Maries tro bär – genom alla kriser

2014 v19 kristet REPORTA
För Marie Lönngren är tron något som hon lever ut varje dag. När dottern drabbades av leukemi fick hon också uppleva att tron bär genom alla kriser.

Marie Lönngren har alltid gillat att röra på sig. På högstadiet började hon spela fotboll för IFK Malmö, och efter en tid blev hon uttagen till det svenska damlandslaget i fotboll.
– Vi spelade flera gånger mot Danmark, som var regerande världsmästare. Vi reste också iväg till England och andra länder. Det var spännande på många sätt, och vi blev uppmärksammade i tv och tidningar.
När Marie gick på gymnasiet fick hennes pappa, som var pastor, en ny tjänst i Örebro. Familjen flyttade, och Marie värvades till ett fotbollslag där. Men snart tog andra intressen över.

Väckelse och mirakler
– Jag kom rakt in i den karismatiska väckelsen. Jag hade alltid stått upp för min tro, men tyckte det var ganska tråkigt i kyrkan.
– I Örebro kom jag med i en bönegrupp, och det blev en väckelse där. Det kom så mycket folk till kyrkan att brandmyndigheterna fick säga stopp. Vi såg många mirakler. Och lördagsnöjet var att läsa Bibeln och prisa Gud tillsammans, för vi var så hungriga på Gud.
– Det var som en brand i mig. Jag insåg verkligen vad Jesus betydde för mig.
En natt, när hon var ensam på sitt rum och inte kunde sova, fick hon se en syn för sina inre ögon.
– Jag fick se människor som gick på en väg. Jag fick veta att de inte hade lärt känna Gud och att de var på väg till Helvetet. Det var en hemsk syn, men den gav mig en längtan att berätta för människor om Jesus, att få dela med mig av det som jag hade fått uppleva.

Lugn i stormens öga
Marie började på baptisternas bibelskola i Bromma, arbetade under en tid i en församling i Gustavsberg, och kom 1983 till nystartade Livets Ord.
– Jag gick bibelskolans allra första år. Nästan från första dagen stod jag på scenen och ledde lovsång och fram till år 2000 tjänade jag Gud aktivt i församlingen.
I början var mediehysterin kring församlingen Livets Ord otroligt intensiv, men Marie tog det lugnt.
– Det var som med en orkan. Inne i stormens öga, där var det lugnt. Jag var mitt inne i arbetet, jag ledde lovsång och levde med församlingen, och jag upplevde det inte så jobbigt.
Marie gifte sig 1980, men barnen lät vänta på sig.
– Läkarna sa att det trodde något var fel. De visste inte vad, men slog fast att jag nog inte kunde få barn. Men vi bad och bad, och 1990 kom första barnet. Sedan föddes syskonen 1993 och 1996.

Cancerbeskedet en chock
I augusti 2007, när äldsta dottern Charlotte var drygt 16 år gammal, blev hon sjuk. Hon fick penicillin mot halsfluss, men samtidigt skickades blodprover till en specialist. Med provsvaren kom dråpslaget. Charlotte hade drabbats av leukemi.
– Det blev såklart en enorm chock. Samtidigt kände vi oss trygga i att Gud skulle hålla sin hand över oss. Han hade faktiskt förberett oss för just det här.
– Några veckor tidigare, hade Gud gett mig ett ord till Charlotte. Det var från Psaltaren 112:7 där det står att vi inte ska frukta för ont budskap. Kvällen innan sjukhusbesöket var vi också hembjudna till en kvinna som undervisade oss om helande. När vi nu fick beskedet var vi förberedda och förvissade om att Gud har allt i sin hand.

50 procent chans att överleva
Charlottes leukemi var av den värsta sorten, och att hon skulle överleva var långt ifrån självklart.
– Läkarna sa att chansen att överleva bara var 50 procent. Men vi hade Guds ord, och vid sjukhussängen fäste vi plakat med en massa bibelord om helande.
Marie satte också genast igång en bönekedja. Så småningom var det drygt 100 personer som hjälpte till och bad.
– Vi upplevde att vi inte skulle isolera oss, utan berätta. Jag tror att om vi som kristna är en kropp, då ska vi också hjälpas åt. För Bibeln säger att när en lem lider, då lider hela kroppen.
– Jag är så tacksam för alla fantastiska människor som hört av sig, uppmuntrat oss och bett för Charlotte.

Missionärer på sjukhuset
Charlotte fick en åtta månader lång och tuff cellgiftsbehandling. Men samtidigt som det var tufft, var det en fantastisk tid. Charlotte var trots gifterna glad och full av energi, och mor och dotter kom att betyda mycket för de människor som de mötte på sjukhuset.
– Vi blev något av missionärer på sjukhuset. Vi prisade Gud, sjöng och spelade gitarr, och vi fick be för människor.
Marie berättar om Charlottes sjukhuslärare som blev så berörd att han hittade tillbaka till sin tro på Jesus.
– En familj hade en son som låg för döden. De frågade om vi kunde be för honom. Efter några dagar såg vi pojken gå i korridoren. Han hade överlevt, trots att läkarna inte trott det vara möjligt.

”Vad har Jesus gjort nu?”
Charlottes lever tog stryk av cellgifterna, och läkarna visste inte om levern skulle klara det, eftersom det fortfarande återstod mycket medicinering.
– Vi skickade ut ett böneämne, och några dagar senare visade nya prover att levern var helt frisk. Läkarna bara stod och gapade. Efter det sa läkarna varje gång: Nu ska vi se vad Jesus har gjort den här gången.
De sista sex veckorna, när Charlottes immunförsvar skulle slås ut helt, var riktigt tuffa. Samtidigt pågick jakten på en benmärgsdonator. Trots att tusentals personer testade om de var lämpliga hittades ingen donator. Istället blev lösningen en navelsträng från Belgien. Den tredje april 2008 fick Charlotte nya moderceller från navelsträngens blod. De började producera en helt ny blodbank – utan cancer, och immunförsvaret blev bättre dag för dag.
– När vi skrevs ut sa överläkaren: ”Vi kan inte riktigt förstå det här. Det måste vara en annan kraft inblandad.”
För Marie och Charlotte har krisen inneburit att de kommit varandra närmare.
– Vi har fått en ny stadga i vår tro och vi har fått se att Guds ord håller att stå på – även när det stormar.

Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.