat känna glädje innan, men nu tjöt jag av glädje. Nästa morgon samlade jag ihop allt mitt kursmaterial, alla böcker och alla tarotkort, och så tände jag eld på det i kakelugnen. Sedan plockade jag fram min agenda och ringde återbud till allt.
Krockade med Gud
Solveig upptäckte snabbt att frälsningen var en djupgående förändring.
– Jag ville också ha det, men Micael kunde inte förklara vad som hade hänt honom. Istället vände jag mig till en vän som jag visste tillhörde Pingstkyrkan. Hon uppmanade makarna att åka till ett möte.
– Jag bad med i frälsningsbönen, men upplevde inget speciellt just då. Däremot upptäckte jag senare att min höftvärk som jag haft bara försvann.

Solveig ringde sin väninna igen, och tillsammans bad de en frälsningsbön i telefonen.
– Strax efteråt, i bilen, fick jag möta Jesus. Han bara öste sin kärlek över mig. Jag stannade bilen och i en timme satt jag och grät och skrattade om vartannat. När jag kom hem såg Micael att något hade hänt. ”Har du krockat bilen”, frågade han. ”Nej, jag har krockat med Gud.”
Solveig förstod att Jesus hade kallat på henne redan för flera år sedan.
– Då hade jag en dröm där jag mötte en man som strålade av kärlek. När jag frågade vem han var, höll han upp en bok och sa att jag kunde läsa om honom i boken. Förts nu förstod jag att det var en Bibel.

Berättar om livsförvandling
Frälsningen förde med sig glädje och trygghet. Livet fick en total ommöblering och makarna fick uppleva mer och mer av Jesus. Samtidigt blev det en kämpig tid.
– Det blev en kamp i andevärlden. De krafter som jag tidigare haft inom mig försökte komma in igen. Jag hade hört röster från andevärlden i flera år. Nu blev det totalt tyst, och jag började undra om det verkligen skulle vara så, berättar Micael.
– Många gånger fick folk be för oss, och fem-sex gånger gick vi runt i huset, från rum till rum, och bad om befrielse, säger Solveig.

Hon är så glad över att hon till sist hittat den mening som hon sökt efter.
– Jag vill inte leva en dag utan Jesus. Han ger mig en trygghet som jag inte hade innan. Jag behöver inte fixa allt, jag får hjälp av vår Herre.
Idag tillhör makarna Filadelfia i västgötska Dalum. Men de är ofta ute och berättar om sin livsförvandling i församlingar.
– Vi ser att New Age smyger sig in i kristenheten. Kristna människor söker i New Age, och församlingsledningen vågar inte konfrontera problemen. Det finns också församlingar som välkomnar alla, oavsett tro, för att öka antalet medlemmar. Men det gäller att vara vaksam. Vi ska inte säga Amen till allt, inte ens till allt vi hör i kyrkan, säger Micael.
– Även om det verkar oskyldigt med Qi Gong, spikmattor, yoga eller mindfullness, så måste man fundera på vad man får på köpet. Var kommer det ifrån och varifrån får det sin näring? tillägger Solveig.
Mikael påpekar att Bibeln är väldigt tydlig med att det bara finns en väg till Gud. I Johannes evangelium 14:6 står det ”Jesus säger: Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.”
Micael och Solveig är så tacksamma över att de till sist hittat den mening som de sökt efter.
– Jag vill inte leva en dag utan Jesus. Han ger mig en trygghet som jag inte hade innan. Jag behöver inte fixa allt, jag får hjälp av vår Herre, säger Solveig Tulin.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.