Mari kom tillbaka från döden

v.44 Reportag Mari - artike
Efter en stressig period i livet kollapsar Mari i sitt sovrum. Hon känner hjärtat slå sitt sista slag och upplever hur hon lämnar sin kropp. Efter en kamp, och vad som verkar vara en evighet, kommer hon tillbaka till livet och känner hur blodet börjar pulsera ut i kroppen igen.

Mari tar emot i sitt lilla vita hus i Halmstad. Det är Maris föräldrahem och hon har blandat gammalt och nytt till en personlig inredning. På sängen i sovrummet ligger katten Selma förnöjt ihopkrupen och drömmer kattdrömmar.

Mari berättar hur hon läste beteendevetenskap på Göteborgs universitet. Det blev en ganska stressig period. Hon gick verkligen in för studierna och samtidigt var hon gravid med sitt första barn. Förlossningen blev svår, den tog 36 timmar och dottern fick stanna kvar på sjukhuset i flera veckor.
– Det kändes så kontigt att komma hem från BB och inte ha en vagn med en baby att skjuta framför sig den första tiden, säger Mari.

Hjärtat stannar
Vid ett läkarbesök visar det sig att Mari har mycket dåliga allmänvärden och hon känner sig inte heller helt bra.
Hon har svårt att gå och får hålla sig i möblerna för att inte ramla. En dag ligger Mari på sängen och vilar med sin lilla dotter när hjärtat plötsligt börjar slå saktare och saktare.
– Jag tänker att nu är det fara och färde. Jag glömmer aldrig det sista slaget innan hjärtat stannar helt...

Mari tittar på sin dotter och hinner tänka att hon ligger farligt nära kanten och lätt kan ramla ner på golvet med huvudet före.
– När hjärtat slutar slå trycks jag sakta ut ur min kropp och upp mot taket. Jag ser mig själv uppifrån. På något sätt tar det stopp vid taket. Jag fattar först inte vad som händer och tänker ”Är det detta man kallar döden?” Allt är avstängt, också ljudet, men jag kan tänka.
Mari ser ut över rummet med den stora sängen. Hon funderar över om hennes syster kommer att ta hand om hennes dotter när hon växer upp.

Kämpar mot döden
Mari känner att ett kraftigt sug vill dra bort henne mot ena hörnet av taket där det finns en ventil.
– Den enda jämförelsen jag har är när jag och min man bodde i husvagn och det blåste med en sådan kraft att husvagnen blåste omkull.
Mari känner att om hon dras ut genom ventilen är det kört.
– På något sätt börjar jag göra motstånd. Jag upplever att jag har armar och en slags kropp, men kan inte se var kroppen slutar eller börjar.

Utelåst
Mari berättar att människor brukar säga att de inte är rädda för döden, men för själva döendet. Hon kan inte riktigt hålla med.
– För mig är det tvärtom. När jag dog kunde jag först inte andas, men det var oerhört skönt att komma ut ur min fysiska kropp.
Trots det enorma suget lyckas Mari på något sätt dra sig fram, men trycks tillbaka igen flera gånger. Efter en lång kamp, som känns som en evighet, kommer hon till slut fram till kroppen igen.

– När jag kom fram till min kropp kom jag inte in, inte av egen kraft. Jag var utelåst!
Minnena av hela händelsen är fortfarande tydliga för Mari och bitvis blir det svårt för henne att berätta. Orden kommer långsammare, hon tänker efter och tar ett extra andetag innan hon fortsätter.
– Jag kommer ihåg att jag ser mig själv på sängen. Jag har en röd klänning med kapuschong. När jag inte kommer tillbaka in till kroppen börjar jag desperat tala med Gud.

I sista minuten
– Jag lovade Gud att om jag fick komma tillbaka till livet skulle jag göra allt jag kunde för honom. Jag tror att han höll mig på halster lite och att han har en kallelse för mig.
Mari ser hur någonting kommer in från höger sida. Hon hör ett tydligt sprak, ett swooschande ljud, samtidigt som hon ser ett starkt ljussken. Hon upplever en enorm frid och sugs snabbt tillbaka in i sin kropp, genom hjärtat.
– Hade det dröjt en hundradels sekund längre tror jag det hade varit kört.

Trycks ihop för att passa kroppen
I det ögonblick hon kommer in i kroppen igen upplever Mari att hon blir mindre.
– Det är som om jag trycks ihop för att passa i min kropp. Sen går hjärtat igång och jag känner tydligt hur blodet börjar röra sig från hjärtat genom armen och ut i fingrarna.
Hjärtslagen är till en början oregelbundna, men blir sakta mer rytmiska. Mari sätter sig upp i sängen och tar tag i sin dotter.
– Jag håller hårt fast i henne, som om jag höll i själva livet. Jag känner mig så tacksam att jag fick komma tillbaka. Det finns inget större än att få återvända till livet.

Livet en gåva
Mari har ändå svårt att tro att det är helt sant att hon är vid liv. Omtöcknad kryper hon bort till spegeln i badrummet.
– På vägen dit vågar jag inte känna efter om jag verkligen har en kropp och jag är livrädd att jag ska upptäcka, när jag tittar i spegeln, att jag inte har något huvud. Men när jag får se mitt ansikte i spegeln inser jag att jag är människa. Jag lever!
Maris upplevelser av döden har förändrat hennes sätt att se på livet.

– Jag inser att livet är en gåva. Tänk allt fantastiskt jag fått vara med om efter det att jag fick leva vidare. Och sen brukar jag tänka att om jag inte gav upp utanför kroppen, varför ska jag då ge upp nu när jag är i min kropp. För mig är det inte en fråga om tro utan en fråga om vetande, säger Mari Lindgren.


Text & Foto: Elisabeth Landin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.