Knutten Per blev evangelist – nu predikar han för de onådda

2014 v4 kristet reportag
Han var knutten vars liv bestod av fest och droger. Tills han hörde en låt som gick rakt in i hjärtat. Per fick ett radikalt möte med Jesus – och en vision att nå de onådda och predika för tusentals afrikaner. Idag lever han mitt i den visionen.

Per Åkvist växte upp i ett kristet hem utanför Borås, med söndagsskola och scouter i Missionskyrkan.
– Jag fick upplevelser med Gud som barn, men lämnade Gud ganska rejält i början på tonåren. Istället blev det motorcyklar, bilar och rock´n roll. Jag ville leva livet och ha kul.
Men mitt i utelivet dog Pers bästa kompis, i en olycka under en mc-semester i England.
– Han dog i mina armar, det var verkligen en omskakande upplevelse. Men de ledde bara till att jag och mc-kompisarna konstaterade att det gällde att ha så roligt som möjligt eftersom man inte vet hur länge man lever. Så det blev ännu mer fest och droger.

Berörd av en sång
En gång när Per lånade pappas bil lyssnade han på en kassett med Samuelssons.
– Det var en låt som gick rakt in i mitt hjärta, om att tillhöra Jesus och låta honom ta hand om framtiden. Jag kunde känna en sådan närvaro i bilen. Tårarna bara rann, och jag kände att det var det här jag egentligen ville.
– Låten grep mig så djupt att jag började läsa Bibeln, och blev attraherad av alla under och tecken.
Men han hade många frågor. Utrustad med en lista full med frågor åkte han till sina föräldrar – de enda kristna han kände – för att få svar.
– Jag ville ställa dem mot väggen, och sedan med gott samvete säga att det här inte var något för mig. Men istället för att svara på alla frågor gav pappa mig ett 20-tal kasetter med undervisning av Ulf Ekman, och uppmanade mig att lyssna.

Knutten blev evangelist
Första kassetten handlade om hur man kan vittna om sin tro. Per blev imponerad av Ulf som var stolt över sin tro och vittnade för sina arbetskamrater.
– Jag sa rakt ut till Gud: Om det är så här att vara kristen, så vill jag vara det. Då fick jag uppleva hur Gud tog tag i mitt hjärta och jag genomgick en totalförvandling.
På måndagen var han tillbaka på jobbet – som evangelist.
– Jag började vittna för mina jobbarkompisar direkt när jag såg dem – och så gav jag dem några Johannesevangelier. På tre dagar – från fredag till måndag – hade knutten blivit en evangelist.
Efter några dagar konstaterade Per att svordomarna – som förekom i stort sett i varje mening – hade försvunnit helt. Efter en vecka blev han andedöpt och någon vecka senare blev han i samband med förbön fri från allt tobakssug.

Helade halsmandlar
Trots den radikala förändringen drabbades Per efter ett tag av tvivel och funderingar.
– Inför en möteskampanj sa jag till Gud att om du verkligen har en kallelse för mig, så ger jag dig den här helgen att bevisa att det verkligen är så.
Första mötet kände han ingenting. Men på söndagen plockade predikanten Roger Larsson fram honom.
– Han förmedlade ord från Gud och sade saker till mig som ingen annan än Gud visste. Han sa också: ”Du vill ha bevis för att Gud har en framtid för dig, därför helar jag dig nu i dina mandlar.” Jag hade haft halsfluss flera gånger per år under hela livet, men sedan dess har jag aldrig haft några problem.
Per fick också prova att be för andra.
– Jag gick fram till första personen i förbönskön, bad och lade min hand på honom – då trillade han av Guds kraft. Jag blev chockad, men det var samtidigt kul så jag fortsatte.

En syn från Gud
I augusti 1987, ett knappt år efter omvändelsen, började Per på Livets Ords bibelskola.
– Under en gudstjänst där fick jag se en syn av mig själv stående på en plattform framför 10 000-tals svarta afrikaner. Idag har den visionen blivit verklighet.
1989 träffade Per Abbi – som kom från Etiopien. De gifte sig och när de bad för sin framtid upplevde de att de skulle nå de onådda och hjälpa de hjälplösa. Visionen var att åka till Afrika, men så kom nyårskonferensen 1990.
– Carl-Gustav Severin talade om Sovjet som öppnat sig, och vi upplevde att Gud frågade oss om vi kunde ge tid där.

14 år i öst
Några månader senare åkte Per första gången till Ryssland, tillsammans med Carl-Gustav Severin. Sedan dess har det blivit många resor på egen hand under totalt 14 års tid. Under tre år bodde familjen också i öst – först i Jekaterinburg i Sibirien och sedan i Baku i Azerbajdzjan. I Baku fick de se en väckelse bryta ut, och tusentals människor kom till tro. Vid ett tillfälle döptes 300 personer i havet.
– I Sibirien var det väldigt kallt, och en dag när jag kom hem till lägenheten såg jag Abbi på golvet, i bön: ”Gud, behövde du inte missionärer i Afrika?” För visionen om Afrika fanns kvar.
Familjen växte – genom ett mirakel.
– Läkarna hade sagt att det var fysiskt omöjligt för Abbi att få barn. Ändå blev hon gravid med Esther, som nu är 15 år. Lillasyster Ruth adopterade vi från Etiopien. Vi hittade henne när hon bara var tre veckor gammal.

Kampanjer i Etiopien
2004 flyttade familjen till Etiopien. Först hjälpte de SOS mission att bygga en bas i Dire Dawa. År 2007 anslöt de sig till kampanjorganisationen Joshua Campaign och Karl Hargestam. Hargestam hade i två år bett att någon skulle ta över ansvaret för Joshua Campaign, och familjen Åkvist kom som ett bönesvar.
– Vi tog över anställda och nyckeln till kontoret. Men inga pengar. Så allt är ett stort trosprojekt. Jag reser runt och informerar, människor blir berörda och stöttar oss ekonomiskt.
Idag har Pers vision blivit verklighet. Oftast kommer mellan
30 000 och 50 000 personer till de stora kampanjmötena, men det har hänt att han predikat för 150 000 personer på en gång. Många lämnar sitt liv till Jesus och kommer med i lokala församlingar.

Många mirakler
– Vi får se väldigt många mirakler, och det är fantastiskt. Som nu senast, då vi bad för en sjuårig pojke som aldrig kunnat gå, och som blev helt frisk.
Varje år får närmare en halv miljon människor höra om Jesus tack vare Joshua Campaign. Förutom kampanjmöten utbildar de församlingsplanterare på en bibelskola och driver ett utbildningscenter för fattiga och utsatta kvinnor.
– Mitt i allt det känner jag mig oerhört liten, och undrar hur jag – en knutte från Borås – kan göra skillnad. Men samtidigt vet jag att det inte alls handlar om mig – utan helt och hållet om Gud, för evangeliet är Guds kraft och jag är bara ett redskap.

Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.