Solange sätter Gud främst i familjen

solangewebb

Solange Lagerkvist gifte sig som 16-åring och fick sitt första barn innan hon fyllt 19. Olyckskorparna var många, men äktenskapet har hållit. – Hemligheten är att sätta Gud först.
Solange föddes i Chile 1973, och kom till Sverige som sexåring.
– Min pappa kom till Sverige som politisk flykting. Jag och mamma stannade först kvar i Chile, men jag saknade pappa så mycket att vi ett år senare också flyttade till Sverige.
Snart visade det sig att pappan hade hittat en annan kvinna. Det blev skilsmässa och Solange och mamman blev ensamma i sitt nya hemland. Mamman hade svårt med det svenska språket och Solange fick snart hjälpa till att tolka. 
Solanges mamma var troende, och i Sverige sökte mor och dotter sig till Södermalmskyrkan, där de båda fick möta Jesus på allvar.
– Jag hade en stark tro redan som liten. Som sexåring fick jag se änglar, och som åttaåring döpte jag mig tillsammans med min mamma. För mig var det så viktigt att verkligen följa Jesus.
 
Var adopterad
Vid elva års ålder kom chocken. Solange fick reda på att hon var adopterad. Hennes biologiska mamma var 15 år gammal när hon födde henne, och pappan ville inte veta av barnet, så Solange lämnades bort till ett annat chilenskt par.
– Jag hade alltid känt mig som en i familjen, den yngsta dottern som alltid behandlats som en liten prinsessa. Aldrig någonsin hade jag funderat över att jag kunde vara adopterad.
– Jag trodde först att någon drev med mig. Men när jag förstod att det var sant fick jag en chock. Det blev verkligen en kraschlandning i identiteten. 
Beskedet blev början på en svår tid. Solange kände sig rotlös och gled bort från kyrkan.
– Jag började svära, sminkade mig hårt och gick i höga klackar.
I sjuan började hon på Södermalmskyrkans kristna skola.
– Första dagen frågade de andra eleverna om jag skulle vara lärare på skolan, de tyckte väl att jag såg så vuxen ut. Själv tyckte jag att de andra eleverna såg ut som oskyldiga små lamm. Men de hade en renhet som jag längtade efter.
Solange bad till Gud och sa att om du verkligen finns så vill jag kasta mina masker och ha den renhet som de andra eleverna har.
– Den bönen kom att totalt vända upp och ner på mitt liv. Ingen sa till mig att sluta, ändå försvann alla svordomar. Jag satsade allt på Gud. Jag blev aktiv i kyrkan och började som lovsångsledare. Efter nian, när alla andra gick gymnasiet, gick jag Bibelskola.
 
Bad om en make
13 år gammal bad Solange till Gud om att hitta en make.
– Jag sa till Gud att jag ville hitta min man när jag var 14 år. Jag till och med beskrev hur han skulle vara och hur han skulle se ut. För att veta att det verkligen var rätt sa jag till Gud att mannen, utan att jag uppmuntrade honom, tre gånger skulle berätta att han älskade mig.
14 år gammal träffade Solange Thomas som var 22. De var bara vänner, och Solange hade först inga känslor för honom. Men sedan sa Thomas att det var något han måste berätta. Och så sa han – tre gånger – att han älskade Solange.
– Då var det något som bara hoppade till i mig. Bönen! Det blev ett väldigt konstigt förhållande, helt utan dejtande. Vi visste båda att det var det här som gällde. Vi skulle gifta oss!
15 år gammal blev det förlovning, och 16 år gammal gifte sig Solange med Thomas.
– I vanliga fall måste man gå till kungen och be om lov när man är så ung, men som chilensk medborgare räckte det med föräldrarnas medgivande och att jag hade vittnen som intygade vår kärlek.
 
Men olycksprofeterna var många.
– O, ja! Otroligt många tyckte att vi skulle vänta. Jag förstod dem, men samtidigt så visste jag att det var Gud som fört oss samman. Det handlade inte först och främst om känslor, utan om ande.
Dottern Stephanie föddes innan Solange hade fyllt 19 år, två år senare kom sonen Christopher.
 
Inställd skilsmässa
Efter tio års äktenskap började problemen torna upp sig.
– Vi lämnade församlingen och började kompromissa, med partyliv, disko och alkohol. Vi sa att vi var kristna, men levde inte så. Det var en riktigt tuff tid. Vi kämpade så hårt för att göra allt i vår egen kraft, men kom samtidigt ur Guds plan.
Solange var modellmamma och var nära att slå igenom som sångerska.
– Idag är jag tacksam att jag aldrig skrev under något kontrakt. Annars vet jag inte var jag hade varit idag.
En morgon vaknade Solange och upptäckte att hon inte längre hade några känslor för sin man.
– Vi flyttade isär och jag ville skiljas. Det gick så långt att jag skrev på skilsmässoansökan.
Men det blev aldrig någon skilsmässa. Istället blev det rannsakelse tillsammans med Gud.
– Under fyra månader väckte Gud min man varje natt och lyfte fram saker i livet som han behövde göra upp med, och jag märkte att sakta men säkert började han förändras. Samtidigt gick jag till korset och grät i min ensamhet till Gud.
Solange och Thomas bestämde sig för att göra ett nytt försök. De lade alla kort på bordet, pratade om allt och bad Gud om hjälp. Samtidigt hittade de tillbaka till församlingen.
En dag tog Thomas med Solange till ett hotell och friade på nytt. Sedan dess har äktenskapet varit starkt, och tre nya barn har sett dagens ljus – Philippe, Raphael och minstingen, tvååriga Sophie-Belle.
– Gud har återuppbyggt oss som en familj!
 
Modellmamma blev dagmamma
Idag är Solange solist i församlingens lovsångsteam, hon leder en barnkör och sjunger egna låtar. Hon ansvarar också för en cellgrupp och arbetar med församlingens café. Dessutom går hon för närvarande på Södermalmskyrkans ledarakademi. 
En tid arbetade hon på skönhetssalong, med syfte att berätta om Jesus för kunderna. Men för ett drygt år sedan bytte hon bransch totalt.
– Mitt i natten fick jag höra en tydlig, tyst röst som sa att jag skulle ringa kommunen och berätta att jag ville bli dagmamma. Jag tänkte först att nej, ska jag verkligen göra det här. Men jag ringde och togs emot med öppna armar. Enligt nya regler fick jag dessutom betalt för att ha mina egna barn på familjedaghemmet.
En månad sedan var familjedaghemmet Tro, Hopp och Kärlek igång. För tillfället är 13 barn inskrivna, och Solange har tre personer som jobbar för sig. Nästa höst hoppas hon kunna utöka med en förskola.
– Vi har uttalat att vi är ett kristet familjedaghem, och jag är frimodig med min tro. Ändå väljer icke kristna föräldrar att sätta sina barn här. Det är fantastiskt!
Solange Lagerkvist är övertygad om att det är Gud som hjälpt henne att komma rätt i livet och i äktenskapet.
– Sedan vi kom tillbaka till Gud har han välsignat allt vi gjort.  Visst möter vi motgångar ibland, men vi ser bara på Jesus!
 
Text: Eva Ruderstam. Foto: Sara Bornold. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.