Pingstkyrkan blev "Lillens" nya hem

Mattias620

Han var alkoholisten ”Lillen” som satt på bänken i centrum. Men mötet med Pingstkyrkan i Olofström ledde honom fram till Jesus och gav honom gemenskap, kärlek och förtroende.
Lillen, eller Mattias Rasila som han egentligen heter, gick ofta till RIA. Det var trevliga människor där och tjejer att flirta med.


-Jag var en riktig tjejtjusare då och flirtade med alla tjejer.
Men så var det en tjej som var något extra – Mari. Hon var med i Pingstkyrkan och en dag sjöng hon sången ”Ändlös nåd, evig kärlek […] Herre du är den övergivnes vän...”. Sången gick rakt in i Mattias hjärta.
– Jag kände att det var mig hon sjöng om. Jag var inte helt nykter, och jag kände mig verkligen nedböjd. Den sången har blivit ”vår” sång.
Det var också Mari som för första gången fick med Mattias på en samling i kyrkan.  Ett möte blev snart många möten. Också bönemöten där pingstvännerna talade i tungor och det lät lite konstigt.
 
Välkommen i kyrkan
Naturligtvis var det trevligt att få vara med Mari, men kyrkan betydde något mer.
– Församlingen är gemenskap. Människorna var så välkomnade. De tittade kanske lite extra för de visste inte vem jag var, men jag kände värme och kärlek. De log och var vänliga och de kom fram och pratade med mig.
En dag ger Mari honom en Sportbibel.
– Jag hade inte läst en enda bok i hela mitt liv, jag är alldeles för rastlös för det. Men bara för att det var hon som gav mig den skulle jag läsa.
När Mattias väl börjat kunde han inte sluta. Han läste igenom hela boken i ett svep, det tog hela natten och han fick en längtan efter mer.
– Jag satt på gudstjänsterna som ett litet barn och bara lyssnade.
 
Fick en syn
Mitt i allt detta fick han två återfall och började dricka igen. Det sista återfallet blev livsavgörande.
– Jag hade supit konstant i sex dygn och sen fick jag se en syn där jag svävade i mörkret ute i världsrymden.  Längst fram var ett mycket starkt, kritvitt ljus och där innanför var allting bara fint och underbart. Sen vaknade jag och var helt snurrig. Fast det inte var någon i rummet såg jag mina kompisar på ena sidan och föreståndaren från RIA och några kristna på den andra. På båda sidor ropade de att jag skulle komma till dem.
Mattias upplevde att det var det onda och det goda som slet i honom.
– Jag gick upp och bestämde mig för att gå till RIA och sedan dess har jag varit nykter.
Mattias har hela tiden haft kontakt med sina gamla kompisar på bänken nere i centrum. De menade att det var Mari som var orsaken till hans förändring .
– Mari sa en dag till mig att det inte var hon utan något mer som gjorde att jag höll mig nykter.
– Jag tänkte efter och insåg att det är en starkare kraft som ligger bakom.
En tid senare ville Mari och Mattias åka till Nyhemsveckan, men ingen av dem hade pengar. De bad till Gud om en lösning. Snart ringer en av Maris väninnor och säger att hon inte har någon bil, men gärna betalar resan om de kör henne upp i Maris bil.
 
Halleluja hela natten
Efter ett möte på Nyhem kom en inbjudan till frälsning, men någonting inom Mattias satte fortfarande stopp. Men lite senare på ett möte i Ralingsås kände Mattias att det var nu det gällde.
– Jag gick fram. Det var bara ljus, glädje och förlåtelse. Jag kände mig lättad och det var så härligt att jag inte kan beskriva. Sen var det bara halleluja hela natten!
Tre månader senare döper Mattias sig i en fullsatt pingstkyrka hemma i Olofström.
– Mina inte helt nyktra kompisar var där, och en kvinna från socialen som jag träffat ofta. Hon skulle precis gå i pension och var så glad att det gått så bra för mig.
 
Skulle varit död
Efter det följde bröllop och idag har paret två barn – Edina och Jeremias.  Båda förlossningarna var dramatiska. Men mitt i allt ber Mattias till Gud om hjälp. Efter Edinas förlossning kommer barnmorskan upp.
– Hon såg att vi hade halsband med kors om halsen och sa: ”Jag ser att ni är i goda händer”. Sen sa hon att det var ett mirakel att Edina levde.  Det skulle egentligen inte funkat. Hon skulle varit död.
För Mattias har det sen handlat om att ta tillbaka livet. En sådan självklar sak som att få tillstånd att ta körkort när man har ett trassligt förflutet, krävde ett litet mirakel. Nu har han varslats, men håller på att utbilda sig för att kunna köra hjullastare, grävmaskin och ska ta C-körkort för att köra lastbil.
Mattias är glad över att allt bara flutit på men det finns saker som känns viktigare än det rent praktiska. Om och om igen säger Mattias att människor behöver bli frälsta. Han är frimodig - ibland för frimodig menar vissa - med att vittna.
– Jag vill ju att alla ska bli frälsa, inte minst mina gamla kompisar. Men människan har en egen vilja. Jag har fått kämpa men det har det varit värt!

Text och Foto: Elisabeth Landin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.