Helad i TV-soffan

v.46 Siwert - Reportage
Siwert Lindberg satt i TV-soffan med en värkande arm som svullnat upp till dubbel storlek. Mitt i Kanal 10-sändningen fick han höra att Gud ville hela just en svullen arm. Och på ett ögonblick hade Siwerts arm återfått sin normala storlek.

Siwert Lindberg är musikern som reser runt för att spela dragspel till härliga sånger med ett kristet budskap. Men det har inte alltid varit självklart att han skulle spela kristna låtar, eller att han själv skulle kalla sig frälst.
– Jag växte upp i ett kristet hem. Min pappa var predikant och sångare. Han dog tidigt, men var i stort sett predikant i hela sitt liv.

Själv var Siwert mycket musikintresserad och han började spela tidigt. Från början var det framför allt gitarr, men med tiden blev det också alltmer dragspel.
Fram till 16 års ålder var han aktiv i kyrkan. Men sedan var det annat som lockade.
– Det var så mycket som drog. Jag spelade i olika konstellationer och var ute och uppträdde med profana band i många år. Min hustru hade ingen kristen bakgrund. Visst hände det att jag spelade i någon kyrka då och då, men jag kunde inte tänka mig att gå dit bara för att lyssna.

Allt förändrades
Men 1984 kom en vändning i Siwerts liv.
– Min mamma hade alltid bett för mig, och jag hade under en tid upplevt att det fanns folk som bad till Gud för mig. Jag tyckte att det var besvärande, och sa åt dem att sluta be för mig, så att jag kunde bli lämnad i fred. Men samtidigt blev jag ständigt påmind om att jag inte var hade tagit emot Jesus i mitt hjärta på allvar.

Efter en tids inre kamp sökte Siwert upp en äldstebroder i pingstförsamlingen.
– Jag åkte till hans jobb, och när han undrade vad jag ville sa jag att jag nog ville bli frälst. Då ropade han ut i växeln att han skulle ta fritt resten av dagen, och så åkte vi hem till honom. Där tog jag emot Jesus i mitt hjärta.
– Allt förändrades i mitt liv. Jag fick en helt ny inriktning. Jag var klubbdirektör för en idrottsförening, och nu satte jag upp en affisch på kontoret – Lev livet med Jesus. Den väckte många frågor.

Ringar på vattnet
Siwerts möte med Jesus fick också ringar på vattnet för många andra i hans närhet. Hans hustru fick möta Gud och hans svärmor blev frälst. Senare fick både sonen och hans hustru möta Jesus.
– Det var säkert 20 personer runt omkring mig som fick ett eget möte med Jesus, till följd av vad som hände med mig.
Musiken blev även fortsättningsvis en stor del av Siwerts liv, men nu var det kristna låtar som gällde. Han har spelat mycket tillsammans med sin farbror Målle och sin kusin Nenne, men också tillsammans med en rad andra artister.

– Jag har alltid spelat mycket. I yngre år var jag musiker på heltid, men sedan har jag kombinerat musiken med affärsverksamhet. Genom åren har jag hjälpt många artister med musik till deras skivinspelningar. Jag försökte räkna en gång, men tröttnade när jag hade kommit till 100. Nu är jag pensionär, men jag spelar fortfarande. Jag undrar ibland när jag egentligen ska sluta, men det har inte blivit av.

Ballongsprängning och bypass
1992 drabbades Siwert av en hjärtinfarkt.
– Sedan dess har jag varit en flitig besökare inom sjukvården. Jag var bland de första i Sverige att genomgå en ballongsprängning, och genom åren har det blivit fyra ballongsprängningar, en bypassoperation och en annan stor operation.
Trots att dragspel är ett tungt instrument att spela har operationerna inte hindrat honom från att fortsätta med musiken.

– Ett par veckor efter bypassoperationen bestämde jag och min fru oss för att åka till ett möte där Nenne med team skulle spela. Vi satt i publiken, men när jag såg att det stod ett dragspel där framme som ingen använde, så kunde jag inte låta bli. Trots att jag var nyopererad gick jag fram och började spela. Ibland säger jag lite skämtsamt att min bröstkorg har fått rätta sig efter dragspelet.

Blodådern sprack
För någon månad sedan skulle Siwert göra en njurröntgen med hjälp av datatomografi. Men först skulle de spruta in kontrastvätska i blodet via en nål i handen.
– Plötsligt gör det fruktansvärt ont i armen, och på en liten stund svullnar armen upp så att den blir dubbelt så stor. Det visar sig att blodådern har spruckit och att all kontrastvätskan lade sig under huden.
Sjuksköterskan blev rejält nervös. Hon lindade in armen i frusna droppåsar för att få ner svullnaden, men det hjälpte inte. Läkaren konstaterade att det enda man kunde göra var att vänta och försöka hålla armen i högläge. Kroppen skulle ta hand om kontrastvätskan efter hand.
– Jag såg ut som Karl-Alfred, med vätskepåsar istället för muskler. Armen var dubbelt så stor och det gjorde ont.

Helad i direktsändning
Dagen efter satt Siwert hemma och tittade på Kanal 10 när Stefan Edefors bad för sjuka i direktsändning.
– Plötsligt sa han: Du som sitter framför TV:n med en uppsvullen arm. Om du lägger din hand på armen nu när jag ber så kommer Jesus att göra dig frisk.
– Min fru och jag tittade på varandra. Kunde han verkligen mena mig? Men så sa min fru: Det är ju till dig. Så jag lade handen på armen, blundade och bad med i bönen. Jag kände ingenting, men när jag öppnade ögonen efter bönen så var all svullnad helt borta. Det var ingenting kvar. Min fru och jag blev precis tysta och bara tittade på armen. Tänk att Jesus kunde ta bort svullnaden på ett ögonblick. En minut tidigare hade den varit svullen och dubbelt så stor. Nu var den helt normal igen.

Musiker som han är har Siwert alltid någon sång i huvudet.
– Jag vill gärna citera en barnsång som stämmer så bra på mitt liv: Tänk vad Gud är god ändå som har ordnat allting så, att för stora och för små finnes frälsning och hjälp att få!


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.