Jesus och snabba motorcyklar är Morgans passion

Morgan620

Snabba motorcyklar är livet för 21-årige västgöten Morgan Gunnarsson. Men en MC-olycka höll på att kosta honom livet. Nu lever han inte bara för motorcyklar, utan även för Jesus.

Morgan Gunnarsson i Lidköping har alltid varit intresserad av mopeder och motorcyklar, speciellt veteranexemplar som silverpilen, rödqvarna och svartqvarna.
Morgan växte upp i ett helt vanligt svenskt skilsmässohem.
– Mormor var frälst och hon bad ständigt för mig och min tvillingbror. Mamma var sträng och satte gränser, medan pappa var tvärtom, säger Morgan.
Han gillade sin pappa så när han kom upp i högstadiet flyttade han till honom i Uppsala. Nu fick Morgan lite lösare tyglar, han kände sig fri att göra det han ville. På helgerna blev det festande med dricka, tjejer och slagsmål. Högstadietiden i Uppsala var på många sätt en tuff och jobbig period.

Olagliga åkturer
– När F16 i Uppsala lades ner fick pappa jobb på flygflottiljen utanför Lidköping. Det blev som en nystart i livet, som Erik i filmen Ondskan. Jag började på fordonsprogrammet med inriktning MC-mekaniker och trivdes mycket bra.
Men också i Lidköping blev det till att börja med mycket festande, med droger och flickvänner.
– Som tur är blev jag aldrig beroende av någon drog.
MC-intresset och studierna på fordonsprogrammet ledde till att han mekade och byggde på olika hojar.
– Jag körde alltid olagligt, utan registreringsskyltar och oförsäkrat, men jag blev aldrig tagen av polisen.
Han skaffade sig en Kawasaki 600 Streetfighter som han byggde om till stans häftigaste hoj. Med den låg han och körde i upp till 200 km, när han skulle köra om två bilar. Plötsligen svängde den främsta åt vänster. Morgan bromsade så att hojen ställde sig på framhjulet, vilket gjorde att han klarade huvudet från att smälla in i bilen. Men kroppen, från bröstet och ner, slog in med 140 kilometers fart i bilens takräcke.
Morgan flög över bilen och hamnade på gatan. Han var dock vid fullt medvetande eftersom huvudet klarade sig. Han blev arg, framför allt för att han visste att polisen nu till sist skulle ta honom. Han hade gäckat polisen så många gånger förut, men nu var leken över.

Nära att dö
Smärtorna från höger ben var olidliga.
– Jag låg på vägen och vrålade som ett rådjur när ambulanspersonalen kom, säger Morgan.
Dödsångesten kom. Blodförlusten var nästan dödlig.
– Jag hade en öppen fraktur på höger underben. Båda benpiporna var av. De stack ut genom byxan. Dum som jag var hade jag inget skinnställ på mig.
Morgan hamnade på Kärnsjukhuset i Skövde. Han blev behandlad med en metod som innebar att han fick 18 pinnar genom benet och speciella ringar runt om som stöd. Detta gjorde att han omedelbart kunde börja gå, utan att belasta benet. Dock med oerhörda smärtor. Han använde sig av fyra till fem olika smärtstillande tabletter.
Under tre månader gick han med ställningen. Humöret var i botten.
– Jag var ofta arg och otrevlig. Låg och tyckte synd om mig själv. Humöret gjorde att kompisarna inte orkade med mig. Jag blev ensam.
– Efter de tre månaderna – när ställningen var borttagen - ville kompisarna att vi skulle ut och fira, men det ville inte jag. Jag var trött på det livet.

En ovanlig vän
– I årskurs tre, när jag höll på att skruva på en MC, kom en kille fram till mig som gick i ettan. Han räckte fram sin hand för att hälsa. Så gör inte vi i min umgängeskrets, tänkte jag. Är han bög, eller?
Morgan tog i alla fall hans utsträckta hand och hälsade. Killen hette Kristoffer Karlsson och de kom att bli nära vänner. Kristoffer var annorlunda. Han talade inte illa om andra. Han hade något som tilltalade Morgan. En dag gick de hem till Kristoffer. På hans bord låg en Bibel.
– Vad är det där för skit, sa jag och skrattade. Kristoffer svarade med att berätta att han var kristen. Då förstod jag varför han var annorlunda.  
– Jag ville ibland säga till Kristoffer att jag tyckte bra om honom, men så sa man ju inte i min värld. Så de orden fick dröja.

Läste i BikerBibeln
Kristoffer hade en BikerBibel i sin bokhylla och Morgan började läsa ett av vittnesbörden. Det tog tag i hans inre. Han lät sin prestige fara och sa till en förvånad Kristoffer: Det där vill jag också ha!
Senare på kvällen gick de till ett ungdomscafé i Pingstkyrkan i Lidköping. Kristoffer presenterade Morgan för sina vänner.
– Jag kände en naturlig värme från deras sida. De tittade inte bara på mig, de såg mig. Jag kände att det är detta jag vill ha. Så redan den första kvällen tog jag emot Jesus som min frälsare.       
Morgan började gå på ungdomsmöten och gudstjänster i Pingstkyrkan. Han tog in undervisningen, och efter ett halvår lät han döpa sig i vatten. Det senaste året har han gått på Team Med Uppdrags bibelskola i Aneby. – Bibelskolan rätade ut en massa frågetecken som jag hade och gjorde dem till utropstecken. Nu siktar jag på att tjäna Jesus hela livet, säger Morgan entusiastiskt.
– Jesus har verkligen förvandlat hela mitt liv. Jag vet att detta inte bara kommer att vara bra för mig själv. Även pappa behöver detta.

Representerar Jesus
Morgan har tydliga tatueringar på halsen. Inte för att vara häftig, men för att han alltid vill leva så att han representerar Jesus.
– Jag kan inte ställa mig med en öl i handen, eller göra något olagligt, när det står på halsen att jag älskar Jesus.
Morgan ser fram emot att ägna livet åt att tala om Jesus. Han vill att andra skall få uppleva det som totalt har förvandlat hans eget liv.
Han understryker hur tacksam han är för att ha mött Jesus i så unga år, drygt 18 år gammal.
– Annars hade jag säkert slutat som en pundare. Men nu ligger hela livet öppet framför mig, säger Morgan lyckligt.

Text och Foto: Tomas Ander. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.