Kommunisten som blev omvänd

Goran Skytte620

När ateisten Göran Skytte bytte kommunismen mot Jesus var det många som höjde på ögonbrynen. Nu berättar han om sitt nya liv som omvänd. – För mig skulle det strida mot mitt kritiska förnuft att inte tro på Gud.

Som barn hade Göran ett religiöst intresse. Han gick till kyrkan och funderade på att bli präst. Men så ändrades livet.
– Jag spelade med kända musiker, fick lära mig att dricka sprit, köpa hasch och röka marijuana, och vände mig allt mer bort från korset.
1967 blev Göran Skytte en revolutionär kommunist. Han övertygades om att Gud inte finns och att kyrkan är ett opium för folket. Följden blev ett utträde ur Svenska kyrkan.

TV-stjärna på psykakuten
Skytte gjorde journalistisk karriär, blev känd via Rekordmagasinet på TV och tilldelas Stora journalistpriset. Men mådde samtidigt allt sämre.

– Jag hade en ständig kamp inom mig, mellan högmod och självförakt. Jag tyckte inte om mig själv.

En kväll tömmer han huset på sprit och tabletter. Han trillar ihop och känner hur livet är på väg bort, men vaknar upp nästa morgon – på psykakuten. Han smugglas in och ut på psyket för att få behandling, samtidigt som han drar igång TV-serien Skytte.
– Det var den svartaste perioden i mitt liv, men samtidigt var det början på den ljusaste perioden i mitt liv.

 
Till kyrkan i smyg
I TV-serien bjuder Skytte in präster. Samtidigt går han till kyrkan i smyg och börjar be. Programmet blir en succé. 1,6 miljoner människor ser intervjun med Ulf Ekman. 1,3 miljoner tittar på reprisen. Samtidigt vänder Göran sig mer och mer tillbaka till korset. Efter 23 år ber han om återinträde i Svenska kyrkan och betraktar sig själv som omvänd.
Men allt går inte lätt. Efter några år känner Skytte av både kamp och torka. Lösningen blir vägledning, människor som kan hjälpa honom att hitta rätt.
– Livet blir inte enkelt bara för att man blir kristen. Det är ingen räkmacka till Pärleporten.
– Men för den som tror är det en fantastisk resa som ligger framför.

Den ateistiska treenigheten
Göran Skyttes omvändelse har fått många från den så kallade kultureliten att göra narr av honom. Men Göran har svar på tal.
– Jag har blivit anklagad för att tro på spöken, tomtar och troll. Det måste väl vara den ateistiska treenigheten. Kan man inte skilja spöken, tomtar och troll från Fadern, Sonen och den helige Anden, då är man illa ute.
– Man behöver inte vara dum för att vara kristen. Att bli kristen betyder inte att man slutar tänka.
Göran är också övertygad om att underverk är en del av det kristna livet.
– Många vill förklara Guds under med slumpen. Att det bara blev så. Men vår erfarenhet säger att Gud finns och att han gör under. Vi kan inte förklara det, och ska inte heller försöka förklara det bara genom vårt förnuft. Det ligger nämligen över vårt förnuft.

Befriad från cigaretter
Göran har flera exempel på underverk i sitt eget liv.
– Jag började röka när jag var tolv år gammal. Jag rökte i 40 år och rökte jättemycket, mellan 40 och 50 cigaretter om dagen. Jag ville sluta, men kunde inte.
Så en morgon går han ner på knä bredvid sängen och ber helt kort – Gode Gud, befria mig från slaveriet under cigaretterna. Sedan reser han sig upp och märker att allt sug är borta. Sedan dess har det inte blivit en enda cigarett.
– Ateister kan förklara det med tur, slump eller tillfällighet. Men jag är övertygad om att jag fick svar på bön.

Dubbel änglavakt
Häromåret råkade Göran ut för en cykelolycka. Han cyklade i en rondell när en bilist plötsligt tvärnitade och svängde. Göran kastades 3,5 meter och for med huvudet före mot gatstenen.
– Jag hann tänka att det här överlever man inte, nu dör jag. Jag upplevde hur allt blev stilla och jag tyckte mig höra änglasång. Sedan hörde jag plötsligt en man som sa på bred skånska Det är ju Skytte som ligger där.
Skytte klarade sig från äventyret med en krossad arm. Tack vare att hans väska, full med böcker, farit fram och fungerat som en huvudkudde på gatstenen.
En tid senare inträffade en ny olycka. Den här gången blev Göran påkörd när han gick på ett övergångsställe. Han kastades fem meter bakåt, men klarade sig med ett krossat ben. Ännu en gång hade väskan landat under huvudet och fungerat som livräddare.
– Visst kan händelserna förklaras med slump, tur eller tillfällighet. Men jag har en annan förklaring. Jag tror på allvar att jag har fått hjälp av änglar.

Kristna ska rycka upp sig
Göran Skytte tycker att Sveriges kristna ska rycka upp sig.

– Ibland möter jag en modlöshet, dysterhet och hopplöshet inom kyrkan. Men det är både en farlig och en felaktig inställning. Vi får inte förlora hoppet om att Gud kan och vill göra under.

– Det händer mycket i Sverige idag. Många kyrkor är överfulla. Det byggs nya kyrkor för att de gamla blev för små. Det finns församlingar som sprudlar av liv. Och när Sveriges kristna går samman, som under Jesusmanifestationen när 20 000 personer samlades i Stockholm, då händer det saker.
Efter manifestationen skrev Göran Skytte på Svenska dagbladets ledarsida ”För att vara död verkar Jesus ovanligt levande just nu”.
 – Att Jesus är under attack i Sverige idag är inget nytt. Jesus har alltid varit under attack, men han har ändå alltid segrat.

Text och Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.