Gud grep in i Lottas liv

lotta600

Lugnet råder när INBLICK besöker Lotta Mortensen i Gislaved. Solen flödar över trädgården och yngsta dottern, sjuåriga Felicia, hoppar på studsmattan frisk som en nötkärna. Men hälsan har inte varit självklar, problemen började redan när Lotta väntade Felicia.


– Jag var i fjärde månaden och gick till vårdcentralen på kontroll. Då visade det sig att blodsockret var skyhögt – 9,5. Läkaren sa att detta var allvarligt och att barnet förmodligen inte skulle överleva, i så fall skulle det bli missbildat, berättar Lotta.
– Jag kom i chock, men ringde till mamma och pappa. De skulle till Smålandsstenar på ett möte med Citykyrkan, och jag uppmanade dem att be för barnet. Även min syster bad för barnet i sin bönegrupp.
Några dagar senare tog Lotta ett nytt blodsockerprov. Då låg blodsockret på 3,5, och sedan dess har hon aldrig mera haft något högt blodsocker. Barnet överlevde, och föddes friskt.
– Det var ett sådant omedelbart bönesvar, och det lärde mig att lita på Gud.
Några timmar efter förlossningen kom nästa dråpslag.
– Felicias hjärtnivå gick ner. Jag bad till Gud och kollade henne hela natten. Nästa morgon var hjärtnivån helt bra igen.
 
Andades åt Felicia
När Felicia var ett år gammalt fick hon väldigt hög feber, med riktiga feberkramper.
– Hon blev stel som en pinne och krampade. Sedan slutade hon att skrika, blev blå i ansiktet och slutade andas. Jag tänkte att nu dör hon.
Felicia åkte ambulans till sjukhus, och det tog 45 minuter innan hon kom fram till sjukhuset i Jönköping. Då hade hon hämtat sig och mådde bra.
Efteråt fick Lotta veta att exakt samtidigt som Felicia krampade fick en 15-årig flicka i systerns bönegrupp ett uppdrag från Gud att andas djupt. I 45 minuter gjorde hon inget annat än att andas lugna, djupa andetag, trots att hennes familj undrade vad hon sysslade med.
– Jag är helt övertygad om att flickan andades åt Felicia, och att det blev hennes räddning, säger Lotta.
Efter det har Felicia krampat ytterligare en gång, men inte alls på samma vis. Och Lotta har fått höra från Gud att Felicia aldrig mer kommer att drabbas av feberkramper.
 
Bönen räddade bussen
Händelserna med Felicia har fått Lotta Mortensen att lita mer på Gud. Gudstron stärktes också efter en upplevelse 1994.
– Jag var på väg hem från en semesterresa till Spanien. Vi åkte buss, alla sov för det var mitt i natten, regn och dåligt väder. Plötsligt vaknade jag med ett ryck och tänkte att nu dör jag. Jag upplevde hur hela bussen skakade, och fick verkligen panikångest och dödsfruktan. Jag skrek till Gud efter hjälp, blev hysterisk och väckte min kompis, men ingen i bussen reagerade mer än jag, och när jag frågade busschauffören sa han att inget hade hänt.
Det var inte förrän Lotta kom hem som hon förstod vad som egentligen hände den natten. Systern Judy berättade att hon också vaknat mitt i natten, vid exakt samma tid. Hon såg i en syn en buss full med kroppar, och började be för bussen och för människorna i den. Medan hon bad fick hon i synen se fyra änglar som lyfte bussen ur diket.
– Judy fick sin syn exakt samtidigt som jag vaknade i bussen. Antagligen måste chauffören ha somnat, men bönerna räddade oss från en olycka.
Lotta har även varit med om flera under i sitt eget liv.
– Jag har blivit helad i nacken och i ryggen. Och så blev jag av med min rökning. Jag hade rökt i 27 år, men så bad vi och då blev jag av med mitt beroende på en minut. Det om något måste vara ett under.
Lotta har alltid haft en kristen tro, men händelsen i bussen och miraklerna med Felicia gjorde att hon blev mer radikal i sin kristna övertygelse.
– Ju mer som händer och ju mer man går igenom, ju starkare blir man.

 

Text och Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.