Simon är mitt i ett äventyr

1990 vann Simon Ådahl den svenska uttagningen till Melodifestivalen, som medlem i gruppen Edin Ådahl. De förpassade självaste Carola till andraplatsen, fast hon var favorit med låten Mitt i ett äventyr. 
 
Fem år senare byttes triumfen ut i tragik då Simons dåvarande äktenskap kraschade. Men den frustrerande upplevelsen ledde på sikt fram till en djupare och mer personlig Gudsrelation. Nu är Simons liv ett äventyr med nya spännande upplevelser varje dag.
Simon Ådahl är uppvuxen i ett pingstvänshem och har alltid haft en tro på Gud. Redan som barn började han turnera med sina två  bröder och förra året kunde han fira 40-årsjubileum som sångare och musiker. Åren i den svenska artisteliten hade inte precis stärkt hans relation med Gud, men ändå var det till Gud han riktade sin bitterhet och frustration när äktenskapet sprack.
– Ja, jag var helt rasande på Gud och jag lät honom få veta det också. Här hade jag gett hela min barndom och ungdom och talat och sjungit om Guds godhet och  trofasthet. Varför fanns han då inte där och grep in i situationen när jag behövde det? 
 
Mitt i besvikelsen bad Simon till Gud om en ny livspartner och mirakulöst nog träffade han sin nuvarande fru Maria följande dag. Men äktenskapet hade kunnat börja bättre, mörka moln fördunklade snart deras gemensamma tillvaro. Simon hade nämligen vittnat mot en person i en rättegång, men den åtalade hade klarat sig undan med böter. Nu skulle han hämnas och utsatte Simon och hans fru för allvarliga hot och trakasserier. För att få lite lugn och ro bestämde sig Simon och Maria att resa till Teneriffa över julhelgen. 
– Maria har ingen kristen bakgrund alls och det tyckte jag var skönt. I min bitterhet ville jag inte ens prata om kristen tro, andlighet och djupa livsfrågor.
 
Besök mitt i natten
En av nätterna på Teneriffa väckte Maria mig och skrek att det fanns en man i rummet. Jag rusade upp, letade överallt men hittade ingenting. Så jag försökte övertyga Maria om att det bara var en dröm. Då satte hon sig upp i sängen och frågade: 
– Finns det något som heter apostel?
–  Varför frågar du så konstiga frågor, undrade jag. 
– Jo, mannen som stod vid min säng sa: ´Jag är aposteln Matteus. Säg åt din man som sover att läsa min bok´. 
Simon blev tvungen att förklara för sin fru att aposteln Matteus levde för närmare två tusen år sedan och hade skrivit en av böckerna i Bibeln. Men eftersom omständigheterna var så märkliga började Simon trots allt att läsa ur Matteus evangelium i Bibeln. 
– Jag kom snart till femte kapitlet där Jesus håller sin Bergspredikan. Där läste jag i vers 44: Älska era fiender och be för dem som förföljer er. Genast tänkte jag på den man som förföljde oss med sina hotelser. Jag slängde Bibeln i väggen! Skulle jag välsigna honom? 
 
Det kändes först alldeles otänkbart, men jag blev inte kvitt tanken. Fast det tog emot och jag kände mig falsk så började jag försiktigt be för och välsigna den man som gjort oss så mycket illa. Några månader senare träffades vi helt oplanerat ute på stan. Då kommer han emot mig, kramar om mig och gråter mot min axel. Jag stod där som en fågelholk och för första gången insåg jag vilken makt som ligger i förlåtelsen.
 
Förmedla budskap från Gud
Förlåtelsen  var det första steget in i en Gudsrelation Simon aldrig haft tidigare. Efter det har livet inte varit sig likt. Nu kommer Simon igång med att berätta den ena upplevelsen efter den andra av hur han sett Gud tala genom honom till människor han möter i sin vardag. Öppen och pratglad som han är, är det inte lätt att få hejd på honom.
– Jag är ingen spågubbe eller ”Bruce Almighty” som har svar på allt men det händer att jag får några ord inom mig om någon människa jag möter. Otaliga gånger har jag fått se hur de ord jag delat med mig träffat mitt i prick i den människans situation. Ibland kan det till och med uppstå viss situationskomik. Som den välklädde och framgångsrike affärsmannen som just fått höra mig tala ut hemligheter om hans liv: ’Du gråter på insidan fast du skrattar på utsidan´. Han blev så överrumplad att en vilt främmande person kunde avslöja hur han hade det att han grät som ett barn. Men plötsligt besinnade han sig, torkade tårarna och skrek:  ’Det här går jag inte på! Du kommer från Blåsningen eller Dolda kameran´. Han letade runt där och krävde att få veta var vi gömt kameran! Jag talade om för honom att det helt enkelt är så att jag umgås med en levande Gud som bryr sig. Då grät mannen igen och lämnade över sitt liv till Gud den kvällen.
 
Använda Guds verktygslåda
Simon har en avspänd och vardaglig gemenskap med Gud. Han tror på en Gud som det går att ha en relation med och får ofta direkta svar på sina böner. Han understryker att detta inte är något unikt för honom utan något som är till för alla. Det finns inga ”andliga superstars”. Vi kan alla ta emot den helige Andes nådegåvor.
– Gud har ställt en hel verktygslåda till vårt förfogande och förser oss med just det verktyg vi behöver i varje konkret situation. Det händer mig ofta att jag ställer en fråga till Gud rakt ut i luften. Det brukar inte dröja länge förrän jag hör plinget på mobilen som skvallrar om att jag fått ett sms. Där finns svaret på min fråga, ofta  från personer ute i landet som knappt känner mig. Min fru Maria är inte så hemma i Bibeln än och en gång hade hon fått till sig att jag skulle läsa en vers från ´Stefan & Anja´. Jag fick fundera en stund innan jag förstod att hon menade profeten Sefanja i Bibeln.? 
Simon avslutar med ett konkret råd att umgås med dem som Guds Ande ?blåser? på. 
– Ja, om du håller dig till sådana personer blåser Andens vind förr eller senare även på dig! 
Om Guds Ande slutar att ”blåsa” på mig då slutar jag att resa och turnera, för jag vill att något ska hända där jag rör mig. Jag vill se människor uppmuntrade och förvandlade, det är det jag lever för! 
 
Text & Foto: Börje Norlen. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.