New Age-are fick en inre frid

Lasse o Annica620

Shamanism, tarotkort, spådomar och kristaller var vardagsmat för Lars och Annica Adolfsson. Men new age blev en djungel där makarna gick vilse. Tills de upptäckte att Jesus är vägen.

Lars och Annica träffades för snart sex år sedan. Och det var new age-intresset som förde dem samman.
– Lasse höll på med spådomar och det tyckte jag var intressant. Det tog ett halvår, sedan var vi gifta, berättar Annica.
Annica sökte sig till new age i tonåren när hennes mamma dog.
– Jag ville få kontakt med min mamma. Samtidigt var jag otrygg. New age blev ett sätt att ta reda på vad som hänt tidigare och vad som kommer att hända i framtiden, berättar Annica.
 Hon försökte sig på spådomar, hypnos och seanser. Men inget fungerade.
– Jag tror det är Gud som har hindrat mig från att falla för djupt ner.

 
Spåkvinnor och shamanism
Lars mättade sin andliga hunger med utbildningar i healing. Han anlitade spåkvinnor och sålde allt han ägde för att åka till Norrland och hitta frid och ro i sig själv. Han lärde sig tolka naturens tecken, vägledde människor genom själsresor och startade en telefonlinje om shamanism och djurkult.
– Jag har alltid haft en Gudstro, och trodde att det var Gud som vägledde mig. Men jag såg bara Jesus som en av många vägar, säger Lars och tillägger:
 – Inom new age tror nästan alla på Gud. Gudstron är jättestark. Gud är allt, och du själv är Gud, förklarar Lars.
En dag träffade Lars en new age-bekant som blivit kristen. Han fick en Bibel och började läsa.
– Hemma hade jag en massa böcker om nyandlighet, men jag hörde en inre röst som sa att det du behöver veta står i Bibeln. Jag läste och bad frälsningsbönen.
Nu började saker ändras.
– Vissa saker blev betydligt enklare i livet, medan andra saker, som att lägga tarotkort, blev svårare. Jag började känna ett motstånd mot kristaller och stenar som fick humöret att försämras. Och jag började få budskap utan att lägga kort.

 
Sprakande händer
Sommaren 2006 blev makarna inbjudna till Jesusfestivalen i Älmhult. Annica avböjde men Lars åkte dit.
– Predikanten sa att om någon inte var 100-procentigt säker på att få komma till himlen så skulle han komma fram. Min tro kändes lite diffus så jag gick fram, och då hände något. Jag kände det rent fysiskt i händerna och i kroppen. Det var som om jag fått ström i händerna. Det nästan sprakade om dem.
– När Lasse kom hem var han eld och lågor över vad han hade upplevt. Han tjatade på mig att jag bara måste följa med. Till nästa möte följde jag med mest för att få tyst på honom, berättar Annica och fortsätter:
– Det kändes jättekonstigt, men när predikanten frågade om någon ville komma fram för att bli frälst åkte handen upp utan att jag kunde styra den. Jag gick fram och tog emot Jesus, och efteråt undrade jag vad i all världen jag hade gjort.
Lars var ivrig att lära sig mer om sin nya tro. Han ville genast börja på bibelskola och sedan åka ut som missionär. Annica bromsade, och kompromissen blev PTL:s bibelskola på distans i Sölvesborg.
– Allt gick så fort. Från att inte ha något hum om den kristna världen så var vi efter någon månad frälsta, döpta och gick på bibelskola, berättar Annica.

 
New age-prylarna försvann
För Annica tog det ett par veckor innan frälsningen landade i henne.

– Jag hade inte läst Bibeln sedan konfirmationen, men nu började jag läsa och kände att något hände med mig.

Efter hand som Jesus alltmer blev en verklighet började new age-prylarna att försvinna från hemmet.
– Böcker, tarotkort och stenar har försvunnit efter hand. Ingen har sagt till mig att jag måste slänga dem, det har mer pockat på mig från insidan.
Efter ett halvår hade allt det gamla rensats ut.
– Jag har fått en inre frid, det är en stor trygghet att veta att Gud är med jämt. Jag behöver inte söka längre, säger Annica.

 
Helad vid flytten
Lars och Annica kände direkt en stark koppling till Citykyrkan i Älmhult. Efter ett år blev de medlemmar i församlingen, trots att de bodde i Lessebo. I våras flyttade till Älmhult för att komma närmare församlingen. I samma veva fick Annica uppleva hur Gud grep in i hennes kropp.

– Jag har fibromyalgi och psoriasis och har varit sjukskriven en längre tid. Varje gång vi åkte till Älmhult kände jag att jag mådde bättre, och när vi åkte tillbaka hem kände jag att jag blev sämre igen. Jag har hela tiden varit säker på att när vi flyttar till Älmhult, då kommer jag att bli helad i min kropp.
I mars gick flyttlasset och för Annica blev det också början på ett friskare liv.
– Jag blev både gladare och piggare, och hade mycket mindre värk. Under tre veckor jobbade jag stenhårt med att bära lådor och kände mig helt frisk. När jag började varva ner kände jag hur en del smärta kom tillbaka. Men det går inte att jämföra med tidigare. Och jag vet att helandet finns där för mig fullt ut. Det är bara att ta emot det.

 
Jesus den enda vägen
Inom new age finns en stor andlig törst.
– Du kan uppleva saker och få andliga erfarenheter inom new age, men det leder inte framåt. Du bara utökar din djungel. Då är det större risk att du går vilse, och det blir svårare att hitta rätt.
Vill du komma vidare i ditt liv och få en relation med Gud på riktigt, då måste du gå genom Jesus och ta emot Jesus i ditt hjärta, säger Lars.
– Alla vill ha en inre frid, men den kan du inte få utan Jesus. Tror du något annat så lurar du dig själv.
– Gör upp med det gamla och lämna det.  Livet med Jesus är så mycket häftigare, och du kan inte ha en fot på varje ställe, säger Annica.

Text och Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.